بررسی مقایسه‌ای آلودگی به کلی‌فرم و اشرشیا‌‌کلی در مواد غذایی با استفاده از محیط‌های کروموژن مختلف و ارزیابی آن‌ها با روش مرجع

نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
2 استاد، دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
3 دانشیار، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
روش­های مختلفی برای شناسایی وجود آلودگی به کلی­فرم­ها و اشرشیاکلی در مواد غذایی مختلف ابداع ‌شده‌اند که هرکدام دارای مزیت‌ها و معایبی نسبت به یکدیگر می­باشند. در این میان روش پورپلیت با استفاده از محیط VRBA به عنوان روش مرجع در ایران مورد تایید می­باشد که از بزرگ‌ترین معایب آن نیاز به وقت زیاد، حجم عملیات بالای آزمایشگاهی، مراحل متعدد و طولانی بودن زمان حصول نتایج است. امروزه به دلیل تولید انبوه مواد غذایی گوناگون، نیاز به روش‌های سریع‌تر با حساسیت بالا برای کنترل کیفیت مواد غذایی از احتیاجات ضروری مراکز نظارتی مسئول می‌باشد، استفاده از محیط های کروموژن نیز یکی از روش­های مناسب تشخیص سریع است. لذا با توجه به این موضوع، ارزیابی مقایسه‌ای نتایج حاصل از به کارگیری سه محیط‌ کروموژنیک و مرجع در کنترل کیفیت مواد غذایی مد نظر قرار گرفت. طی تحقیق حاضر بر روی 100 نمونه ماده غذایی ارزیابی آلودگی به کلی­فرم­ها و اشرشیاکلی به روش مرجع و سه محیط کروموژن صورت گرفت. براساس نتایج حاصله به ترتیب 86، 79، 85 و80 نمونه با استفاده از روش‌های مرجع، Coliform Agar ES، ChromAgar ECC و Rapid E.coli 2/ Agar آلوده به کلی­فرم تشخیص داده شدند. همچنین با استفاده از چهار روش مذکور، آلودگی به اشرشیا کلی به ترتیب 66، 80، 84 و 80 گزارش شد. آزمون کوکران نشان داد که تفاوتی بین چهار روش درتشخیص کلی­فرم وجود ندارد(05/0p>). اما چهار روش‌ مذکور در تشخیص اشرشیاکلی عملکرد یکسانی نداشته، به طوری که روش‌های کروموژنیک با روش مرجع اختلاف معناداری دارند (001/0p<)، ولی هیچ اختلافی بین روش‌های کروموژنیک در تشخیص اشرشیا‌کلی وجود ندارد (05/0<p). با توجه به آنالیز آماری مطالعه صورت گرفته می‌توان از سه روش کروموژنیک مورد اشاره به جای روش مرجع برای شناسایی کلی­فرم استفاده نمود اما استفاده از محیط های مذکور برای شناسایی اشرشیاکلی توصیه نمی­گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Comparative Evaluation of Contamination to Coliforms and E.coli in Foods by Using Different Chromogenic Medias and Their Correlation with Reference Method

نویسندگان English

leila Sohrabi 1
ali fazlara 2
Mahdi Pourmahdi broojeni 3
1 Graduated of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
2 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran
3 Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran
چکیده English

Various methods have been developed to detect the presence of contamination with Coliforms and E. coli in foods. The pour plate technique using VRBA medium is confirmed as a standard method in Iran. The biggest disadvantage of this method is the need to spend a lot of time, high volume of laboratory operations, multiple stages and ultimately long time to achieve the results. Today, due to the mass production of various foodstuffs, the need for faster methods with high sensitivity to control the quality of food is necessary for the responsible oversight centers. The use of chromogenic medias is also one of the fastest diagnostic methods that have been developed. According to this matter, a comparative study was considered from the results of application of three chromogenic media and reference method in food quality control. Totally 100 samples of foodstuffs were evaluated for contamination to Coliform and E.coli using standard method and three chromogenic medias. Based on the obtained results, 86, 79, 85 and 80 samples were contaminated to Coliform using the standard method, Coliform Agar ES, ChromAgar ECC and Rapid E.coli 2/Agar respectively. Also, using four mentioned methods, contamination to E.coli was reported at 66, 80, 84 and 80, respectively. Cochrane test showed that there was no significant difference between the four methods in Coliform diagnosis (p>0.05). However, four methods did not have the same function in the detection of E. coli so that the chromogenic methods showed significant difference with the standard method (p< 0/001). But there was no significant difference between these chromogenic methods in detecting E.coli (p>0.05). According to the statistical analysis of present study, three chromogenic medias can be used instead of the standard method for the detection of Coliform, but the use of these chromogenic medias is not recommended for the identification of E.coli.

