بررسی برهم‎کنش ضداکسایشی ترکیب عصاره‎های چای سبز و بلوط

نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
چکیده
هدف از مطالعه حاضر مقایسه ویژگی‎های ضداکسایشی و بررسی امکان وجود اثرات هم‎افزایی یا هم‎ستیزی بین عصاره‎های چای سبز و بلوط بود. عصاره چای سبز در دو آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH و ظرفیت ضداکسایشی کل در تمامی غلظت‎ها و در آزمون قدرت احیاء‎کنندگی در دو غلظت به شکل معنی‎داری (05/0>P) عملکرد بهتری از BHT نشان داد و در تمامی آزمون‎ها برتر از بلوط بود. اما عصاره بلوط تنها در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH بهتر از BHT عمل نمود. از بین حالات مختلف ترکیب این دو عصاره، در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH در سه حالت، ظرفیت ضداکسایشی کل در 4 حالت و در تمامی حالات آزمون قدرت احیاء‎کنندگی اثر هم‎افزایی مشاهده شد. در آزمون روغن، عصاره ترکیبی منتخب اثر هم‎ستیزی نشان داد، گرچه این عصاره ترکیبی با وجود بروز اثر هم‎ستیزی عملکرد بهتری نسبت به BHT نشان دادند. نهایتاً این عصاره‎های طبیعی را می‎توان به عنوان جایگزین مناسب برای BHT معرفی نمود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Antioxidant interactions in green tea and oak extracts combination

نویسندگان English

Elham Ranjbar Nedamani 1
Ali Reza Sadeghi Mahunak 2
Mohammad Ghorbani 2
Mehdi Kashani 2
چکیده English

The aim of present study was to compare antioxidant properties and investigate the possibility of synergism or antagonism interaction between green tea and oak extracts. Green tea extract in all concentrations had a significant (p<0.05) higher effect than BHT in DPPH free radical scavenging assay and total antioxidant capacity, and in two concentration in reducing power, and in all of the assays was better than oak extract; While only in DPPH free radical scavenging assay the oak extract was better than BHT. Among different combinations of these two extracts, synergism was found in three combination according to DPPH free radical scavenging assay, four combination in total antioxidant capacity assay and all combination in reducing power assay. In the peroxide value assay, the chosen combination showed antagonism, although it was significantly (p<0.05) more effective than BHT in soy bean oil stability. The result shows that it is possible to use these natural antioxidant as substitute of synthetic antioxidant BHT.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Green tea
Oak
Synergism
Antagonism