تاثیر بسته بندی در اتمسفر تعدیل یافته (MAP) و انبار سرد بر صفات کمی و کیفی دو رقم کاهو(Lactuca sativa L.)

چکیده
چکیده

نگهداری مواد غذایی همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده است به طوری که در طی سالیان دراز روش­های متعدد را به منظور حفظ نیازمندی­های خود به کار گرفته یا ابداع نموده است. از جمله این روش­ها، نگهداری محصولات کشاورزی با استفاده از انبارهای سرد، پوشش­های پلاستیکی و اتمسفر کنترل شده یا تعدیل یافته می­باشد. در این پژوهش اثر بسته بندی با اتمسفر تعدیل یافته فعال با 3% اکسیژن و 1% دی اکسید کربن در پوشش پلی پروپیلن با دو ضخامت 30 و 40 میکرون و تیمارهای دمایی 1و 4 درجه سانتی گراد در سردخانه با رطوبت نسبی 90-85 درصد و در مدت 4 هفته بر روی دو رقم کاهو به نام­هایCos و Crisphead، مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشات شامل درصد کاهش وزن، درصد رطوبت ، درصدکلروفیل، درصد مواد جامد محلول، میزان ویتامین ث، میزان سدیم، میزان پتاسیم و میزان تولید اتیلن بود. در انتهای هفته چهارم و بعد از خروج کاهو­ها از سرد خانه، تست کیفیت ظاهری و بازار پسندی نیز انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که رقم Cos قابلیت نگهداری بهتری نسبت به رقم Crisp داشته است. هم­چنین مدت زمان 3 هفته و دمای 1 درجه سانتی گراد انبار، درحفظ خصوصیات و نگهداری کاهوها اثر بهتری داشت. نتیجه بررسی اثر اتمسفر تعدیل یافته و پوشش پلی­پروپیلن نشان داد که در رقم Cos تیمارهای پوشش 40 میکرون بدون اتمسفر تعدیل یافته فعال و پوشش 30 میکرون همراه با اتمسفر تعدیل یافته فعال و در رقم Crisp تیمارهای پوششی 30 و 40 میکرون بدون اتمسفر تعدیل یافته فعال بهترین نتایج را در حفظ خصوصیات کمی و کیفی کاهو داشتند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of Modified Atmosphere Packaging and Cold Storage on Quality and Quantity Characteristes of Two Varieties of Lettuce (Lactuca sativa L.)

چکیده English

Food protection has always captured the mans mind. In a way that, through many years he has used different ways and methods in protecting his needs such as preservation of agricultural products by cold storage, shrink wrapping and controlled or modified atmosphere packaging. In this investigation, effects of modified atmosphere packaging (MAP) with 3% O2 and 1% CO2 in polypropylene film with two thicknesses, 30 and 40 micron., and temperature treatments, 1 and 4˚C in cold storage with 85-90% relative humidity, for 4 weeks on two types of lettuce (Cos and Crisphead) were considered. The experiments as well as percentage of weight loss, humidity, chlorophyll, total soluble solids, Vitamin C, sodium and potassium content and rate of ethylene production were performed. In the end of fourth week and after exit the cases from cold storage, apparent quality and marketable tests were done too. Experiments were done weekly, in five times, from beginning to end of storaging. The results showed that the potential of storaging for type Cos was better than type Crisp. Furthermore three weeks storage in 1˚C had the better effects on lettuce varieties. The result of analysis effect of MAP and polypropylene film showed that in Type Cos passive MAP in 40 micron polypropylene and active MAP in 30 micron polypropylene and in Type Crisp passive MAP in 40 and 30 micron polypropylene were the best treatments for preservation of quality and quantity characteristics of lettuce types.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Modified atmosphere packaging
Shrink wrapping and Lettuce