تأثیر برخی از مواد نگاهدارنده شیمیایی و طبیعی در غلظت‌های کمتر از غلظت مهارکننده بر رشد لیستریا منوسیتوژنز جدا شده از شیر

چکیده
چکیده

نگهداری غذا امروزه شامل به کار بردن روشهایی جهت به حداقل رساندن آلودگی است که یکی از این راهها افزودن مواد نگاهدارنده غذایی می باشد. این مواد با دخالت در اعمال غشای سلولی، فعالیت آنزیمی یا ساختارهای ژنتیکی بر ریزسازواره ها اثر بازدارندگی دارند. در این تحقیق اثر مواد نگاهدارنده مختلف بر روی منحنی رشد باکتری لیستریا منوسیتوژنز جدا شده از شیر مورد بررسی قرار گرفت. به این صورت که ابتدا منحنی رشد باکتری در عدم حضور مواد نگاهدارنده رسم شد و سپس منحنی رشد باکتری در حضور اسید سیتریک که یک ماده نگاهدارنده شیمیایی است و نیزین که یک ماده نگاهدارنده طبیعی است در غلظت های کمتر از حداقل غلظت مهار کننده (sub-MIC) رسم شد. همچنین منحنی رشد این باکتری در حضور اسید استیک و سیترات سدیم به طور توأم در غلظت های مختلف رسم شده و تغییرات pH در این مدت بررسی شد. لیستریا منوسیتوژنز در حضور هیچ یک از غلظت های sub-MICاسید سیتریک رشد نکرد که نشان دهنده حساسیت لیستریا منوسیتوژنز به اسید سیتریک است. این باکتری در حضور نیزین با حداقل غلظت مهار کننده (MIC) رشدی نشان نداد. اما در غلظتهای کمتر با تأخیر 18 ساعته رشد کرد. اختلاف بین نمونه کنترل و سایر نمونه ها معنی دار است. همچنین اسید استیک و سیترات سدیم وقتی با هم استفاده شوند اثر یکدیگر را افزایش می دهند. طبق این آزمایشها لیستریا منوسیتوژنز جدا شده از غذا نسبت به غلظت های sub-MIC برخی از مواد نگاهدارنده مقاومت نشان می دهد که پیشنهاد می شود از کاربرد غلظت های sub-MIC اجتناب شود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

The Effect of Some Chemical and Natural Preservatives with Sub-MIC Concentrations Against Milk-isolated Listeria Monocytogenes

چکیده English



Nowadays foods are preserved with using some methods to minimize contamination. One of these methods is food preservatives. Food preservatives with antagonistic effect usually interfere with cell membrane, enzyme action or genetic structure of microorganisms. In this investigation the effects of some preservatives were studied on the growth curve of Listeria monocytogenes that is isolated from dairy products. First the growth curve of bacteria was drawn when the preservatives were absent. Then the growth curve of bacteria was drawn when citric acid, which is a chemical preservative and nisin, which is a natural preservative, were present at sub-MIC concentrations. Next the growth curve of bacteria was drawn at the presence of both acetic acid and sodium citrate at different concentrations and in this period the changes of pH were measured. Listeria monocytogenes did not grow against citric acid at any sub-MIC concentrations which shows the sensitivity of bacteria to citric acid. Although this bacterium was sensitive to MIC concentrations of nisin, but it was significantly resistant to nisin after 18 hours. Also acetic acid and sodium citrate together can have more effect against this bacterium. This study showed that food isolated Listeria monocytogenes is resistant to sub-MIC concentrations of some preservatives, so it is suggested not to apply less concentration of MIC concentrations.

کلیدواژه‌ها English

Listeria monocytogenes
Nisin
Preservatives
MIC