بررسی اثردوفنیل اتانول حاصل از گل محمدی بر کیفیت خرمای مضافتی بسته بندی شده در بسته های چند لایه قابل انعطاف

نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد، ایران
2 استادیار بخش علوم ومهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4 استادیار بخش گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات جهاد وکشاورزی استان کرمان، کرمان، ایران
چکیده
چکیده

خرما به‌عنوان یکی از محصولات مهم و استراتژیک کشور بوده و نقش بسیار مهمی در صادرات کشور دارد. این محصول به دلیل رطوبت بالا و روش‌های نگهداری، انبارداری غیر صحیح و بسته‌بندی نامناسب ضایعات زیادی دارد. در این پروژه با هدف کاهش آلودگی و افزایش عمر ماندگاری خرما، رقم مضافتی با دو فنیل اتانول5/0درصد اسپری و در دو نوع بسته‌، پلی استایرن و پلی آمید بسته بندی و سپس در شرایط محیط و یخچال به مدت 60 روز نگهداری شد. نمونه شاهد نیز مانند نمونه‌های تیماردهی شده برای مقایسه و بررسی تهیه گردید. آزمون‌های شیمیایی (اسیدیته و pH) و میکروبی (شمارش کلی میکرواورگانیسم‌ها) وارزیابی حسی روی نمونه‌ها انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان دادکه نوع بسته بندی، دمای نگهداری و زمان نگهداری تاثیرمعنی داری برشاخص های موردارزیابی داشتند(p˂0.05). براساس نتایج، اسپری ترکیب دوفنیل اتانول بعد از گذشت 15 روز موجب کنترل pH خرمای مضافتی و مانع از کاهش آن با گذشت زمان شد. بسته بندی پلی آمید بهتر از بسته بندی پلی استایرن شناخته شد. میزان تغییرشاخص های شیمیایی (اسیدیته و pH) در نمونه های نگهداری شده در دمای 25درجه سانتیگرادبه صورت معنی داری بیشتر از دمای4درجه سانتیگرادبود. همچنین این ترکیب به طور موثری از افزایش رشد میکروبی جلوگیری کرد. به طورکلی استفاده از این ترکیب وبسته بندی پلی آمیدونگهداری در دمای 4درجه سانتیگرادبه علت تاثیربرکاهش رشدمیکروبی و حفظ خصوصیات شیمیایی وکیفی خرمامضافتی پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Effects of 2-phenyl ethanol from Mohammadi flower on quality of mazafat dates packed in flexible laminated packages

نویسندگان English

somaye khosravi 1
sepideh khorasany 2
Amir Saadatfar 3
Hadi Zohdi 4
1 MSc. Graduate, Department of Food Science and Technology, Azad University of Yazd, Iran.
2 . Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, ShahidBahonarUniversity of Kerman, Kerman, Iran
3 Department of Medicinal Plant, Research and Technology Institute of Plant Production (RTIPP), ShahidBahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
4 Assistant Professor of Plant Protection Research Dept. of “Kerman Agricultural and Natural Resources Research Center, Iran”, PHD in Agricultural Entomology
چکیده English

Abstract

Date is one of the most important and strategic products of the country and has a very important role in exporting the country. This product has a lot of waste due to its high humidity and inadequate storage, handling and inappropriate packaging. In this project, in order to reduce contamination and extend the shelf life of dates, Mazafati cultivar was sprayed with 0.5% phenyl ethanol in two types of packages, polystyrene and polyamide, and then stored in a refrigerator for 60 days. The control sample was compared to the treated samples for comparison. Chemical (pH and acidity) and microbial tests (total count of microorganisms) and sensory evaluation were performed on the samples. Analysis of variance showed that the type of packaging, storage temperature and storage time had a significant effect on the evaluated characteristics (p˂0.05). According to the results, spraying of Diphenyl Ethanol after 15 days controlled the pH of Mazafati dates and prevented its decrease over time. Polyamide packaging was better known than polystyrene packaging. The changes in chemical properties (acidity and pH) in the samples kept at 25 ° C were significantly higher than those at 4 ° C. It also effectively prevented the growth of microbial growth. In general, the use of this compound and its polyamide retention at 4 ° C is recommended because of its effect on reducing microbial growth and preserving the chemical and quality properties of dates.

