Fathi Achachlooi B, Alirezaloo K, azad mard damirchi S. Evaluation of Oil Content, Fatty Acids Profile and Phytosterols of Milk Thistle (Silybum marianum L.) Oil in Several Different Ecotypes in North -West of Iran. FSCT 2016; 13 (52) :25-34
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-7509-fa.html
فتحی آچاچلوئی بهرام، علیرضالو کاظم، آزادمرد دمیرچی صدیف. اندازهگیری مقدار روغن، پروفیل اسیدهای چرب و فیتواسترولهای چند اکوتیپ مختلف دانه روغنی ماریتیغال در شمال غرب کشور. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (52) :25-34
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-7509-fa.html
1- بهرام فتحی آچاچلوئی، استادیار علوم و صنایع غذایی- دانشکده علوم کشاورزی- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی -دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز
چکیده: (9468 مشاهده)
چکیده ماریتیغال با نام علمی Silybum marianum از خانواده کمپوزیته (Astraceae) گیاهی است یکساله یا دوساله که در بسیاری از نقاط ایران رویش دارد و از مواد مؤثره میوههای رسیده این گیاه برای معالجه بیماریهای کبدی (سیروز و مسمومیتهای کبدی) و پیشگیری از سرطان کبد استفاده میشود. در این پژوهش، درصد روغن استخراج شده، پروفیل اسیدهای چرب و فیتواسترول های روغن سه اکوتیپ مختلف خروسلو، مغان (استان اردبیل) و قلعه بابک (استان آذربایجان شرقی) اندازه گیری شدند. مقدار روغن استخراج شده در این نمونهها بین 5/29-28 درصد بود. بیشترین میزان اسید های چرب موجود به ترتیب مربوط به اسید لینولئیک (52-49%) و اسید اولئیک (29-25%) و کمترین میزان اسید چرب، مربوط به اسید چرب لینولنیک بود که تقریبا در تمامی اکوتیپ های مورد مطالعه مقدار ناچیزی را به خود اختصاص می داد. همچنین ترکیبات استرولی نمونه های روغن از قبیل بتا- سیتو استرول، کامپسترول، کلسترول، استیگماسترول، کلرواسترول و دلتا 7- استرول در تمام نمونه ها شناسایی و بوسیله گاز کروماتوگرافی اندازه گیری شد که بتا- سیتو استرول در بین اکوتیپ های مورد مطالعه بالاترین مقدار بود. نتایج نشان داد که بتا- سیتو استرول بیشترین مقدار را در بین استرول های اندازه گیری شده در روغن ماریتیغال اکوتیپ خروسلو (9/34 % از کل استرول) داشت. بنابراین، استفاده از این دانه روغنی که دارای ارزش تغذیه ای زیادی میباشد، امری سودمند و مؤثر در تولید روغن خوراکی داخل کشور به شمار می رود.
دریافت: 1394/2/1 | پذیرش: 1394/8/1 | انتشار: 1395/3/1