Jajromi A, Taghi Zadeh M, Sazgar Nia A, Behzad K. Application of preprocessing techniques for visible/near infrared spectroscopy data in developing a model for the prediction of soluble solid and acidity of lime. FSCT 2015; 13 (53) :103-112
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-2955-fa.html
جاجرمی امیر، تقی زاده مسعود، سازگارنیا آمنه، بهزاد خلیل. به کار گیری روشهای پیشپردازش داده های حاصل از طیف سنجی مرئی/ مادون قرمز نزدیک در تبیین مدلی برای پیشگویی ماده جامد محلول و اسیدیته لیموترش. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (53) :103-112
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-2955-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
2- استادیار گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- دانشیار گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (5171 مشاهده)
چکیده ارزیابی خصوصیات کیفی از دوره نگهداری تا مصرف از مهمترین فاکتورهای کاهش ضایعات محصولات غذایی میباشد. بدین منظور در سالیان اخیر تحقیقات بسیاری برای توسعه روشهایی سریع و در عین حال غیر مخرب، توسعه یافته است. در این پژوهش توانمندی روش طیف سنجی مرئی/مادون قرمز نزدیک به عنوان روشی غیر مخرب و در عین حال سریع به منظور تعیین خصوصیات کیفی لیموترش شامل میزان ماده جامد خشک محلول و اسیدیته در حالت انعکاسی و در محدوده 400 تا 1000 نانومتر مورد ارزیابی قرار گرفت و کاربرد روشهای پیش پردازش و اصلاح طیف از جمله تبدیل متغیر نرمال استاندارد، تصحیح پخش افزاینده، فیلتر میانه و ساویتزکی گولی، مشتق گیری بر روی دادههای طیفی به منظور تبیین مدلی با صحت و دقت بالا برای پیشگویی خصوصیات کیفی بدون آسیب به ساختار لیموترش مورد بررسی قرارگرفت. مدل پیشگویی با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی تبیین گردید. ضریب تعیین و ریشه مربعات خطای پیشگویی برای ماده خشک محلول و اسیدیته به ترتیب 994/0، 105/0 درجه بریکس و 909/0، 118/0 حاصل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر اهمیت روشهای پیش پردازش دادههای حاصل از طیف سنجی مرئی/ مادون قرمز نزدیک در تبیین مدلی با صحت بالا برای پیش بینی خصوصیات کیفی درونی لیموترش میباشد.
دریافت: 1394/3/20 | پذیرش: 1394/8/20 | انتشار: 1395/4/1