Sedaghat Boroujeni L, Naghshbandi , Habibi Najafi M. Optimizing the simultaneous effect of change in bleaching parameters on oxidative stability, bleaching efficiency and bioactive compounds of corn oil using response surface methodology. FSCT 2022; 19 (130) :245-257
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63882-fa.html
صداقت بروجنی لیلا، نقشبندی بهناز، حبیبی نجفی مسعود. بهینه سازی اثر همزمان تغییر پارامترهای رنگبری بر پایداری اکسایشی، کارایی رنگبری و حفظ ترکیبات ارزشمند روغن ذرت به روش سطح پاسخ (RSM). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (130) :245-257
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-63882-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران ، leila.sedaghat65@yahoo.com
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
چکیده: (1267 مشاهده)
یکی از مهمترین مراحل فرایند تصفیه برای روغنهای خوراکی، مرحلهی رنگبری میباشد. رنگبری یک فرایند جذب است که شامل استفاده از خاکرس فعالشده با اسید به منظور حذف اجزای نامطلوب روغن است. بدینترتیب بهینهسازی پارامترهای رنگبری به طور عمده دما، زمان و غلظت خاکرنگبر به منظور جلوگیری از تغییرات نامطلوب روغن در مراحل بعدی و در طول نگهداری ضروری است. در این تحقیق روغن ذرت انتخاب شد و اثر تغییر پارامترهای رنگبری بر ویژگیهای شیمیایی روغن به منظور بهینهسازی فرایند موردمطالعه قرار گرفت. برای این منظور اثر زمان (15، 25، 35، 45 و 55 دقیقه)، دما (80، 90، 100، 110 و120 درجه سانتیگراد) و غلظت خاکرنگبر (4/0، 6/0، 8/0، 1 و 2/1درصد) با استفاده از طرح آماری سطح پاسخ در 5 سطح به روش طرح مرکب مرکزی Central Composite Design با هدف کاهش مصرف خاکرنگبر بررسی شد. اثر پارامترهای رنگبری بر پایداری اکسایشی (عدد پراکسید، عدد آنیسیدین، عدد توتوکس، مقدار اسید چرب آزاد، تست رنسیمت و جذب ویژه در 232 نانومتر و 270 نانومتر)، کارایی رنگبری (مقدار کاروتنوئید) و ترکیبات بیواکتیو (مقدار استرولها) در روغن ذرت مطالعه گردید. نتایج نشان داد پس از بهینهسازی بهترین شرایط برای مرحله رنگبری در روغن ذرت به منظور به حداقلرساندن ناخالصیها، حفظ ترکیبات بیواکتیو و حداقل مصرف خاکرنگبر زمان 59/35 دقیقه، دمای 61/103 درجه سانتیگراد و غلظت خاک رنگبر 1 درصد بود که قادر بود 57 درصد انتظارات را برآورده کند. نتایج عملی هیچ اختلاف معناداری با مقادیری که از طریق تئوری بدست آمدهبود نشان نداد و مؤید این نتایج بود.
نوع مقاله:
پژوهشی کیفی |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1401/6/6 | پذیرش: 1401/7/11 | انتشار: 1401/9/10