بررسی ویژگی های روغن و اسیدهای چرب هسته سه واریته خرمای خوزستان

چکیده
چکیده

هسته خرما ( Phoenix dactylifera L.) حدود 10% وزن کل خرما را تشکیل می دهد و به مقدار زیادی در کارگاههای فرآوری خرما به شکل ضایعات تولید می گردد. در این تحقیق برخی ویژگیهای روغن حاصل از هسته سه واریته خرمای منطقه خوزستان بنامهای خضراوی، دیری و سعمران مورد بررسی قرار گرفت. میزان روغن موجود در هسته 9-8% ( بر مبنای وزن خشک ) بود.

برخی از ویژگیهای روغن حاصل بدین قرار بود: عدد یدی ( 2/48 - 1/44 )، عدد صابونی (226-214 )، عدد پراکسید ( 22-17)، عدد اسیدی ( 28/1 - 98/0 )، ضـریب شکست نـوری ( 459/1 - 450/1 )، وزن مخصوص(91793/0-91656/0)و ویسکوزیتهmPa.s) 9/47-2/42 ).

پروفیل اسید های چرب روغن حاصل با دستگاه گاز- مایع کروماتوگرافی بررسی شد و اسیدهای اولئیک با میزان %15/41 - 76/33 اسید چرب غیر اشباع غالب و لوریک با میزان %44/25 - 49/22 اسید چرب اشباع غالب روغن هسته خرما شناخته شدند. اسید های چرب کاپریک ( 8/1-19/0%)، مریستیک ( 73/18 - 47/12% ). پالمیتیک ( 5/11 - 91/9 %). استئاریک ( 36/2 - 92/1 %) و لینولئیک ( 25/7 - 18-6 %) در هر سه واریته وجود داشتند. اسید لینولنیک، آراشیدیک و بهنیک به مقادیر بسیار کم ( 21/0 -11/0%) فقط در واریته های دیری و سعمران مشاهده گردیدند. این بررسی نشان می دهد که روغن هسته خرما که سالیانه حدود 2000 تن در سال می تواند در کشور تولید شود قابلیت مصرف در مواد آرایشی، بهداشتی، دارویی و غذایی را دارد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Oil Characteristics and Fatty Acid Aontent of Seeds fromThree Date Palm (Phoenix Dactylifera L.) Cultivars in Khuzestan

چکیده English

Studies were conducted on properties of oil extracted from seeds of three date palm( phoenix dactylifera) cultivars, Khadrawi, Dayri and saamaran, grown in Khuzestan. Date seeds consistuent approximately 10% of the fruit. Amounts of seeds can be made available after the progress in date industrialization. Seeds contained 8.5-10.8% fat. The following values were obtained for samples:

iodine value 44.1-48.2, saponification number 214-226, peroxide value 17-22, acid value 0.98-1.28, refractive index 1.450-1.459, specific gravity 0.91656-0.91793, viscosity 18.1-20.8 mPa.s. Gas-Liquid Chromatography revealed that major unsaturated fatty acid was oleic acid (38.76-41.15%), while the main saturated fatty acid was lauric acid (22.49-25.44). Capric , myristic , palmitic , stearic and linoleic acid were also found 0.19-1.8%, 12.47-18.73%, 9.91-11.5%, 1.92-2.36%, 6.18-7.25%, respectively. Linolenic, arachidic and behenic acid were also found only in Dayri and saamaran very low.Results showed that date seed oil could be used in cosmetic, pharmaceutical and food products.

کلیدواژه‌ها English

Oil
Key words: Date Palm
Seed
Fatty acid