گلی امیر، جعفری مریم، محسنی فرزانه، رضایی مهسا، ناظری فاطمه السادات. ترکیب اسیدهای چرب با تاکید بر اسید لینولئیک مزدوج و میزان کلسترول در تعدادی از محصولات لبنی و گوشتی تجاری در ایران. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (82) :345-358
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-16373-fa.html
1- دانشیارگروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- دانش آموخته کارشناسی علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (2873 مشاهده)
اسید لینولئیک مزدوج(CLA) و کلسترول دو ترکیب تغذیهای مهم میباشند که به طور طبیعی در مواد غذایی مشتق شده از نشخوارکنندگان یافت میشوند. در این تحقیق، میزان ایزومر 9- سیس،11- ترانس اسید لینولئیک مزدوج که فعالترین ایزومر از نظر بیولوژیکی شناخته شده است و نیز میزان کلسترول در تعدادی از محصولات شناخته شده و پرمصرف لبنی و گوشتی در بازار ایران، از طریق آنالیز با کروماتوگرافی گازی تعیین شد و علاوه برآن، میزان دریافت روزانه CLA و کلسترول از طریق مصرف این محصولات تخمین زده شد. نتایج نشان داد که میزان ایزومر 9- سیس،11- ترانس در محصولات لبنی، دامنهمتغیری از 3/0 درصد(پنیر پروبیوتیک) تا 2/1 درصد (کره)، در نمونههای گوشتی از 16/0 (گوشت مرغ) تا 5/1 درصد (گوشت بره) و در فراوردههای گوشتی از 05/0 (سوسیس مرغ) تا 5/0 درصد (کوکتل بلغاری) را شامل میشد. از طرف دیگر، میزان کلسترول در محصولات لبنی از 71 میلیگرم در 100 گرم چربی در شیر گاو پاستوریزه تا 460 میلیگرم در 100 گرم چربی در پنیر پروبیوتیک، در نمونههای گوشت، از 1/17 میلیگرم در 100 گرم گوشت گوساله تا 6/58 میلیگرم در 100 گرم گوشت بره و در فراورده های گوشتی، از 4/18 میلیگرم در 100 گرم کوکتل بلغاری تا 5/94 میلیگرم در 100 گرم هات داگ پنیری متغیر بود. با در نظر گرفتن نتایج این تحقیق، میزان تقریبی دریافت روزانه برای هر فرد بالغ ایرانی برای CLA و کلسترول به ترتیب 43/0 گرم و 4/153 میلیگرم تخمین زده شد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/7/24 | پذیرش: 1397/7/13 | انتشار: 1397/7/13