حناچی پریچهر، حسین پور مرجان. بررسی ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی عصاره دو گیاه (Dianthus caryophylus ,Fumaria vaillant)با استفاده از روشهای TLC و HPLC. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (116) :231-246
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-27248-fa.html
1- دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. ، p.hanachi@alzahra.ac.ir
2- کارشناسی ارشد بیوشیمی، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده: (1966 مشاهده)
در این مطالعه دو گیاه میخک و شاهتره میزان فلاونوئیدهای تام و فنل های تام وفعالیت انتی اکسیدانی عصاره متانولی،آبی،اتانولی دو گیاه شاهتره و میخک بررسی و نتایج به دست آمده با هم مقایسه شد. سنجش میزان فنل و فلاونوئید تام و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از روش DPPH، FRAPاندازه گیری شد. و روش کروماتوگرافی TLC و HPLC با هدف جداسازی ترکیبات فنولی موجود در گیاه شاهتره و میخک انجام شد.
بیشترین مقدار فنول مربوط به گیاه شاه تره درحلال متانولی و روش خیساندن بوده که مقدار 10±0/14 mg/g DW بوده و بیشترین مقدار فلاونوئید مربوط گیاه شاه تره در حلال متانولی و روش خیساندن 9±0/14 mg/g DWبوده و تفاوت معنی داری را در سطح 05/0 P< نشان داد. بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی مربوط به حلال متانولی شاهتره و روش خیساندن با روشDPPH به مقدار0/4±0/14µg/ml بوده و تفاوت معنی داری را در سطح 05/0 P< نشان داد. با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک ترکیبات گالیک اسید و 4 هیدروکسی 3و5 دی متوکسی بنزوئیک اسید و4هیدروکسی سینامیک اسید و وانیلیک اسید شناخته شدند.و با استفاده از کروماتوگرافی با کارایی بالا ترکیبات فنولی گالیک اسیدو 4هیدروکسی سینامیک اسیدو 4هیدروکسی بنزوئیک اسید شناسایی شدند.
نتایج این مطالعه به خوبی نشان می دهند که فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاهان با میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای تام رابطه مستقیم دارد. پیشنهاد میشود با انجام ازمایشهای تکمیلی استفاده از انتی اکسیدان های طبیعی موجود در گیاه شاهتره و میخک را جایگزین آنتی اکسیدان های مصنوعی نمود .
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی صنایع غذایی دریافت: 1397/8/25 | پذیرش: 1398/10/23 | انتشار: 1400/7/10