تعیین و مقایسه برخی از مواد مغذی هفت رقم اسفناج ایرانی

چکیده
اسفناج یکی از مهمترین سبزیهای برگی خانواده چغندریان می باشد. این گیاه بومی ایران بوده و از نظر ارزش غذایی اهمیت ویژه دارد. در این تحقیق عناصر معدنی (مانند پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن، مس، روی)، پروتئین، فیبر کل، چربی کل، اگزالیک اسید، ترکیبات فنلی و اسیدهای چرب هفت رقم اسفناج ایرانی (اراک، خرم آباد، شیروان، بجنورد، کرج، ورامین و لاهیجان) تجزیه و مقایسه شد. نتایج نشان داد که رقم اراک دارای بیشترین مقدار پتاسیم، کلسیم و مس، رقم لاهیجان دارای بیشترین مقدار منیزیم و پروتئین، رقم ورامین دارای بیشترین مقدار فسفر، روی، فیبر و چربی، رقم خرم آباد دارای بیشترین مقدار آهن بود. کمترین مقدار اگزالیک اسید در رقمهای کرج و لاهیجان اندازه گیری شد (53.8 میلی گرم در 100 گرم وزن تر). ترکیبات فنولی رقمهای مورد مطالعه تفاوت معناداری داشتند و بیشترین ترکیبات فنلی مربوط به رقم شیروان بود (110 میلی گرم تانیک اسید بر گرم وزن خشک). بیشترین درصد لینولنیک اسید (w3) مربوط به رقم اراک و بیشترین درصد لینولئیک اسید (w6) متعلق به رقم لاهیجان بود. بنابراین اسفناجهای ایرانی دارای مقدار قابل توجهی عناصر معدنی از جمله پتاسیم، فسفر، آهن، مس، روی، فیبر، پروتئین، ترکیبات فنولی و اسیدهای چرب ضروری (لینولنیک (w3) و لینولئیک (w6)) هستند که باید در برنامه های غذایی استفاده شوند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination and Comparison of Chemical Properties of Seven Iranian Spinach Cultivars

چکیده English

Spinach is one of the most important leafy vegetables of chenopodiaceae family. This plant is native to Iran and has valuable nutrients. In this research mineral element content (like potassium, calcium, magnesium, phosphorous, iron, cupper, zinc), protein, total fiber, total fat, oxalic acid, phenolic compounds and fatty acids of seven Iranian spinach cultivars (Arak, Khorram Abad, Shirvan, Bojnourd, Karaj, Varamin and Lahijan) were analyzed and compared. Results showed that Arak cultivar had the highest amount of potassium, calcium and copper; Lahijan cultivar had the highest amount of magnesium and protein, Varamin cultivar had the highest amount of phosphorous, zinc, fiber and fat, Khorram Abad cultvar had the highest amount of iron. The lowest amount of oxalic acid was determined in Karaj and Lahijan cultivars (53.8 mg/ 100 g of fresh weight). Phenolic compounds had significant difference and cultivar Shirvan had the the highest amount of these compounds (110 mg Tanic Acid/gdw). The highest percentage of linolenic acid (ω3) and linoleic acid (ω6) were belonged to the Arak and Lahijan cultivars, respectively. Therefore Iranian spinach cultivars have considerable amount of minerals, fiber, protein, phenolic compounds, essential fatty acids (linolenic acid (ω3) and linoleic acid (ω6) and should be used in diet programs.

کلیدواژه‌ها English

Fatty acids
Mineral elements
Oxalic acid
Spinach (Spinacea oleraceae L.)