تاثیر اقلیم محل رشد میوه زیتون بر رنگدانه های روغن زیتون فرابکر ایرانی

چکیده
چکیده

در این پژوهش نمونه برداری روغن های زیتون فرابکر از استان های گیلان، زنجان، قزوین، گلستان و فارس و کرمانشاه انجام شد و مقدار رنگدانه های کلروفیل و کاروتنوئید نمونه های روغن های زیتون با دستگاه HPLC[1] و روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا[2] با فاز معکوس تعیین شدند. بیشترین میزان میانگین رنگدانه روغن های زیتون فرابکر ایرانی مربوط به فئوفتین a (29/29%)و کمترین میزان میانگین مربوط به پیروفئوفتین(14/0%) می باشد. رنگدانه لوتئین و پس از آن وایلاگزانتین بیشترین و عمده ترین رنگدانه کاروتنوئیدی روغن های زیتون فرابکر ایرانی و رنگدانه بتاکاروتن و پس از آن آنترازانتین کمترین و جزئی ترین رنگدانه های کاروتنوئیدی نمونه های مورد بررسی را نشان می دهند. بیشترین رنگدانه کلروفیلی روغن زیتون فرابکر ایرانی مربوط به فئوفتین a و پس از آن کلروفیل a می باشد و کمترین میزان رنگدانه کلروفیلی مربوط به رنگدانه پیروفئوفتین و فئوفتینa' می باشد. ارتباط بین مقدار رنگدانه های روغن زیتون با سه فاکتور محیطی درجه حرارت، میزان بارندگی و ارتفاع محل رشد میوه زیتون مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات آماری نشان دادند ارتباط آماری معناداری در سطح اطمینان 95 درصد بین میزان رنگدانه کلروفیلی پیروفئوفتین با ارتفاع محل نمونه برداری مشاهده گردید. چناچه با افزایش ارتفاع محل نمونه برداری میزان رنگدانه مذکور کاهش می یابد. همچنین ارتباط آماری معناداری در سطح اطمینان 95 درصد بین میزان رنگدانه کاروتنوئیدی لوتئین با میزان بارش محل نمونه برداری مشاهده گردید با افزایش میزان بارش سالیانه، رنگدانه مذکور افزایش می یابد. اما هیچ ارتباط آماری معناداری بین درجه حرارت و میزان رنگدانه های روغن زیتون مشاهده نگردید.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of climate of the growth of the olives fruit on the pigments of the Irainian extra virgin olive oils

چکیده English

In the present study,sampling was carried out using 7 extra virgin olive oils from Gillan, Zanjan, Ghazvin, Golestan,Fars and Kermanshah Province. The amounts of the chlorophylls and carotenoidswere determined for each sample using diol-phase cartridges and the extract was analysed by reverse-phase HPLC.Pheophytina (29/29%) show the highest content of all pigments in Iranian extra virgin olive oils and pyropheophytin (0/14%) show the lowest concentrations. Lutein (51/48%) show the highest content of all carotenoids pigments followed by violaxanthin in Iranian olive oils and betacaroten (0/76%) and anthraanthin show the lowest concentrations. Pheophyting a shows the highest content of all pigments followed by chlorophyll a in Iranian olive oils and pheophytina andpyropheophytin show the lowest concentrations.

The correlation between amount of pigments and three environment factors; temperature, raining fall and height were investigated. Statistical studies showedthere is a direct relationship between pyropheophytin content and the hight of sampeling local with a 95% confidence limit.An increase in hight resulted in decrease pigments.And also there is a positive correlation at 95% confidence level between lutein and raining of sampeling local.When raing of sampling local increases, lutein has been increasing as well. Statistical studies showed no correlation between temperature and amount of pigmens in the olive oils.

کلیدواژه‌ها English

High performance liquid chromatography
Pyropheophytin
Carotenoid
Chlorophyll
Lutein