پیرو موسوی مریم، کشیری محبوبه، مقصودلو یحیی، خمیری مرتضی، اعلمی مهران. بررسی اثر نوع و غلظت نرمکننده بر ویژگیهای فیلم زیست تخریب پذیر جدید بر پایه پودر نرم گندم. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (85) :33-47
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-20098-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه فناوری مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- گروه فناوری مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- دانشیار گروه میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- دانشیار، گروه فناوری مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
5- استادیار گروه فناوری مواد غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (5126 مشاهده)
پودر نرم گندم پلیمری طبیعی حاصل از فرایند آسیابانی گندم میباشد که جداسازی آن به سبب کاهش کیفیت آرد تولیدی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. با توجه به اهمیت کاربرد ضایعات، هدف از این تحقیق استفاده از پودر نرم گندم به-عنوان ماده اولیه جدید و ارزان قیمت در تولید فیلم زیست تخریب پذیر و بررسی اثر نوع نرمکننده (گلیسرول و سوربیتول) در غلظتهای مختلف (25، 35 و 45 درصد) بر ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلمهای تولیدی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت نرمکننده، ضخامت، رطوبت، حلالیت در آب و کشش فیلم افزایش، در حالیکه مقاومت کششی فیلم کاهش یافت. با توجه به بروز ویژگی الاستیکی شدید فیلم تولیدی حاوی سوربیتول در غلظتهای پایین، ارزیابی کششپذیری و نفوذپذیری در برابر بخار آب امکانپذیر نبود. افزایش غلظت نرمکننده گلیسرول در مقایسه با سوربیتول، تاثیر بیشتری بر افزایش رطوبت و حلالیت در آب داشت. نفوذپذیری نسبت به بخار آب فیلمهای زیستی حاوی 35 درصد سوربیتول (gm-1s-1Pa-110-10×51/0) در مقایسه با فیلمهای حاوی گلیسرول در غلظتهای مشابه (gm-1s-1Pa-110-10×49/1) کمتر بود. با افزایش غلظت گلیسرول کششپذیری فیلمهای تولیدی از 31 درصد به 40 درصد افزایش پیدا کرد، درحالیکه حداکثر کششپذیری فیلم حاوی سوربیتول تولیدی برابر 16/0 درصد بود. بر اساس نتایج بهدست آمده از این تحقیق میتوان بیان داشت که پودر نرم گندم از پتانسیل بسیار خوبی برای تولید فیلم زیستی جهت بستهبندی مواد غذایی برخوردار بود و گلیسرول بهعنوان نرم-کننده مناسبتری در مقایسه با سوربیتول معرفی میگردد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/7/1 | پذیرش: 1396/9/11 | انتشار: 1397/12/24