1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، smjafari@gau.ac.ir
چکیده: (1494 مشاهده)
با توجه به عوارض جانبی داروهای شیمیایی موجود و همچنین افــزایش آگاهی عمومی در زمینه مزایای استفاده از ترکیبات طبیعی، توجه محققین به ترکیبات مؤثره موجود در گیاهان جلب شده است. د-لیمونن یک ترکیب مونوترپن، فرار و طعمدهنده است که در پوست مرکباتی مانند پرتقال یافت میشود. گزارش شده است که د-لیمونن، به عنوان یک اسانس، دارای طیف گستردهای از ویژگیهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و درمانی است. د-لیمونن همچنین به عنوان یک ترکیب بیخطر شناخته میشود. این ترکیب به طور گستردهای در صنایع آرایشی، دارویی، عطرسازی و مواد غذایی و آشامیدنی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، به دلیل برخی از ویژگیهای ذاتی مانند شاخص حلالیت کم در آب، تخریب شیمیایی در حضور نور و درجه حرارت بالا و حساسیت زیاد به اکسیداسیون، کاربرد آن در مقیاس صنعتی بسیار محدود است.
در این مقاله ساختار، روشهای استخراج، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، درمانی و سلامتیبخش لیمونن و همچنین کاربردهای آن در صنعت غذا بررسی شده است.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1399/11/6 | پذیرش: 1400/2/12 | انتشار: 1400/7/10