سیدیعقوبی امین، شهیدی فخری، محبی محبت، وریدی مهدی، گل محمدزاده شیوا. بررسی اثر نوع چربی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوحاملهای لیپیدی جامد حاوی فیکوسیانین. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (67) :93-83
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-11297-fa.html
1- دانشجوی دکتری، علوم و صنایع غذایی، پردیس دانشگاه فردوسی مشهد
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
4- دانشیار گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی مشهد
چکیده: (2451 مشاهده)
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر درصدهای مختلف چربی شامل مقادیر 100% گلیسرول دی استئارات (GDS)، 100% گلیسرول مونو استئارات (GMS)، 100% اسید استئاریک (SA) و ترکیب چربی ها شامل 50:50 GDS:GMS، 50:50 GDS:SA و 50:50 SA:GMS بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوحامل های لیپیدی جامد فیکوسیانین بود. استفاده از گلیسرول دی استئارات به دلیل ساختار متفاوت و دارا بودن یک شبکه لیپیدی نامنظم از کارایی درون پوشانی بهتری در مقایسه با دو چریی دیگر برخوردار بود. کمترین اندازه ذرات، بیشترین پتانسیل زتا و کمترین شاخص چندبس پاشیدگی به ترتیب مربوط به فرمولاسیون های حاوی 100% GMS ، 50:50 GMS+SA و 100% GDS بود. GDS در مقایسه با سایر لیپیدها از پایداری بهتری برخوردار بود و کمترین میزان رسوب دهی و چسبندگی به ذرات در آن مشاهده شد. کارایی درون پوشانی در فرمولاسیونهای بدست آمده در محدوده 80/39 تا 38/62 درصد بود. به منظور بررسی ویژگیهای مرفولوژیکی، ارزیابی رفتارهای حرارتی و ساختارهای شیمیایی موجود در نانوذرات لیپیدی از دستگاههای TEM، DSC و FTIR استفاده شد. نتایج نشان داد فیکوسیانین به دلیل دارا بودن ویژگیهای امولسیفایری مناسب میتواند در سیستم های نانولیپیدی نانوپوشانی شود. در این میان فیکوسیانین نانوپوشانی شده با GDS به دلیل ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ساختاری متفاوت در مقایسه با GMS و SA، از پایداری بهتری برخوردار بود و کمترین تغییرات در اندازه ذرات، پتانسیل زتا و شاخص چندبس پاشیدگی مشاهده شد.
دریافت: 1395/3/11 | پذیرش: 1395/8/11 | انتشار: 1396/6/1