اثر پارامترهای خشک کردن بر شاخص های کیفی پسته دامغان ((Pistacia vera L. و تعیین ضرایب نفوذ موثر در شرایط بهینه این فرآیند

چکیده
چکیده

اثرات پارامترهای دما (40 ، 50 ، 60 و 70درجه سانتیگراد ) و سرعت جابجایی هوا (1 و2 متر بر ثانیه) و همچنین ضخامت بستر 1] 1(تک لایه) ،3 و5 سانتیمتر)[ برسرعت کاهش رطوبت و شاخص های کیفی فرآورده نهایی، شامل عدد پراکسید و درصد اسیدهای چرب آزاد روغن پسته با استفاده ازخشک کن های آزمایشگاهی با جریان متقاطع بررسی و شرایط بهینه خشک کردن تعیین گردید. با استفاده از نظریه انتشار و قانون دوم فیک ، ضرایب نفوذ موثر تعیین و توسط رابطه آرنیوس، میانگین انرژی فعال سازی خشک کردن نیز محاسبه گردید.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of drying parameters on quality indicators of Damghan pistachio nuts (Pistacia vera L.( and determining effective diffusion coefficient in optimum conditions

چکیده English

The effects of air temperature (40, 50, 60 and 70 oC), air velocity (1 and 2m/s) and bed depth [1(monolayer), 3 and 5cm)] on drying time, drying rate and quality indicators of Pistachio-nuts such as peroxide value and free fatty acids was determined in an experimental air cross flow drier and optimum conditions for pistachio-nuts drying was obtained. Also effective diffusion coefficient (Deff(and activation energy were determined by using Ficks second law (between 40 to 70oC) and Arrhenius model, respectively.

کلیدواژه‌ها English

Pistachio Nut
Dehydration Process
Diffusion coefficient
Quality Indicators
and Activation Energy