بررسی وجود باقیمانده داروهای ضد قارچ از خانواده ایمیدازول شامل Ketoconazole و Clotrimazole در شیر پاستوریزه کشور

چکیده
چکیده

داروهای ضد بیماری­های قارچی کاربرد وسیعی در درمان ضایعات قارچی دام­ها دارند. ترکیبات خانواده ایمیدازول از مهمترین این ترکیبات هستند که می توانند از طریق تماس موضعی با پستان دام یاجذب پوستی وارد شیر و زنجیره غذایی انسان شوند و با مهار سنتز استروئیدها در بدن انسان و یا بروز آثار گوارشی ناخواسته اثرات سویی در ایمنی و سلامت شیر برجای گذارند.

در این تحقیق جداسازی و شناسایی باقیمانده داروهای ضد قارچ از خانواده ایمیدازول در تعداد 60 نمونه شیرپاستوریزه از واحد های لبنی با تولید بالا پس از معتبر سازی روش، مورد آزمون قرار گرفت. به این منظور از تکنیک میکرو استخراج مایع- مایع پخشی و دستگاه کروماتوگراف گازی به منظور آنالیز 2 ترکیب ایمیدازولی استفاده شد.در شرایط بهینه استخراج، فاکتور تغلیظ بالا (250- 25 برابر) و حد تشخیصmg/ml 01/0 به­دست آمد. نتایج آزمایشگاهی نشان دادند که منحنی­های کالیبراسیون گونه­های تجزیه­ای موردنظر در محدوه mg/ml 1- 01/0 خطی است. درصد انحراف معیار نسبی که نشان دهنده تکرارپذیری قابل­ قبول روش است، برای کتوکونازول 8/6 – 2/1 و برای کلوتریمازول 3/5 – 3/0 به­دست آمد. درصد بازیابی برای داروی کتوکونازول 9/95% و کلوتریمازول 78/101 % به دست آمد که نشان­دهنده کارآمد بودن روش است.

آنالیز انجام شده روی 60 نمونه شیر پاستوریزه در ماههای مختلف سال ،آلودگی به ترکیبات کتوکونازول و کلوتریمازول در شیر را با حد تشخیص (01/0 میکروگرم بر میلی لیتر) نشان نداد.

نتایج آزمایشات انجام شده نشان می دهد باقیمانده داروهای ضد قارچ کتوکونازول وکلوتریمازول در نمونه های شیر پاستوریزه 10 کارخانه بزرگ تولید کننده شیر پاستوریزه از حد تشخیص این روش آنالیز کمتر بوده و باقیمانده این ترکیبات ضد قارچ در نمونه های مورد مطالعه بعنوان یک آلاینده شیمیایی مخاطره آمیز مطرح نمی باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Separation and Identification of Imidazole-based Antifungal Residues in pasteurized Milk of Iran

چکیده English

Antifungal drugs have an important role for treatment of fungal skin diseases of livestock and prophylaxis. These compounds belong to the different chemical groups but Imidazole group is one of the most important groups.

In this study 60 pasteurized milk samples were analyzed by liquid-liquid microextraction and high performance liquid chromatography. And the efficiency of solid phase extraction and high performance chromatography-UV spectroscopy was evaluated in the extraction and determination of Ketoconazole and Clotrimazole analytes in milk.

In this research, after full validation, detection and quantitation limits were 0.01 μg.ml-1 and 0.1 μg.mL-1 for Ketoconazole and Clotrimazole. The linear range of calibration was relatively wide (0.01-100 μg.ml-1). The relative standard deviation was 0.1-7.5% for Ketoconazole and 0.1-8.5% for Clotrimazole.

Monitoring of 60 pasteurized milk in different seasons for Clotrimazole and Ketoconazole residue with 0.01 ppm detection limit, demonstrated there is no detectable amounts of these antifungal residues in pasteurized milk.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Pasteurized milk
Antifungal residue
validation
Identification
Separation
Ketoconazole
Clotrimazole