‌ بررسی استخراج و ویژگی های لسیتین واریته های سویا

چکیده
چکیده

روغن­های گیاهی دارای مقادیر کمی فسفاتید یا فسفولیپید می­باشند. مقدار این ماده در روغن سویا نسبت به سایر روغن­ها بیشتر بوده و ممکن است حتی به 4 درصد برسد. در فرآیند تولید صنعتی روغن­ها، فسفاتیدها به منزله ماده زیان آور عمل کرده و وجود آنها در روغنی که برای مصرف به بازار عرضه می­شود نیز مسئله ساز است. اما چنانچه این ماده به شکل مناسبی در طی فرآیند تولید روغن جدا شود، دارای کاربردهای ارزشمندی نظیر ایفای نقش امولسیفایری در بسیاری از مواد و سیستم­های غذایی می­باشد. این ماده متداولا لسیتین سویا نامیده می­شود. از نظر دستیابی به اطلاعات وسیع­تر، این بررسی در مورد 5 واریته سویا (واریته­های سحر، سیمس، ویلیامز، هیل و گرگان 3) به عمل آمده است. هگزان به عنوان حلال روغنکشی برای استخراج فسفولیپیدها مناسب نیست زیرا فسفولیپیدها ماهیت قطبی دارند از این رو بهترین حلال مخلوط کلروفرم و متانول است که به دلیل هزینه بالا در کارخانجات عملا مورد استفاده قرار نمی­گیرد، لذا از حلال مورد استفاده فعلی کارخانجات که نوعی هگزان با پلاریته بیشتر و هزینه کمتر است برای این تحقیق استفاده شد، با این حلال، بازده استخراج فسفولیپیدها تا 72/1 درصد افزایش یافت که در خور توجه است. نظر به این که ترکیب ساختمانی فسفاتید ها می­تواند در امر جداسازی از روغن و ویژگی­های کاربردی آنها موثر باشد، مقدار هر یک از فسفاتیدها (شامل فسفاتیدیل کولین، فسفاتیدیل اتانول آمین، فسفاتیدیل اینوزیتول و فسفاتیدیک اسید) تعیین گردید. نتایج نشان داد که از این حیث به لحاظ آماری بین واریته­های مختلف اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>p) .همچنین نتایج ترکیب اسیدهای چرب فسفاتیدها نشان داد که تفاوت نسبتا کمی میان واریته های مختلف وجود دارد. نتایج آزمون های دیگر نظیر عدد اسیدی، عدد پراکسید، مواد نامحلول در استن، مواد نامحول در هگزان و عدد گاردنر نیز نشان داد که بین واریته های مختلف اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>p).
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

An Investigation of Extraction and Specification of Lecithin from Different Soybean Varieties

چکیده English

Vegetable oils contain a little amount of phospholipids or phosphatides and in soybean oil compared with other oils usually more phosphatides exists. In the oil refining process , phosphatides exert adverse effects on the quantity and quality of the oil and their presence in the oil distributed in supermarkets could also create undesirable effects during consumption. If, however, phosphatides are extracted properly from the oil, they could have valuable applications such as emulsification in many food systems.Five varieties of soybean cultivated in Iran ( Sahar, Williams, Gorgan, Simes and Hill) were selected for this investigation. Hexane could be used to extract oil and phosphatides but the output of the extracted phosphatides is low. This is due to the polar nature of phosphatides which does not allow these compounds to be completely dissolved in a non-polar solvent like hexane. In fact, the proper solvent for this purpose is a mixture of chloroform and methanol, but such a solvent is expensive and its recovery is costly as well. Thus, a kind of hexane, containing some polar compounds and manufactured in Iran was used for the extraction of oil. With this solvent and relatively severe conditions for the extraction, the amount of the extracted phosphatides increased to 1.72% . Considering that the phosphatides, constituents could affect the process of their separation from the oil and also their functional characteristics, the amounts of individual phophatides form each varieties were determined. The results indicated statistical significant difference among different varieties (P< 0.05). Although, for fatty acid composition, relatively considerable difference was observed among oils from different varieties, this difference was less on the fatty acid composition of their phosphatides.

کلیدواژه‌ها English

Oil
Key words: Soybean variety
Phosphatides
Extraction
lecithin