بررسی امکان تولید اسید های آمینه از ضایعات خرما با به کارگیری دو سوش جهش یافته کرینه باکتریوم گلوتامیکومCECT690 و CECT77

چکیده
چکیده با توجه به کاربرد فراوان اسید های آمینه از جمله اسید گلوتامیک در صنایع غذایی، شیمیایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی از یک طرف و از طرف دیگرجهت رفع مشکل ضایعات خرما، تولید اسید آمینه از ضایعات خرما مورد بررسی قرار گرفت. از دو سوش جهش یافته کرینه باکتریوم گلوتامیکوم CECT690 و CECT77 برای بررسی امکان تولید اسیدهای آمینه استفاده شد. نتایج حاصل از اندازه گیری شیمیایی ضایعات خرما نشان داد که این ماده جهت رشد باکتری بسیار مفید می باشد. از آنجایی که ضایعات خرما یک محیط کشت پیچیده برای رشد باکتری محسوب می شود در این تحقیق عوامل موثر بر تولید اسید آمینه بر اساس طراحی غربالی (screen design) مشخص شد. که به وسیله این روش آماری میزان تاثیر هفت متغیر دردو سطح، بیشترین و کمترین مقدار بررسی شد. نتایج حاصل از اندازه گیری اسیدهای آمینه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا نشان داد که دو اسیدآمینه ترئونین و اسید گلوتامیک بیش از سایر اسیدهای آمینه در اثر تخمیر ضایعات خرما تولید شده اند. تجزیه و تحلیل آماری ) طراحی غربالی( نشان داد که میزان ضایعات خرما، زمان افزودن پنی سیلین، میزان فسفات و نوع ریزسازواره بیشترین تاثیر را بر روی تولید اسید گلوتامیک داشتند. در صورتیکه میزان بیوتین ، دما و منبع ازت کمترین اثر را در بین متغیرهای اصلی نشان دادند. در میان اثر متقابل متغیرها میزان خرما و زمان افزودن پنی سیلین بیشترین تاثیر را بر تولید اسیدگلوتامیک داشتند. تجزیه و تحلیل آماری همچنین نشان داد که در بین متغیرهای اصلی زمان افزودن پنی سیلین، میزان خرما و نوع ریزسازواره به ترتیب بیشترین تاثیر را بر میزان تولید ترئونین داشته اند. نتایج حاصل از اندازه گیری اسیدهای آمینه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا نشان داد که علاوه بر ترئونین و اسید گلوتامیک سایر اسیدهای آمینه از جمله والین، آلانین، لیزین، پرولین، تیروزین، فنیل آلانین، لوسین و ایزولوسین نیز تولید شده اند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Study on Producing Possibility of Amino Acids from Date Palm Wastes by Two Mutant Corynebacterium Glutamicum CECT690 & CECT77

چکیده English

Regarding the vast applications of amino acids such as glutamic acid in food industry, chemistry, pharmacology and cosmetics on one and the effort to over come the problem of date wastes in Iran on the other hand, the production of amino acids such as glutamic acid from date fruit wastes was studied. Two mutants corynebacterium glutamicum CECT690 & CECT77 were used to study of possible producing of amino acids from date wastes. Results of date fruit wastes analysis indicated that these wastes are nutritious to bacterial growth. Since date fruit wastes are complex and unknown medium for bacterial growth, in this study some effective variables on production of the amino acids using screen design (used as an experimental design) including 7 independent variables in 2 levels ( minimum and maximum) were investigated. Results of amino acids measured by high performance liquid chromatography showed that threonine and glutamic acid are produced more than other amino acids. According to the statistical analysis, the most effective variables on glutamic acid production are the amount of date fruit wastes, time of penicillin addition, phosphate amount and type of microorganism respectively and the least effective variables on glutamic acid production are biotin amount, temperature and nitrogen source. Among interaction effects variables, interaction effect of date wastes amount and time of penicillin addition is the most effective of variable on glutamic acid production. Results of statistical analysis of threonine production showed that the most effective variables on threonine production are time of penicillin addition, the amount of date fruit wastes and type of microorganism. The results from HPLC also showed that many amino acids such as alanine, valine, lysine, proline, tyrosine, phenylalanine, leucine and isoleucine a part from glutamic acid and threonine are produced.

کلیدواژه‌ها English

Key word: Glutamic acid
Corynebacterium glutamicum
Date wastes
Amino acids
Threonine