اثر ضد باکتریایی عصاره متانولی مرزه کوهی بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس طی نگهداری گوشت چرخ کرده

نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، شهر کرد، ایران
چکیده
استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهمترین پاتوژن‌هایی است که مسمومیت‌های غذایی مخصوصا در محصولات گوشتی ایجاد می‌کند. عصاره مرزه به دلیل میزان بالای ترکیبات فنولی تاثیر زیادی در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس در شرایط آزمایشگاهی نشان داده است. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی اثر عصاره متانولی مرزه کوهی در جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت چرخ کرده و تعیین غلظت موثر آن در این فرآورده صورت پذیرفت. پس از استخراج عصاره مرزه با استفاده از متانول این عصاره در غلظت‌های 06/0، 125/0، 25/0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به گوشت تلقیح شده به استافیلوکوکوس اورئوس اضافه و طی زمان‌های 7، 14، 21 و 28 روز شمارش کلی و میزان رشد این باکتری بررسی گردید. همچنین خصوصیات حسی نمونه‌ها نیز به روش هدونیک بررسی شد. نتایج حاصل از آزمایشات میکروبی، نشان داد که غلظت‌های عصاره مرزه کوهی 25/0 درصد به بالا می‌تواند باعث ممانعت از رشد استافیلوکوکوس اورئوس و شمارش کلی میکروب‌ها در گوشت چرخ کرده گردد. از طرفی نتایج ارزیابی حسی نشان داد استفاده از عصاره مرزه کوهی تا 5/0 درصد تاثیر مثبتی بر خصوصیات حسی گوشت چرخ کرده دارد. بنابراین عصاره مرزه کوهی می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرآورده‌های گوشتی بخصوص گوشت چرخ کرده استفاده شود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Antibacterial Activity of Metanolic Extract of Satureja hortensis on the Growth of Staphylococcus aureus in Ground Meat During Refrigerated Storage

نویسندگان English

najmeh Vahed Dehkordi 1
ebrahim rahimi 2
1 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 Department of Food and Aquatic Health, Faculty of Veterinary Medicine, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
چکیده English

Staphylococcus aureus is one of the most important pathogens that cause food poisoning, especially in meat products. Satureja hortensis extract has a excessive effect in preventing the growth of Staphylococcus aureus due to its high content of phenolic compounds in vitro. The aim of this study was to investigate the effect of methanolic extract of Satureja hortensis on the inhibition of growth of Staphylococcus aureus in ground meat and to determine its effective concentration in this product. After extraction of Satureja hortensis extract using methanol, the extract was added to inoculated meat with Staphylococcus aureus at concentrations of 0.06, 0.125, 0.25, 0.5, 1 and 1.5% and after 7, 14, 21 and 28 days total count and growth rate of this bacterium were studied. The results showed that concentrations of 0.25% or more of Satureja sativa extract could inhibit the growth of Staphylococcus aureus and total count in ground meat. On the other hand, sensory evaluation results showed that using up to 0.5% of Satureja sativa extract had a positive effect on sensory characteristics of ground meat. Therefore, the Satureja sativa extract can be used as a natural preservative in meat products, especially ground meat.

کلیدواژه‌ها English

Satureja hortensis
Staphylococcus aureus
Ground Meat
[1] Kluytmans, J., Van Belkum, A., Verbrugh, H. 1997. Nasal carriage of Staphylococcus aureus: epidemiology, underlying mechanisms, and associated risks. Clinical Microbiology Reviews, 10(3): 505-520.
[2] Dadashbaygi, M., Rezakhani, V., Pashdar, M., Darabi, A. H., Masroor, A. R. 2010. Antibacterial Activity of Extract of Ocimum basilicum on the Growth of E.Coli and Pseudomonas aeruginosa. Clinical Trials of Large Animals, 4(4): 71-80. (Persian).
[3] Baser, K. H. C., Tumen, G., Tabanca, N., Demirci, F. 2001. Composition and antibacterial activity of the essential oils from Satureja wiedemanniana (Lallem.). Velen. Zeitschrift für Naturforschung C, 56(9-10): 731-738.
[4] Habibian Dehkordi, S., Gholipour, S., Moshtaghi Broojeni, H., Fallah, A. 2013. Evaluating antibacterial effects of alcoholic extract of Satureja bactiarica on some foodborne pathogenic bacteria of meat. Veterinary Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 104: 28-37. (Persian).
[5] Irvani, M., Maghsoudi, R., Kamali, P. 2016. The effects of extract of Satureja hortensis, Stachys lavandulifolia Vahl, and Mentha pullegium on methicillin resistant and methicillim susceptible Staphylococcus aureus bacteria. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences, 17 (6):32-40. (Persian).
[6] Djenane, D., Yangüela, J., Amrouche, T., Boubrit, S., Boussad, N. and Roncalés, P. 2011. Chemical composition and antimicrobial effects of essential oils of Eucalyptus globulus, Myrtus communis and Satureja hortensis against Escherichia coli O157: H7 and Staphylococcus aureus in ground beef. Food Science and Technology International, 17(6): 505-515.
[7] Rasooli, S., Sattari, M., Ramezanpour, Z., Namin, J. I. 2015. Antibacterial activities of bioactive compounds extracted from Marine algae Gracilaria salicornia against Aeromonas hydrophila. International Journal of Aquatic Biology, 3(3): 155-160.
[8] Snyder, O. P. 1997. Antimicrobial effect of spices and herbs. Institute of Technology and Management, Minnesota.
[9] Archer, D. L. 2004. Freezing: an underutilized food safety technology. International Journal of Food Microbiology, 90(2): 127-138.
[10] Lambert, R. J. W., Skandamis, P. N., Coote, P., Nychas, G. J. E. 2001. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology, 91: 453–462.
[11] Yousefli, M., Hosseini, Z., Haddad Khodaparast, M. H., Azarnivand, H., Pezeshki, P. 2011. Antimicrobial effect of Salvia leriifolia leaf extract powder against the growth of Staphylococcus aureus in hamburger. Food Science and Technology, 8 (30): 126-136.
[12] Pandit, V. A., Shelef, L. A. 1994. Sensitivity of Listeria monocytogenes to rosemary (Rosmarinus officinalis L.). Food Microbiology, 11(1): 57-63.
[13] Oussalah, M., Caillet, S., Saucier, L. and Lacroix, M. 2007. Inhibitory effects of selected plant essential oils on the growth of four pathogenic bacteria: E. coli O157: H7, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. Food Control, 18(5): 414-420.
[14] Ismaiel, A. A., Pierson, M. D. 1990. Effect of sodium nitrite and origanum oil on growth and toxin production of Clostridium botulinum in TYG broth and ground pork. Journal of Food Protection, 53(11): 958-960.
[15] Romano, C. S., Abadi, K., Repetto, V., Vojnov, A. A., Moreno, S. 2009. Synergistic antioxidant and antibacterial activity of rosemary plus butylated derivatives. Food Chemistry, 115(2): 456-461.