اثر ضدباکتریایی عصاره سنبله نقره‌ای بر تعدادی از باکتری‌های بیماری‌زا با روش‌های رقت آگار و سیلندر پلیت

نویسندگان
استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده
گیاه سنبله نقره­ای متعلق به خانواده نعنائیان است. با توجه به ترکیبات فعال بیولوژیکی و استفاده سنتی از گیاه سنبله نقره­ای برای درمان زخم­ها و سرماخوردگی، به نظر می رسد که این گیاه اثرات ضدباکتریایی قابل ملاحظه­ای داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه سنبله نقره­ای علیه باکتری­های انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس بود. هاله بازدارندگی میکروبی عصاره سنبله نقره­ای برای باکتری­های انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت­های 25، 50 و 75 میلی­گرم بر میلی­لیتر به روش­های سیلندر پلیت و کربی-بوئر تعیین شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (رقت در آگار و رقیق­سازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسم­های بیماری­زا تعیین شد. داده­های به دست آمده با استفاده از آزمون یک طرفه و چند دامنه­ای دانکن تجزیه و تحلیل شدند. بیشترین و کم­ترین هاله بازدارندگی با قطر 90/17 و 10/13 میلی­متر در غلظت 75 میلی­گرم بر میلی­لیتر به ترتیب برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و انتروباکتر ائروژنز مشاهده شد (روش سیلندر پلیت). حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گیاه سنبله نقره­ای برای باکتری­های انتروباکتر ائروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 100، 50، 25 و 5/12 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود (روش رقت آگار). عصاره اتانولی گیاه سنبله نقره­ای در شرایط برون­تنی دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظه­ای بر انتروباکتر ائروژنز و اشرشیا کلی (باکتری­های گرم منفی) و باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس (باکتری­های گرم مثبت) نشان داد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

The antibacterial effect of Stachys byzantina extract on a number of pathogenic bacteria using agar dilution and Cylinder-plate methods

نویسندگان English

Mohammad Noshad
Behrooz Alizadeh behbahani
Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
چکیده English

Stachys byzantina belongs to Lamiaceae family. Regarding to the biologically active compounds and traditional use of the Stachys byzantina for treatment of wounds and a cold, it seems that this plant has significant antibacterial effects. The aim of this study was evaluation of antibacterial effect of ethanolic extract of Stachys byzantina against Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus. The inhibition zone diameter of the Stachys byzantina extract on Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus was identified on a concentration of 25, 50, and 75 mg/mL, respectively, by Cylinder-plate and Kirby-Bauer methods. Moreover, minimum inhibitory concentration (MIC) (agar dilution and micro-well dilution) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the pathogenic microorganisms were determined in this study. The data were analyzed using one-way ANOVA and Duncan's multiple range test. The highest and lowest inhibition zone with a diameter of 17.90 and 13.10 mm at a concentration of 75 mg/mL were observed for Staphylococcus aureus and Enterobacter aerogenes bacteria, respectively (Cylinder-plate method). The MIC of Stachys byzantina extract for Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus was 100, 50, 25 and 12.5 mg/mL respectively (agar dilution). The ethanolic extract of Stachys byzantina “in vitro” has a significant antibacterial effect on Enterobacter aerogenes and Escherichia coli (Gram-negative bacteria) and Bacillus cereus and Staphylococcus aureus (Gram-positive bacteria).

