تاثیر اسانس گیاه آویشن شیرازی در فیله ماهی سوف به منظور مهار رشد باکتری آئروموناس هیدروفیلا

نویسندگان
1 کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران
2 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران
3 دانشیار میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
استفاده از ترکیبات طبیعی با اثرات ضد باکتریایی می‌تواند مصرف مواد شیمیایی را به منظور مهار رشد عوامل بیماری‌زا به حداقل برساند. هدف از مطالعه حاضر تاثیر ضد باکتریایی اسانس آویشن شیرازی علیه باکتری آئروموناس هیدروفیلا در شرایط آزمایشگاهی و استفاده از آن به عنوان پوشش خوراکی در فیله ماهی سوف به منظور افزایش زمان ماندگاری در یخچال بود. پس از جمع آوری و تهیه اسانس گیاه آویشن شیرازی با روش کلونجر ابتدا در شرایط آزمایشگاهی اثرات ضد باکتریایی اسانس علیه آئروموناس هیدروفیلا به روش میکروبراث دایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. در نهایت، پس از تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج اثرات پوششی و حسی اسانس در پنج سطح 01/0، 05/0، 1/0، 5/0 و 1 درصد در فیله ماهی سوف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی علیه آئروموناس هیدروفیلا به ترتیب 250 و 125 میکروگرم در میلی لیتر می‌باشد. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از دو سطح 1/0 و 5/0 درصد از اسانس می‌تواند به طور معنی داری سبب افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی سوف شود. همچنین ویژگی‌های حسی فیله در سطح 5/0 به طور مناسبی به دست می‌آید. بر اساس نتایج بدست آمده می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از اسانس گیاه آویشن شیرازی به عنوان پوشش در فیله ماهی سوف از طریق مهار رشد باکتری‌های مولد فساد سبب افزایش ماندگاری و کاهش تراکم باکتری طی نگهداری در شرایط یخچال می‌گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Effect of Zataria multiflora essential oil in perch fillet to growth inhibition of Aeromonas hydrophila

نویسندگان English

Mehran Meghyasi 1
Amir Tukmechi 3
1 Department of Food Science and Technology, Maku Branch, Islamic Azad University, Maku, Iran
3 Department of Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Uromia University, Urmia, Iran
چکیده English

The use of natural substances could reduce consumption of synthetic agents in food industry. Plants attract the main concentration on this topic, Iran with special conditions has a good potential for growing the plants that have medical application. Zataria multiflora is growing in different part of Iran has antibacterial activity that could be used in food. The aim of this study was to evaluate the antibacterial effect of Zataria multiflora on Aeromonas hydrophila and the use of essence as a coat to improve the shelf life of perca filet. Fresh Zataria multiflora harvested essence was prepared by using the Clevenger apparatus. Then antibacterial property of Zataria multiflora was determined by mirobroth dilution method for measuring the minimal inhibition and bactericidal concentration at laboratory scale. Chemical composition of essence was assayed, also five different levels of essence were used as a food coat in filet. Results showed that MIC and MBC were 250 and 125 µg/ml against Aeromonas hydrophila, respectively. Also results showed that the efficacy of essence extraction was 1.84 percent, and the higher compound in Zataria multiflora essence was thymol (40.5 %). Also, results documented that the use of two level of essence (0.1 and 0.5 percent) of essence in perca filet could statistically increase the shelf life than the control, as well as improve the organoleptic properties. It’s should be concluded that the use of Zataria multiflora essence as food coat by inhibition the bacteria increase shelf life of perca filet at refrigerator storage.

