1- انشجوی کارشناسی ارشد تکنولوژی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده: (2882 مشاهده)
چکیده
پلیساکاریدها بهعنوان مولکولهای بزرگ زیستی نقش مهمی در رژیم غذایی جهت مهار رادیکالهای آزاد برای پیشگیری از آسیبهای اکسیداتیو ایفا میکنند. در این پژوهش، تاثیرات قدرت (200 -150 -100 -50 وات) و دوره کاری (100 -50 درصد) امواج فراصوت در فرکانس 24 کیلوهرتز بر راندمان استخراج پلیساکاریدها از غلاف نخود فرنگی به عنوان یکی از ضایعات کارخانجات فراوری مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. استخراج پلیساکاریدها تحت شرایط ثابت شامل درجه حرارت 60 درجه سلسیوس، زمان استخراج 50 دقیقه، نسبت آب به ماده خام 30 میلیلیتر بر گرم انجام شد. بالاترین راندمان استخراج (%01/0±14/7) در قدرت 150 وات و دوره کاری 100 درصد مشاهده گردید. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که با استفاده از فراصوت در مقایسه با روش سنتی استخراج میتوان به بازده بالاتری از استخراج دست یافت. خصوصیات شیمیایی پلیساکاریدهای غلاف نخود فرنگی در شرایط بهینه نیز مورد مطالعه قرار گرفت. در طیف تبدیل فوریه مادون قرمز باندهای شاخص پلیساکاریدها مشاهده گردید. فعالیت ضد اکسایشی پلیساکاریدها در شرایط بهینه طبق آزمونهایدیفنیل- پیکریل- هیدرازیل (DPPH)، قدرت احیاکنندگی (RP) وقدرت احیاکنندگی آهن (FRAP) تعیین گردید. در نهایت، از پلیساکاریدهای جدا شده از غلاف نخود فرنگی که یک منبع طبیعی و ارزان قیمت برای استخراج فراوردههای با ارزش افزوده بالا محسوب میشود میتوان به عنوان یک عامل ضد اکسایش طبیعی نوین در جهت تولید مواد غذایی فراسودمند استفاده نمود.
دریافت: 1395/2/6 | پذیرش: 1395/7/6 | انتشار: 1396/2/1