خصوصیات فیزیکی و شیمیایی روغن دانه ماریتیغال

چکیده
شناسایی و کشت دانه های روغنی جدید، گامی مهم در جهت تامین روغن مورد نیاز در کشور است. گیاه ماریتیغال با نام علمی Silybum marianum یک گیاه علفی یک ساله و یا دو ساله است که عصاره حاصل از برگ این گیاه و بخصوص دانه آن بیش از 2000 سال است که به عنوان دارو در درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. با وجود سازگاری این گیاه به شرایط آب و هوایی ایران بخصوص مقاومت به خشکی، اطلاع چندانی در مورد میزان روغن بذر و کیفیت آن در دسترس نمی باشد. در این مقاله، ابتدا درصد چربی دانه گیاه به روش سوکسله تعیین گشت که این درصد، تقریبا مشابه میزان روغن دانه های سویا و تخم پنبه (بدون پوست) بوده و 22.7 درصد است. سپس شاخص های فیزیکی از جمله ضریب شکست، وزن مخصوص، رنگ و اندیس های شیمیایی عدد یدی (109.57)، پراکسید (1.59)، صابونی (180.9) و اسیدی (1.82) در روغن ماریتیغال بررسی شد. در نهایت نوع اسید های چرب موجود در روغن نیز با دستگاه GC تعیین و مشخص شد که میزان اسید لینولئیک (51.2%) و اولئیک (28.8%) بیش از اسیدهای چرب دیگر است. با توجه به درصد قابل توجه روغن در دانه این گیاه و بالا بودن ارزش تغذیه ای آن (حاوی اسید لینولئیک بالا)، کشت و توسعه این دانه روغنی جدید و ارزشمند، امری ضروری و مفید است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Physical and chemical characteristics of Silybum marianum seed oil

چکیده English

Introduction and cultivation of new oilseeds, is an important step to provide needed oil for the country. Milk thistle (Silybum marianum) is an annual or biennial plant that the extract of its leaf or seed has been used for treatment of liver diseases since 2000 years ago. In spite of compatibility of this plant to climate of Iran especially resistance to dryness, there is no information about the content and quality of the seed oil. In this study, the oil content was determined by Soxhlet and it was 22.7%, nearly similar to soybean and cottonseed(dehulled) oil content. Refractive index, Color and Specific gravity and Peroxide(1.59), Iodine(109.57), Saponification(180.9) and Acid(1.82) values of the oil were studied. Also, fatty acid profile of the oil was determined by GC. Linoleic acid (51.2%) and oleic acid (28.8%) were the most fatty acids of the oil, respectively. In regard to remarkable oil content of the seed and high nutritional value of the oil (high-linoleic acid), cultivation of this new valuable oilseed is necessary and beneficial.

کلیدواژه‌ها English

Seed oil
Milk thistle(Silybum marianum)
Physical and chemical properties