کلیدواژه‌ها English

Aeromonas hydrophila
Antibacterial activity
Essence
Zataria multiflora
perca filet
1-- Ciani, M., Menghini, L., Mariani, F., Pagiotti, R., Menghini, A., Fatichenti, F. 2000. Antimicrobial properties of essential oil of Satureja montana L. on pathogenic and spoilage yeasts. Biotechnology, 3(2), 149-155.
2- Arrieta, J., Reyes, B., Calzada, F., Cedillo-Rivera, R., Navarrete, A. 2001. Amoebicidal and giardicidal compounds from the leaves of Zanthoxylum liebmannianum. Fitoterapia, 72(3) 295-297.
3- Ngo, B.E., Schmutz, M., Meyer, C., Rakotonirina, A., Bopelet, M., Portet, C., Jeker, A., Rakotonirina, S.V., Olpe, H.R., Herrling, P. 2001. Anticonvulsant properties of the methanolic extract of Cyperus articulates (Cyperaceae). Journal of Ethnopharmacology, 76(2), 145-150.
4- Vikrant, V., Grover, J.K., Tandon, N., Rathi, S.S., Gupta, N. 2001. Treatment with extracts of Momordica charantia and Eugenia jambolana prevents hyperglycemia and hyperinsulinemia in fructose fed rats. Journal of Ethnopharmacology, 76(2), 139-143.
5- Khan, M.R., Kihara, M., Omoloso, A.D. 2001. Antimicrobial activity of Harpulliua ramiflora. Fitoterapia, 72(3), 298-300.
6- Hassan, A., Ullah, H. 2019. Antibacterial and Antifungal Activities of the Medicinal Plant Veronica biloba. Journal of Chemistry, 1(1), 1-7.
7- Zare Bidaki, M., Arab, M., Khazaei, M., Afkar, E., Zardast, M. 2015. Anti-Bacterial Effect of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on Eight Gastrointestinal Pathogenic Species. Quarterly of the Horizon of Medical Sciences, 21(3), 155-161. (in persian).
8- Jayavignesh, V, SendeshKannan, K, Bhat, A.D. 2011. Biochemical characterization and cytotoxicity of the Aeromonas hydrophila isolated from Catfish. Scholars Research Library, 3(3), 85-93.
9- Cressiot, B., Ouldali, H., Pastoriza-Gallego, M., Bacri, L., Van der Goot, F.G., Pelta, J. 2019. Aerolysin, a Powerful Protein Sensor for Fundamental Studies and Development of Upcoming Applications. ACS Sens, 4(3), 530-548.
10- Ali, M., Mujib A., Gulzar, B. 2019. Essential oil yield estimation by Gas chromatography–mass spectrometry (GC–MS) after Methyl jasmonate (MeJA) elicitation in in vitro cultivated tissues of Coriandrum sativum. Biotechnology, 9, 414-422.
11- Orojalian, F., Kasra Kermanshahi, R. 2010. A survey of phytochemical and antibacterial of Achila eriophora DC with micro broth dilution method. Journal of Horticultural Science, 24(1), 109-115. (in persian)
12- Shahnia, M., Khaksar, R. 2013. Antimicrobial effects and determination of minimum inhibitory concentration (MIC) methods of essential oils against pathogenic bacteria. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology, 7(5), 949-955. (in persian).
13- Cheng, J.H., Sun, D.W., Zeng X.A., Liu, D. 2015. Recent advances in methods and techniques for freshness quality determination and evaluation of fish and fish fillets: a review. Critical Review in Food Science Nutrition, 55(7), 1012-1225.
14- Lawless, H.T., Heymann, H. 2010. Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices. Second edition, Springer publication, 617p.
15- Ramezanpour, S., Ardestani, F., Asadollahzadeh, M.J. 2016. Combination Effects of Zataria multiflora, Laurus nobilis and Chamaemelum nobile Essences on Pathogenic E. coli and Determination of Optimum Formulation Using Fraction and Factorial Statistical Method. Iranian Journal of Medical Microbiology, 10 (2), 53-62. (in persian).
16- Karami, K., Heidari, Jamshidi, A.l, Ariapour, A. 2013. Investigation of antibacterial properties and chemical essential oil components of Thymus Lancifolious Zagheh area (Lorestan province). Plant Echophysiology, 5(13), 64-80. (in persian).
17- Alishahi, M., Ghorbanpoor, M., Najafzadeh, H., Pashmfroosh, M. 2010. Antibacterial effects of some medical plant extracts on Aeromonas hydrophila, Yersinia ruckeri and Streptococcus iniae. Scientific Research Iranian Veterinary Journal. 2(27), 21-30. (in persian).
18- Ehsan, A., Mahmoudi, R., Kazeminia, M., Hazrati, R., Azarpey, F. (2017). Essential oils as natural medicinal substances: review articl. Tehran University of Medical Journal (TUMJ), 75(7), 480-489. (in persian).
19- Islam, M.T., Khalipha, A.B.R., Bagchi, R., 2019. Anticancer activity of thymol: A literature-based review and docking study with Emphasis on its anticancer mechanisms. IUBMB Life, 71(1), 9-19.
20- Vol, V., Holck, A., Wasteson, Y., Nissen, H. 2000. High levels of background flora inhibits growth of Escherichia coli O157:H7 in ground beef. International journal of Food Microbiology, 56, 219-225.
21- Al-Kandari, F., Al-Temaimi, R., van Vliet, A.H.M. 2019. Thymol tolerance in Escherichia coli induces morphological, metabolic and genetic changes. BMC Microbiology, 19, 294-299.