اثرات دمای نگهداری به حالت انجماد بر میزان تجمع و پراکنش برخی فلزات سنگین در ماهی کفال پشت سبز(Liza dussumieri)

چکیده
چکیده

در این تحقیق تاثیر دو دمای نگهداری c˚ 14- و c˚ 28- بر میزان تجمع و پراکنش فلزات آهن، مس، روی، منیزیم، منگنز، جیوه، سرب و کادمیوم در بافت های عضله و امعاء و احشاء ماهیان کفال پشت سبز(Liza dussumieri) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آماری نشان داد میانگین آهن عضله ماهیان بالغ و نابالغ نگهداری شده در دمای c˚ 14- (به ترتیب ppm1/77 وppm6/166)، بیش از عضله تازه ماهیان ( به ترتیب ppm5/28 وppm1/88) و نگهداری شده در دمای c˚ 28- (به ترتیب ppm26 وppm1/109) بود. از سوی دیگر مشخص گردید میزان فلز روی در امعاء و احشاء ماهیان بالغ نگهداری شده در دمای˚c 28- (ppm8/56)بیش از ماهیان تازه(ppm5/43) و نگهداری شده در دمایc˚ 14- (ppm5/42) بود. میزان سرب امعاء و احشاء ماهیان نابالغ تازه (ppm9/59) و نگهداری شده در دمای c˚14- ( ppm3/58) نیز کمتر از ماهیان نابالغ نگهداری شده در دمای c˚ 28- (ppm2/110) بود. با توجه به این که مقادیر دیگر فلزات طی دوره انجماد تغییر معنی داری نداشت، به نظر می رسد دمایc˚ 28- کیفیت بهتری از حیث تغییرات تجمع و پراکنش فلزات در بافت های خوراکی فراهم نموده و عضلات ماهیان نگهداری شده در این دما به لحاظ امنیت غذایی از سلامت بیشتری برخوردار باشند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Influence of Temperature During Frozen Storage on Distribution and Redistribution of Some Heavy Metals in Green Back Mullet Fish (Liza dussumieri)

چکیده English

Effect of two storage temperatures -14±2˚c and -28±2˚c was investigated on distribution and redistribution of Fe, Cu, Zn, Mg, Mn, Hg, Pb and Cd metals in tissue and viscera of green back mullet. Statical results showed that average amount of Fe metal in tissue of mature and immature fish stored at -14˚c (respectively 77.1 ppm and 166.6 ppm ) was more than both fresh mature and immature fish (28.5 ppm and 88.1 ppm) and fish stored at -28˚c ( 26 ppm and 109.1ppm). Amount of Zn metal in the viscera of mature fish stored at -28˚c (56.8 ppm) was more than fresh fish (43.5 ppm) and fish stored at -14˚c (43.5 ppm). Likewise amount of Pb metal in the viscera of immature fish (59.9 ppm) and fish stored at -14˚c (58.3 ppm) was less than immature fish stored at -28˚c (110.2 ppm). Considering that the amount of other metal did not show significant changes during frozen storage, it seems that -28˚c temperatures provides better quality from the view point of distribution and redistribution of heavy metals, and fish tissues stored at this temperature have more food immunity and health for consumers.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Heavy metals
Freezing temperature
Distribution and redistribution
Green back mullet