مهاجرت آلومینیوم از بسته بندی های نیمه منعطف به خوراک مرغ ایرانی و شبه غذاها پس از فرایند حرارتی و در طی نگهداری

چکیده
چکیده استفاده از بسته­بندی­های نیمه­منعطف برای غذاهای نیمه آماده روز به روز در حال افزایش است. از آنجایی که لایه اصلی این ظروف آلومینیوم یا ترکیبات آن بوده و این عنصر به عنوان عامل مسئول بیماری­های سیستم عصبی خصوصاً آلزایمر شناخته شده است، بنابراین بررسی میزان مهاجرت این ماده علاوه بر مهاجرت کلی ظروف به محصول ضروری به نظر رسید. ظروف مورد نظر برای بسته بندی از کارخانه آلکان کشور سویس به سفارش شرکت غذاهای آماده چیکا تهیه شدند. در این تحقیق مهاجرت کلی و ویژه (آلومینیوم) در خوراک مرغ ایرانی و شبه غذاها و مقایسه آنها با هم صورت گرفت. طبق نتایج، بسته های غذایی، میزان مهاجرت کلی کمی را در شبه غذاهای انتخابی اتحادیه اروپا نشان دادند ( کمتر از میزان مجاز اتحادیه اروپا; mg/dm2 60یا mg/kg10). میزان مهاجرت آلومینیوم نیز در خوراک مرغ و شبه غذاها پس از اعمال فرایند حرارتی توسط دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. از نتایج این طور برداشت شد که مهاجرت در شبه غذای آب بسیار پایین و در خوراک مرغ بیشتر از شبه غذاها بود. بر اساس جذب روزانه 1 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن بدن مصوب توسط کمیته کارشناسی FAO/WHO در زمینه افزودنی­ها، نشت آلومینیوم از بسته­های نیمه منعطف ممکن است میزانی آلومینیوم به رژیم غذایی اضافه کند اما میزان بدست­آمده برای نمونه­های نگهداری­شده ممکن است برای کودکان و نوجوانان خطرناک باشد.
کلیدواژه‌ها

[1] Lopez-Cervantes, J., Sanchez-Manchado, I. D., Paseiro-Losada, P. and Simal-Lozano, J. (2003). Effects of compression, stacking, vacuum packing and temperature on the migration of Bisphenol A from polyvinyl chloride packaging sheeting into food stimulants. Chromatographia, 58: 328-330.
[2] Pennarun, P. Y., Dole, P. and Feigenbaum, A. (2004). Functional barriers in PET recycled bottles. J App Polym Sci, 92: 2845–2858.
[3] World Health Oraganization. (1989).Toxicological evaluation of certain food additives and contaminants. Geneva: WHO/FAO.
[4] Aljuhaiman, A. L. (2010). Estimating Aluminum leaching from Aluminum cook wares in different meat extracts and milk. J Saudi chem Soc, 14: 131-137.
[5] Farhoodi, M., Emam-Djomeh, Z., Ehsani MR. and Oromiehie, A. (2007). Migration of model contaminants (ethylene glycol, DEHA and DEHP) from PET bottles into Iranian yogurt drink. e-polymer. Available from: URL; http://www.e-polymers.org. Accessed 2008 March 7.
[6] Greger, J. L., Goetz, W. and Sullivan, D. (1985). Aluminum levels in foods cooked and stored in aluminum pans, trays and foil. J Food Protec, 48: 772–777.
[7] Liukkonen-Lilja, H. and Piepponen, S. (1992). Leaching of aluminium from aluminium dishes and packages. Food Add Contam, 9 (3): 213–223.
[8] Priringer, O. G. (1994). Evaluation of plastic for food packaging. Food Add. Contam, 1: 221–230.
[9] Rajwanshi, p., Singh, V., Gupta, M.K., Hrivastav, R., Subramanian, V. and Prakash S. (1999). Aluminum leaching from surrogate aluminum food containers under different pH and fluoride concentrationBull. Environ. Contam Toxicol, 63: 271–276.
[10] Yaman, M., Gu¨nes¸ M. and Bakirdere, S. (2003). Contamination of Aluminum from Cooking Utensils and Yogurt Containers. Bull Environ Contam Toxicol, 70: 437–442.
[11] Veríssimo, I. S. M. and Gomes, S. R. T. (2008). Aluminum migration into beverages: Are dented cans safe?. Food Technol Biotechnol, 405: 385–388.
[12] Rodushkin, I. and Magnusson, A. 2005. Aluminium migration to orange juice in laminated paperboard packages. J Food Compos Anal, 18: 365–374.
[13] Turhan, S. (2006). Aluminum contents in baked meats wrapped in aluminum foil. Meat Sci,74: 644–647.
[14] Sun, D. Waters, K. J. and Mawhinney, P. T. (1997).  Microwave Digestion with HNO3-H2O2-HF for the Determination of Total Aluminum in Seafood and Meat by Inductively Coupled Plasma Atomic Emission SpectrometryJ Agric Food Chem, 45: 2115–2119.
[15] Ranau, R., Oehlenschläger, J and Steinhart, H. (2001). Aluminium content in edible parts of seafood. Eur Food Res Technol, 212: 431–438.
[16] Street, R., Drabek, O., Szakova, J. and Mla´dkova´, L. (2007). Total content and speciation of aluminum in tea leaves and tea infusions. Food Chem, 104: 1662–1669.