کلیدواژه‌ها English

Coliforms
E. coli
Chromogenic
Reference Method
1. Jain, S., and Khety, Z., (2012). Changing antimicrobial resistance pattern of isolates from an ICU over a 2 year period. Journal of Association Physicians India, 60: 8-28.
2. Mahon, C.R., Lehman, D.C., and Manuselis J.G., (2010). Textbook of Diagnostic Microbiology. 4th edition. W.B. Saunders Company, Philadelphila, USA, pp: 335-350.
3. Beauchamp, C.J., Simao-Beaunoir, A.M., Beaulieu, C. and Chalifour, F.P. (2006). Confirmation of E.coli among other thermotolerant coliform bacteria in paper mill effluents, wood chips screening rejects and paper sludges. Water Research, 40(12): 2452-2462.
4. Tavakoli, A. (1995). Medical Microbiology and Immunology. Compiled by Levinson, Warren Ay and Jawetz, Ernest. Publishing Vice-Chancellor for Research of Isfahan University of Medical Sciences. pp: 157-145.
5. Bayat, M ., and Manafi, M. (2005). Chromogenic and flurogenic enzyme substrates in culture media and identification tests. International Journal of Food Microbiology, 131: 45-48.
6. Manafi, M., (2000). New developments in chromogenic and fluorogenic culture media. International Journal of Food Microbiology, 60(2-3): 205-218.
7. Manafi, M., Romans, H. and Geissler, K.M. (2005). Quantative determination of total Coliforms and E. coli in marine waters with chromogenic and flourogenic media. Journal of Applied Bacteriology, 98: 280-285.
8. Geissler, K., Manafi, M., Amoros, I. and Alonso, J. L. (2000). Quantitative determination of total coliforms and Escherichia coli in marine waters with chromogenic and fluorogenic media. Journal of Applied Microbiology, 88(2): 280-285.
9. Institute of Standards and Industrial Research of Iran (2007). Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of coliforms colony count technique, National Standard Reference No. 9263.
10. Jay, James. M. (2000). Modern Food Microbiology. Vol. 1., 4th edition. Champan and Hall, NewYork, pp: 81-82, 227, 355.
11. González, R. D., Tamagnini, L. M., Olmos, P. D. and De Sousa, G.B. (2003). Evaluation of a chromogenic medium for total coliforms and Escherichia coli determination in ready-to-eat foods. Food Microbiology, 20(5): 601-604.
12. Ferris, R.A., Palmer, B.A., Borlee, B.R., and McCue, P.M. (2017). Ability of chromogenic agar, MALDI-TOF, API 20E and 20 Strep strips, and BBL crystal enteric and gram-positive identification kits to precisely identify common equine uterine pathogens. Journal of Equine Veterinary Science, 57: 35-40.
13. Beloti, V., Arros, M. D. A. F., Nunes, M. P., Santana, E. H. W. D., Nero, L. A., and Souza, J. A. D., (2002). Use of Readycult LMX for enumeration of total coliforms and Escherichia coli in milk. Brazilian Journal of Microbiology, 33(1): 49-52.‌
14. Pitkänen, T., Paakkari, P., Miettinen, I. T., Heinonen-Tanski, H., Paulin, L. and Hänninen, M. L. (2007). Comparison of media for enumeration of coliform bacteria and Escherichia coli in non-disinfected water. Journal of Microbiological Methods, 68(3): 522-529.
15. Bonadonna, L., Cataldo, C., Chiaretti, G., Coccia, A., and Semproni, M. (2005). A new method for the detection of coliforms and Escherichia coli in water intended for human consumption. Igiene e Sanita Pubblica, 61(6): 569-584.
16. Tavakoli, H. R. and Riazipour, M. (2008). Microbial quality of cooked meat foods in Tehran University’s Restaurants. Pakistan Journal of Medical Sciences, 24(4): 595-599.
17. Finney, M., Smullen, J., Foster, H. A., Brokx, S., and Storey, D. M. (2003). Evaluation of Chromocult coliform agar for the detection and enumeration of Enterobacteriaceae from faecal samples from healthy subjects. Journal of Microbiological Methods, 54(3): 353-358.
18. Maheux, A. F., Huppé, V., Boissinot, M., Picard, F. J., Bissonnette, L., Bernier, J. L. T., and Bergeron, M. G. (2008). Analytical limits of four β-glucuronidase and β-galactosidase-based commercial culture methods used to detect Escherichia coli and total coliforms. Journal of Microbiological Methods, 75(3): 506-514.
19. Maheux, A. F., Dion-Dupont, V., Bisson, M. A., Bouchard, S., and Rodriguez, M. J. (2014). Detection of Escherichia coli colonies on confluent plates of chromogenic media used in membrane filtration. Journal of Microbiological Methods, 97: 51-55.
20. Charimba, G., Hugo, C., and Hugo, A. (2012). The incidence of diarrhoeagenic Escherichia coli in minced beef and boerewors. Food Research International, 47(2): 353-358.
21. Rattanabumrung, O., Sangadkit, V., Supanivatin, P., and Thipayarat, A. (2012). Kinetics of E. coli colony area expansion and color development in Chromocult coliform Agar (CCA) under different incubation conditions. Procedia Engineering, 32: 134-140
22. Kalchayanand, N., Arthur, T. M., Bosilevac, J. M., Wells, J. E., and Wheeler, T. L. (2013). Chromogenic agar medium for detection and isolation of Escherichia coli serogroups O26, O45, O103, O111, O121, and O145 from fresh beef and cattle feces. Journal of Food Protection, 76(2): 192-199.
23. Fazlara, A., Izadi, B., and Abbasnia, M. (2012). Investigation of pasteurized Ice-creams for E.coli contamination using impedance and culture in a chromogenic media. Veterinary Laboratory Research, 4 (1): 228-229.