بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی فیبر پوسته و مغز هسته‌ی خرما

نویسندگان
1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
2 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
4 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
چکیده فیبر رژیمی یکی از اجزای مهم غذایی است که علاوه بر اثرات مثبت بر سلامتی، خصوصیات کاربردی مناسبی نیز دارد.در میان منابع گیاهی، هسته­ی خرما ماده­ای است که علاوه بر فراوانی وقیمت پایین، غنی از فیبر نیز می­باشد. در این تحقیق، ابتدا هسته­ی خرما به دو بخش بیرونی (پوسته) و درونی (مغز) تفکیک شد و سپس چربی­زدایی از هر دو بخش انجام شد. پودر حاصل از چربی­زدایی پوسته و مغز به ترتیب فیبر پوسته و فیبر مغز هسته­ی خرما نامیده شد. آنالیز شیمیایی نشان داد که میزان پروتئین، فیبر رژیمی نامحلول و فیبر رژیمی کل در مغزبه طور معنی­داری بیشتر از پوستهبود. چربی پوسته به طور معنی­داری بیشتر از مغز بود. همچنین مشخص شد که فیبر رژیمی در هر دو بخش پوسته و مغز به مقدار زیادی وجود دارد (به ترتیب 68/70 و 17/74 درصد). ظرفیت نگهداری آب و ظرفیت نگهداری روغن فیبر مغز (80/2 و 29/1 گرم بر گرم) به ترتیب بیشتر و کمتر از فیبر پوسته (66/2 و 40/1 گرم بر گرم) بود. فیبر مغز دارای رنگی روشن­تر از فیبر پوسته بود. هر سه پارامتر ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت نگهداری روغن و روشنایی، در مقایسه با بسیاری از ضایعات کشاورزی و فیبرهای تجاری از مقدار قابل قبولی برخوردار بودند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Investigation of physicochemical properties of crust and core dietary fiber from date seed

نویسندگان English

Fatemeh shokrolahi 1
Masoud Taghi zadeh 2
Arash Kocheki 3
Mohammad hossein Hadad Khoda parast 4
چکیده English

Dietary fiber is one of the important components in diet which possesses positive effects on health, in addition tohaving appropriate functional properties. Among plant sources, date seed is an abundant and inexpensive as well as rich source of dietary fiber. In this research, date seed was first fractionated into two parts including outer part (crust) and inner part (core) and then both parts were defatted. The two kinds of powders obtained from defatting crust and core were named crust fiber and core fiber. Chemical analysis showed that the amount of protein, insoluble dietary fiber and total dietary fiber in core were significantly higher than crust. Fat of crust was significantly higher than core. Also it was understood that the amount of total dietary fiber in both crust and core parts was high (70.68% and 74.17%, respectively). Water retention capacity and oil binding capacity of core fiber (2.80 and 1.29 gram/gram, respectively) were respectively higher and lower than crust fiber (2.66 and 1.40 gram/gram, respectively). Core fiber was lighter than crust fiber. The value of all the three parameters including water retention capacity, oil binding capacity and L* were acceptable in comparison with most of the agricultural by-products and commercial fibers.

کلیدواژه‌ها English

Date seed
Dietary fiber
Fractionation
Physicochemical properties