ارائه مدلی یکپارچه برای ارزیابی شناساگرهای زمان-دما به‏ منظور حفاظت از موادغذایی دریایی در مقابل بوتولیسم

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری تکنولوژی موادغذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 دانشیار، هیأت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 استادیار، هیأت علمی گروه برق، آزمایشگاه تصویربرداری پزشکی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد
4 استادیار، هیأت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
چکیده شناساگرهای زمان-دما (TTI) به عنوان ابزاری برای کنترل ایمنی موادغذایی تازه‏ی بسته‏بندی شده در محیط‏های کم اکسیژن استفاده می‏شوند. معادلات TTIهای با کینتیک درجه‌ی صفر قبلا براساس مدل اسکینر-لارکین بررسی و شبیه‏سازی شده است. بر این اساس، برای آنکه TTI قبل از تولید توکسین منقضی گردد، باید منحنی آرنیوس TTI (در دستگاه مختصات lnk برحسب 1/T) در همه‌ی دماها بالاتر از منحنی اسکینر-لارکین- آرنیوس درجه‌ی صفر (SLA0) قرار گیرد. اما با توجه به اینکه اکثر TTIها (همانند دیگر فرآیندهای طبیعی) دارای رفتار درجه‌ی یک می‌باشند، مدل SLA0 نمی‌تواند توصیف دقیقی از عملکرد آنها ارائه دهد. هدف این تحقیق توسعه مدلی به منظور تعیین کارایی همه‌ی انواع TTIها برای مواد‏غذایی مستعد رشد کلستریدیوم بوتولینوم، بخصوص غذاهای دریایی بسته‏بندی شده با اکسیژن کاهش یافته می‏باشد. در این مقاله، با معرفی دسته منحنی‌های اسکینر-لارکین-آرنیوس درجه‌ی یک (SLA1)، مدل اسکینر-لارکین برای TTIهای با کینتیک درجه‌ی یک توسعه داده شده و با مدل درجه‌ی صفر مقایسه گردیده است. در ادامه، نشان می‌دهیم که دسته منحنی‌های SLA1 شامل منحنی SLA0 نیز بوده و قادر به توصیف رفتار TTIهای درجه‌ی صفر و یک به صورت همزمان می‌باشد. بررسی عملکرد TTIهای با رفتار درجه‌ی صفر و درجه‌ی یک و مقایسه آنها بیانگر این حقیقت است که مدل SLA0 قادر به توصیف رفتار TTIهای درجه‌ی یک نبوده و نتایج حاصل از آن در مواقعی سختگیرانه و گاهی خوش‏بینانه می‏باشد. مدل پیشنهادی امکان استفاده از همه‌ی انواع برچسب‏های TTI را برای بسته‌بندی غذاهای دریایی فرآهم می‌آورد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

A new integrated model to evaluate time-temperature indicators for fresh seafood with the purpose of protection against botulism

نویسندگان English

Vajihe Nik zadeh 1
Naser Sedaghat 2
Mehdi Saadtmand Tarzjan 3
Farideh Tabataba i Yazdi 4
چکیده English

Time-temperature indicators (TTIs) are used to check the safety of the fresh foods with reduced oxygen packaging (ROP). Already, the behavior of TTIs with zero-order kinetic was described based on Skinner-Larkin model. For TTI expiration before toxin formation, the Arrhenius curve of TTI (in the coordinates system of lnk versus 1/T) should be located above the zero-order Skinner-Larkin-Arrhenius curve (SLA0) for all possible temperatures. However, SLA0 may incorrectly describe TTIs behaviors since they often provide first-order kinetic (similar to most natural processes). Developing a new model to describe the behavior of all types of TTIs (with zero or first-order kinetic) for fresh seafoods with ROP is the main goal of this research. In this paper, the first-order Skinner-Larkin-Arrhenius (SLA1) model is proposed as a pencil of curves to extend SLA0 for the TTIs with first-order kinetic. Furthermore, because of including the SLA0 curve, the SLA1 model can be equivalently used for both zero-order and first-order TTIs. Simulation results demonstrated that SLA0 could not correctly predict the behavior of first-order TTIs. By using the proposed model, we can successfully predict the behavior of both zero-order and first-order TTIs for fresh seafoods with ROP.

کلیدواژه‌ها English

Time-temperature indicators
Seafoods
Reduced oxygen packaging
Botulism”