کلیدواژه‌ها English

Mazafati date
Rose extract
packaging
Storage
Temperature
منابع مورد استفاده:
• [1] Proteggente, A. R., Pannala, S. A and Paganga, G. (2002). The antioxidant activity of regularly consumed fruit and vegetables reflects their pHenolic and vitamin C composition, Free Radical Research. 36, 217–233.
• [2] Liu, R. H. (2004). Potential synergy of phyto chemicals in cancer prevention: mechanism of action. Journal of Nutrition. 134, 3479–3485.
• [3] Vayalil, P. K. (2005). Antioxidant and ant mutagenic properties aqueous extract of date fruit (PHoenix dactylifera L. arecaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50, 610–617.
• [4] AL-Farsi, M., Alasalvar, C., Morris, A., Baron, M. and Shahidi, F. (2005). Compositional and sensory characteristics of three native sun-dried date (PHoenix dactylifera L.) Varieties grown in oman. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53, 7586-7591.
• [5] Allait, A. (2008), Antioxidant activity of Bahraini date palm (PHoenix dactylifera L.) fruit of various cultivars, International Journal of Food Science & Technology.Pp. 1033– 1040.
• [6] Biglari, F., AlKarkhi, A. F. M and Easa, A. M. (2008). Antioxidant activity and pHenolic content of various date palms (PHoenix dactylifera L.) fruits from Iran. Journal Food Chemistry. 107, 1636–1641.
• [7] Silva, B. M., Andrade, P. B., Valentaoo, P., Ferreres, F., Seabra, R. M and Ferreira, M. A. (2004). Quince (cydona oblonga miller) fruit (pulp, peel and seed) and jam, antioxidant activity. Journal Food Chemistry. 52, 4705-4712.
• [8] Delcampo. J., Amoit. M. J. (2000). Antimicrobial effect of rosemary. Journal Food Chemistry. 19-23.
• [9]Baloch, M.K., Saleem, S.A., Baloch, A.K., and Baloch, W.A. 2006. Impact ofcontrolled atmosphere on the stability of Dhakki dates. LWT-Food Science and Technology, 39(6): 671-676.
• [10] Radi, M., Firouzi, E., Akhavan, H., and Amiri, S. 2017. Effect of gelatin-based edible coatings incorporated with Aloe vera and black and green tea extracts on the shelf life of fresh-cut oranges. Journal of Food Quality, 2017: 1-10.
• [11] Ayoubi, A. 2017. Effect of polysaccharidebased edible coating (starch and pectin) on quality of Mazafati date fruit. Journal of Food Research, 26(4): 667-680.
• [12] Hosseini, F. S., Akhavan, H. R., Balvardi, M., Bagheri, P., Pakzad-Moghadam, M.2019. Effect of Aloe vera gel coating containing green tea extract and salicylic acid on the shelf life of Mazafati date during storage. Food Science and technology ,No. 88(16): 47-60
• [13] Al Jasser, M.S. 2010. Effect of storage temperatures on microbial load of some dates palm fruit sold in Saudi Arabia market. African Journal of Food Science, 4(6): 359-363.
• [14] Matan, N., Puangjinda, K., Phothisuwan, S., and Nisoa, M. 2015. Combined antibacterial activity of green tea extract with atmospheric radio-frequency plasma against pathogens on fresh-cut dragon fruit. Food Control, 50: 291-296.
• [15] Amiri, S., Akhavan, H.R., Zare, N., and Radi, M. 2018. Effect of gelatin-based edible coatings incorporated with aloe vera and green tea extracts on the shelf-life of fresh-cut apple. Italian Journal of Food Science, 30(1): 61-74.
• [16] Atia, A., Abdelkarim, D., Younis, M., and Alhamdan, A. 2018. Effects of calcium chloride and salicylic acid postharvest treatments on the quality of Khalal Barhi dates at different ripening levels during cold storage. Journal of Food Measurement and Characterization, 12(2): 1156-1166.
• [17] Martínez-Romero, D., Castillo, S., Guillén, F., Díaz-Mula, H.M., Zapata, P.J., Valero, D., and Serrano, M. 2013. Aloe vera gel coating maintains quality and safety of ready-to-eat pomegranate arils. Postharvest Biology and Technology, 86: 107-112.
• [18] Amiri, S., Akhavan, H.R., Zare, N., and Radi, M. 2018. Effect of gelatin-based edible coatings incorporated with aloe vera and green tea extracts on the shelf-life of fresh-cut apple. Italian Journal of Food Science, 30(1): 61-74.
• [19] Matan, N., Puangjinda, K., Phothisuwan, S., and Nisoa, M. 2015. Combined antibacterial
• activity of green tea extract with atmospheric radio-frequency plasma against pathogens on fresh-cut dragon fruit. Food Control, 50: 291-296.
• [20] Miller, G. 1959. Modified DNS method for reducing sugars. Analytical Chemistry, 31(3): 426-428.
• [21] Al Jasser, M.S. 2010. Effect of storage temperatures on microbial load of some dates palm fruit sold in Saudi Arabia market. African Journal of Food Science, 4(6): 359-363.