بررسی افت روغن در مرحله خنثی سازی روغن نباتی و لزوم کنترل آن

چکیده
چکیده

در بررسی میزان افت روغن در خطوط تصفیه روغن یکی از کارخانجات روغن نباتی که روغن خام سویا را تصفیه مینمود، مرحله خنثی سازی قلیایی مورد مطالعه قرار گرفت. افت های این مرحله به دو دسته افت اجباری ناشی از حذف اسیدهای چرب آزاد و سایر ناخالصی های همراه روغن و افت اضافی ناشی از هیدرولیز روغن توسط قلیا و همراهی روغن خنثی با جریان خلط صابون خروجی از سانتریفوژ تقسیم بندی شدند. روش اندازه گیری افت کل و هر یک از این دو افت اجباری و اضافی بر مبنای تجزیه های آزمایشگاهی و محاسبات ساده موازنه جرم ارائه گردیده است. نسبت افت اضافی در مقایسه با افت کل، اسیدیته و افت اجباری محاسبه گردید. میزان افت اضافی روغن در نمونه برداری های مختلف بسیار متغیر و از 72/0 تا 14/2 برابر افت اجباری روغن به دست آمد. ملاحظه گردید که در برخی موارد تا 70 درصد از افت کل روغن مربوط به افت اضافی می باشد. هیچ ارتباط معنی داری بین اسیدیته روغن و میزان افت اضافی به دست نیامد، به طوریکه هم بیشترین و هم کمترین درصد افت اضافی در دو نمونه با مقادیر بیشینه اسیدیته، نزدیک به هم مشاهده گردید. همچنین میانگین افت کل 11/3 برابر اسیدیته محاسبه گردید که بیش از میزان قابل قبول است. نتایج بدست آمده به خوبی نشان می دهد که افت روغن پیش از آنکه متأثر از کیفیت روغن خام ورودی به تصفیه خانه باشد، تحت تاثیر شرایط عملیاتی قرار می گیرد که کنترل صحیح این شرایط در مرحله خنثی سازی به منظور کاهش میزان افت روغن، لازم و حیاتی است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Loss in the Caustic Refining of Edible Oils and the Necessity of its Control

چکیده English

One of the most important step in the edible oil refining is the elimination of free fatty acids or the acidification. This step is important not only for consumer acceptance, but also because it has the maximum economic impact on production. The good operation of this step can decrease the loss of edible oil in process and affect strongly the final price of production. Industrially the most commonly used method for deacidification is alkali neutralization known mainly as caustic refining. In this method, there is considerable oil loss due to the hydrolysis of neutral oil by caustic. In addition, loss of oil also occurs in the form of occlusion in soapstock, thereby reducing the overall yield of refined product. In the present paper, we have measured these excessive losses of neutral oil in the refinery units of JAHAN vegetable oil Company (Karaj, Iran). Caustic refining units were studied several times in different dates. The samples were withdrawn from input and outputs of each centrifugal separator. The flowrates and operational conditions of each unit were also recorded. The results showed a very variable excessive loss which changes from 0.75 to 2.4 times of sum of free fatty acids and phosphatide contents of crude oil. The crude oil mainly used in the refinery units was degummed soybean oil. Regarding this result, it was concluded that the optimization and control of operation conditions in caustic refining is essential for diminishing the oil losses significantly.

کلیدواژه‌ها English

Vegetable oil
Caustic refining
Oil losses
Occlusion