بررسی آلودگی میکروبی خرمای رقم استعمران طی انبار داری در سال 1384

چکیده
چکیده

خرما، یکی از محصولات مهم و استراتژیک کشور ما، ایران است. آلودگی میکروبی خرما، یکی از عوامل مهم ضایعات این محصول است. در این تحقیق ، بر روی واریته غالب منطقه خوزستان که رقم استعمران یا سایر می باشد، مطالعاتی صورت گرفته و میزان بار میکروبی آن از نظرشمارش کلی، کپک و مخمر و کلیفرم مورد بررسی قرار گرفت.

هدف از این طرح، بررسی بار میکروبی خرمای رقم استعمران در مدت زمان 6 ماه نگهداری در دو درجه حرارت محیط (25 درجه سانتیگراد) و دمای یخچال (4 درجه سانتیگراد) بود. نمونه ها پس از برداشت به طور تصادفی از ده درخت و بسته بندی در ظروف پلاستیکی از ابتدای مهرماه تا پایان اسفند ماه، در هر ماه به صورت سه بار تکرار مورد آنالیز میکروبی قرار گرفتند.

نمونه های خرما با استومکر همگن شده وبا سرم فیزیولوژی رقیق سازی صورت گرفت.از محیط های کشت استاندارد پلیت کانت آگار،سابرود دکستروز آگاروویولت ردبایل آگاربه ترتیب برای شمارش کلی باکتری،کپک ومخمر وکلیفرم استفاده گردید.

نتایج بدست آمده حاکی از آن است که نگهداری نمونه ها در دمای یخچال، اثر بازدارندگی بر رشد میکروبها دارد و روندبار میکروبی بویژه کپک و مخمر در طی 6 ماه نگهداری در دمای محیط حالت افزایش و در دمای یخچال حالت کاهش داشته است در مورد کپک ومخمردر دمای محیط لگاریتم آن از3.63به 5.32 افزایش و در دمای یخچال از5.36به 3 کاهش یافت.در مورد شمارش کلی باکتریها وکلیفرم ها در دو دمای محیط ویخچال روند منظم ویکسانی مشاهده نشد.

با توجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش، بهترین شرایط نگهداری میوه خرما، نگهداری در دمای یخچال است که این دما اثر بازدارندگی و کاهش بر رشد میکروبی داشته است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Evaluation of microbial characteristics of Stamaran cultivar dates during storage in 1384

چکیده English

Date palm is one of important and strategic crops in, Iran. Microbial contamination is the most important factor in wasting of date palm. In this study, Sayer or Stamaran cultivar that

is the most predominant cultivar in Khuzestan province, was studied and its microbial profile and characteristics including: total count ( T.C), mold and yeast, and coli form were determined. During six months storage at 2 different temperatures environment temperature (25°C ) and cold storage ( 4 °C ). Samples of date fruits were taken randomly after harvesting from ten trees and were then packed in plastic containers and stored as mentioned until the day of experiment for microbial analysis and analyzed in 3 replicates.Date samples homogenized with stomacher and then diluted with serum physiology.Standard plate count agar, sabroud Dextrose Agar and Violet Red Bile Lactose Agar media were used for total count,mold and yeast and coliform determination,respectively.

Results showed that cold storage had inhibitory effect on microbial growth and microbial profile especially mold and yeast has had increasing trend in environment temperature and decreasing trend in cold storage during 6 month.With respect to mold and yeast log cfu had increased from 3.63 to 5.32 in room or environmental temperature and had decreased from 5.36 to 3 in cold or refrigerator temperature.No clear trend had been seen in total count and coliforms in both temperatures. Finally according to the results, the best condition for date palm storage is the cold storage or refrigerator temperature (4 °C) that this temperature has the inhibitory effect on microbial growth.

کلیدواژه‌ها English

Storage
Mold and yeast
date palm
Microbial contamination