دوره 20، شماره 137 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 137 صفحات 34-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

daliri A, Tavakkoli pour H, Mahdavi B, Saeadi Asl M R, Elhamirad A. Carboxymethylation of frankincense gum and investigation of viscosity and colorimetric indices. FSCT 2023; 20 (137) :19-34
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64395-fa.html
دلیری آوا، توکلی پور حمید، مهدوی بهنام، سعیدی اصل محمدرضا، الهامی راد امیرحسین. کربوکسی متیلاسیون صمغ کندرو بررسی گرانروی و شاخص‌های رنگ‌سنجی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (137) :19-34

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64395-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، سبزوار، ایران.
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، سبزوار، ایران. ، H.tavakolipour@gmail.com
3- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
4- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، سبزوار، ایران
چکیده:   (538 مشاهده)
کندر یک صمغ رزینی است که از برخی گونه‌های جنس Boswellia به دست می‌آید. استفاده از  کندر جهت مصارف غذایی و دارویی به بیش از پنج هزار سال قبل باز می‌گردد، ولی با وجود اهمیت و کاربرد آن فقط 27-35% از آن محلول در آب می‌باشد. با توجه به نامحلول بودن بخش اعظم صمغ کندر، در پژوهش حاضر  با استفاده از روش سطح پاسخ، تاثیر استفاده از شرایط مختلف اصلاح شیمیایی(غلظت  NaOH  (X1)، دمای واکنش(X2)، غلظت منوکلرواستیک اسید[1]( (MCA(X3)) برروی افزایش درصد حلالیت صمغ کندر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از فرآیند بهینه‌سازی اصلاح شیمیایی صمغ کندر بیانگر این مطلب است که بیشترین میزان  درصد حلالیت برابر۸۵.۴۹% بود. لذا غلظت NaOH  و MCA  به ترتیب برابر ۰.۰۴۸ ،  ۰.۰۱6 مول و دما 75 درجه سلیسیوس به عنوان بهترین شرایط بهینه سازی انتخاب شد. در ضمن، گرانروی ذاتی و وزن مولکولی صمغ بومی بیشتر از صمغ اصلاح شده در شرایط بهینه بود. بین ویسکوزیته ظاهری صمغ طبیعی (mPa.s  726/0 ± 02/18) و اصلاح شده (mPa.s 681/0 ± 36/17) تفاوت معنی‌داری دیده می‌شود(p<0.05). نتایج حاکی از این است که صمغ بومی و اصلاح شده در شرایط بهینه رفتار نسبی رقیق شونده با افزایش سرعت برشی را نشان داده و رفتار آنها مشابه سودوپلاستیک می‌باشد. آزمون رنگ‌سنجی با نرم‌افزار image J حاکی از آن بود که کربوکسی متیلاسیون صمغ کندر منجر به تغییرات معنی داری (P <0.05) در فاکتور اختلاف رنگی کل (ΔE) و مقادیر شاخص روشنایی (WI)، فاکتور روشنی((L*، فاکتور قرمزی- سبزی(a*) و فاکتور زردی- آبی(b*) شده است.
 
[1] -  Monochloroacetic Acid
متن کامل [PDF 1105 kb]   (443 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1401/7/1 | پذیرش: 1402/3/24 | انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.