کلیدواژه‌ها English

Stachys byzantina
Cylinder-plate method
Agar dilution
Kirby-Bauer method
[1] Clark, A. M. (1996). Natural products as a resource for new drugs. Pharmaceutical research, 13(8), 1133-1141.
[2] Corns, C. M. (2003). Herbal remedies and clinical biochemistry. Annals of Clinical Biochemistry, 40(5), 489-507.
[3] Weinstein, R. A. (2001). Controlling antimicrobial resistance in hospitals: infection control and use of antibiotics. Emerging infectious diseases, 7(2), 188-192.
[4] Mosaddegh, M., and Naghibi, F. (2002). Iran Traditional Medicine: Past & Present. Traditional Medicine &Materiamedica, 1, 2-20.
[5] Nejati, V., & Khaneshi, F. (2013). Effect of hydro-alcoholic extract of Plantago major leaf on serum level of insulin, glucose, and histology of pancreas and kidney in streptozotocin-induced diabetic rats. Qom University of Medical Sciences Journal, 7(5), 14-20. [Full text in Persian].
[6] Alizadeh Behbahani, B., Tabatabaei Yazdi, F., Fakhri, S., Mortazavi, S. A., & Mohebbi, M. (2017). Investigation of chemical compounds and antibacterial activity of Tarragon (Artemisia dracunculus) essential oil on some pathogenic bacteria in vitro. Qom University of Medical Sciences Journal, 11(9), 42-51.
[7] Holley, R. A., & Patel, D. (2005). Improvement in shelf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food Microbiology, 22(4), 273-292.
[8] Safarkar, R., Bonabi, R., Massiha, A., Rezaei Nazifi, M., & Sotoudeh, R. (2017). An evaluation of the inhibitory and synergistic effects of alcoholic extract of Stachys byzantina on standard strains under in vitro conditions. Journal of Babol University of Medical Sciences, 19(5), 39-46. [Full text in Persian].
[9] Sonboli, A., Salehi, P., & Ebrahimi, S. N. (2005). Essential oil composition and antibacterial activity of the leaves of Stachys schtschegleevii from Iran. Chemistry of natural compounds, 41(2), 171-174.
[10] Skaltsa, H. D., Lazari, D. M., Chinou, I. B., & Loukis, A. E. (1999). Composition and antibacterial activity of the essential oils of Stachys candida and S. chrysantha from southern Greece. Planta Medica, 65(03), 255-256.
[11] Tabatabaei Yazdi, F., Alizade Behbahani, B., Heidari Sureshjani, M. (2014). The comparison of antimicrobial effects of Chevil (Ferulago angulata) extract with a variety of common therapeutic antibiotics in vitro. Journal of Arak University Medical Sciences, 17 (3), 35-46. [Full text in Persian].
[12] Tabatabaei Yazdi, F., Alizade Behbahani, B., & Mortazavi, A. (2014). Investigating the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of the Lavandula stoechas L. and Rosmarinus officinalis L. extracts on pathogen bacterias “in vitro”. Journal of Paramedical Sciences (JPS), 5(2), 91-101.
[13] Barzegar, H., Mehrnia, M.A., Alizadeh Behbahani, B. (2018). Determination of the chemical composition, antioxidant activity and the antimicrobial effect of Heracleum Lasiopetalum on infection and food poisoning microorganisms. Journal of Applied Microbiology in Food Industry, 4(4), 15-28. [Full text in Persian].
[14] Mahdavi Meymand, Z., Moshafi, M. H., & Forotanfar, H. (2009). Antibacterial activity of metanolic extract of 12 herbal species on 6 bacterial strains using Cylinder-plate method. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences, 8(3), 227-238. [Full text in Persian].
[15] Alizadeh Behbahani, B., Falah, F., Lavi Arab, F., Vasiee, M., & Tabatabaee Yazdi, F. (2020). Chemical composition and antioxidant, antimicrobial, and antiproliferative activities of Cinnamomum zeylanicum bark essential oil. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2020, 1-8.
[16] Alizadeh Behbahani, B., Shahidi, F., Yazdi, F. T., Mortazavi, S. A., & Mohebbi, M. (2017). Antioxidant activity and antimicrobial effect of tarragon (Artemisia dracunculus) extract and chemical composition of its essential oil. Journal of Food Measurement and Characterization, 11(2), 847-863.
[17] Sureshjani, M. H., Yazdi, F. T., Mortazavi, S. A., Behbahani, B. A., & Shahidi, F. (2014). Antimicrobial effects of Kelussia odoratissima extracts against food borne and food spoilage bacteria" in vitro. Journal of Paramedical Sciences, 5(2), 115-120.
[18] Zare, Z., Majd, A., Sattari, T. N., Iranbakhsh, A., & Mehrabian, S. (2012). Antimicrobial activity of leaf and flower extracts of Lippia nodiflora L.(Verbenacea). Journal of Plant Protection Research, 52(4), 401-403.
[19] Dulger, B., Ugurlu, E., Aki, C., Suerdem, T. B., Camdeviren, A., & Tazeler, G. (2005). Evaluation of antimicrobial activity of some endemic Verbascum., Sideritis., and Stachys. species from Turkey. Pharmaceutical Biology, 43(3), 270-274.