1- دانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، گروه شیلات، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران، کرج
2- دانشیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران، کرج ، hosseinisv@ut.ac.ir
چکیده: (2346 مشاهده)
محصولات صید شده از دریا هم جهت مصارف انسانی و هم غیر انسانی مورد استفاده قرار میگیرند. هرساله میزان زیادی از این محصولات بعد از صید به طرق مختلف عملآوری میشوند که بعد از آن بیش از 50 درصد از آنها به عنوان ضایعات محسوب میشوند و غیر قابل مصرف هستند. ضایعات حاصل از غذاهای دریایی مانند سر، دم، پوست، استخوان و امعا و احشا، را میتوان با ارزش افزودن به آنها و تولید محصولاتی مانند پودر ماهی، سس ماهی، سیلاژماهی و پروتئین هیدرولیز شده هم برای مصارف انسانی و هم حیوانی مورد استفاده قرار داد. ضایعات منابع ارزشمندی از مواد زیست فعال هستند و فرآوردههای حاصل از آنها قابلیت استفاده در زمینههای مختلف دارویی، صنایع غذایی و آرایشی-بهداشتی را دارند. پروتئین هیدرولیز شدهی ماهی (FPH) نیز فرآوردهی حاصل از هیدرولیز پروتئین ماهی میباشد که امروزه تولید آن از ضایعات ماهی، از سویی جهت کاهش ضایعات و کمک به حفظ محیط زیست و از سویی دیگر به جهت برخوردار بودن از خواص عملکردی و زیست فعالی فوقالعاده، مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف از مطالعهی حاضر معرفی این محصول، انواع کاربردها و چالشهای پیشروی آن میباشد.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1397/2/18 | پذیرش: 1398/12/28 | انتشار: 1400/2/10