بررسی اثر بازدارندگی اسانس زیره سبز و نیسین بر میزان رشد استرپتوکوکوس اینیایی در فیله ماهی قزل آلا با استفاده از تکنولوژی ترکیبی

نویسندگان
1 گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، اهواز، ایران
2 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
چکیده استرپتوکوکوس اینیایی یک پاتوژن زئونوز است که برای صنعت آبزی پروری خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضدباکتریایی نیسین و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum) به تنهایی و توام در کنترل استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) بر اساس تکنولوژی ترکیبی در فیله قزل آلای رنگین کمان در سال 1392-1391 صورت گرفت. اثر غلظت های مختلف نیسین (0، 25/0 و 75/0 میکروگرم بر میلی لیتر) و اسانس زیره سبز (0، 005/0، 135/0 و 405/0 درصد) بر رفتار رشد باکتری فوق در دمایc º 4 طی 15 روز با استفاده از تکنولوژی ترکیبی بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظت های مختلف اسانس زیره و نیسین به تنهایی تا روز نهم و در ترکیب با هم تا روز سوم به تاخیر افتاد. همچنین تاثیر اسانس زیره سبز در کنترل باکتری مورد نظر بیشتر از نیسین و از اختلاف معنی دار برخوردار بود (p<0.05). غلظت های مختلف اسانس زیره سبز و نیسین برای کنترل رشد باکتری در دمای فوق با نمونه های شاهد دارای اختلاف معنی دار آماری بودند (p<0.05) ولی غلظت های بالای اسانس زیره (135/0 و 405/0 درصد) در کنترل رشد باکتری از اختلاف معنی دار برخوردار نبودند (p>0.05) درحالیکه غلظت های نیسین بکار رفته در جلوگیری از رشد باکتری تفاوت معنی دار آماری نشان دادند (p<0.05). اثرات مناسب بازدارندگی برای رشد باکتری استرپتوکوکوس اینیایی در فیله قزل آلا در غلظت های 135/0 و 405/0 درصد اسانس زیره سبز با 75/0 میکروگرم بر میلی لیتر نیسین مشاهده گردید.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study of inhibition effect of Cuminum cyminum essential oil and Nisin on the growth of Streptococcus iniae in fillets of Rainbow trout using Hurdle Technology

نویسندگان English

Laleh Romiyani 1
Nor Dahr Rokni 2
چکیده English

The aquatic zoonotic bacterial Streptococcus iniae represents a threat to the worldwide aquaculture industry. This study was carried out to evaluate the antibacterial activity Cuminum cyminum essential oil and nisin for control of S.iniae in fillets of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in 4 Cº on basis hurdle technology between 2012 and 2013.The effect of different concentrations of nisin (0, 0.25 and 0.75 µg/ml) and Cuminum cyminum (0, 0.005, 0.135 and 0.405 %) were conducted on growth of S.iniae GQ850377 for 15 days. The results showed that growth of bacterial delayed in samples treated with nisin and essential oil singly to 9 days and together to 3 days. Samples treated with essential oil showed a significant decrease on the growth of the bacteria compared with nisin and control sample (P<0.05). No significant different was observed on the growth of S.iniae in samples treated with higher concentrations of C.cyminum (0.135 and 0.405 %) (p>0.05), but different concentrations of nisin was statistically significant (p<0.05). Synergistic effects were observed at concentration of 0.405% C.cyminum and 0.75 µg/mL nisin.

کلیدواژه‌ها English

Streptococcus iniae
Nisin
Cuminum cyminum L. essential oil
Oncorhynchus mykiss