بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و کیفی عسل های عرضه شده در منطقه آذربایجان شرقی

نویسندگان
1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
2 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزه و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
در این پژوهش ویژگی­های فیزیکی-شیمیایی و کیفی عسل­های عرضه شده در فروشگاه­های استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، تعداد 15 نمونه از هر شهر تبریز، اهر و کلیبر (45 نمونه عسل) از فروشگاه­های استان به صورت تصادفی جمع­آوری گردید. نمونه­ها به آزمایشگاه انتقال یافت و پس از آماده­سازی، آزمایش­های تعیین مواد جامد، رطوبت، pH، وزن مخصوص، اسیدیته، قندهای احیا کننده و غیراحیا کننده (ساکارز) و هیدروکسی متیل فورفورال انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رطوبت برای تمامی نمونه­ها از حد استاندارد جهانی (حداکثر20 ­%) پایین­تر بوده و در شرایط مطلوب بودند. نمونه­های شهر تبریز و اهر به طور معنی­داری (05/0 > P) دارای وزن مخصوص و مواد جامد محلول بالاتری از عسل­های کلیبر بودند که نشان دهنده ماندگاری بالای نمونه­ها بود. نمونه­های عسل شهر تبریز و کلیبر به طور معنی­داری دارای اسیدیته بالا و pH پایین­تری در مقایسه با عسل­های شهرستان اهر بودند. تمامی عسل­ها از لحاظ مقدار قندهای احیا کننده و غیراحیا کننده (ساکارز) و هیدروکسی متیل فورفورال در محدوده استاندارد ملی ایران و تاییدیه کدکس بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که عسل­های تولید شده در شهر­های تبریز، کلیبر و اهر دارای ویژگی­های کیفیتی خوب با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی بودند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Evaluation of physicochemical and quality properties of honeys from East Azarbaijan region

نویسندگان English

Magsoud Besharati 1
Kazem Alirezalu 2
Zabihollah Nemati 3
Milad Yaghoubi 4
1 Assistant Professor, Department of Animal Science, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Recourses, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Recourses, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 Department of Animal Science, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, Tabriz, Iran
4 M.Sc Student, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده English

the present study the quality and the physicochemical properties of the honey from east Azarbaijan markets were evaluated. In this study, 15 honey samples from Ahar, Tabriz and Kaleibar were collected randomly. At first the samples were transferred to the laboratory and preparation for tests such as solids content, moisture, pH, specific gravity, acidity, reducing sugars and non-reducing sugars (sucrose) and hydroxyl-methyl-furfural were performed. The results indicated that the moisture content for all samples are lower than world standards. Honey Samples from Ahar and Tabriz regions significantly had higher content of soluble solid compounds and specific gravity in compared to Kaleibar honey samples. The samples from Tabriz and Kaleibar significantly had high acidity and lower pH in compared to Ahar samples (P <0.05). Furthermore, all samples had desirable content of reducing sugars, non-reducing sugars (sucrose) and hydroxyl-methyl-furfural according to Codex and International Standards. The results of this study showed that the honey samples that were obtained from Tabriz, Kaleibar and Ahar regions have desirable quality characteristics according to national and international standards.

کلیدواژه‌ها English

honey
Quality properties
Sucrose
Hydroxy-methyl-furfural
[1] Ali-Aghaei, M., & Mirnezami, S. S. H. (2002). Honey treatment, bee and its products, pollen honey, royal jelly and their properties. Nourpardazan press. pp. 22-30.
[2] CAC. (1989). Codex standards for surars (Honey). Codex Alimentarius Commission (CAC), supplement II to Codex Alimetarius. Vol. 111. pp: 17-20.
[3] Hashemi, M. (1994). Honey, nutritional, medicinal and therapeutic properties of honey. Farhange Jame Press. pp. 25-44.
[4] CAC. (2001). Codex Alimentarius Commission (CAC), Revised standards of sugars. Pp. 15-26.
[5] S.S.P.P.V.T. (2011). Honey processing plant, Honey processing equipment, Honey production equipment. http://www.sspindia.com/ honey- processing- plant. PP: 1-2.
[6] Niayak Lahiji, M. R., & Masoumi, S. (1994). Drug-therapeutic effects of bee products. Islamic Azad University Press. pp. 12-59.
[7] Bogdanov, S., Lullmann, C., Martin, P., Ohe, W., Russmann, H., Vrowohl, G., Oddo, L., Sabatini, A.G., Marcazzan, G.L., Piro, R., Flamini, C., Morlot, J., Lheritier, R., Bormeck, P., Marioleas, A., Tsigouri, J., Kerkvliet, A., Ortiz, T., Ivanov, B., Darcy, B., Mossel, P., Vit, P., & Vonder Ohe, W. (1999). Honey quality and international regulatory standards: review by the International Honey Commission. Bee World, 80, 61- 69.
[8] Sanford., T. (1996). Moisture in honey. Edis, University of Florida. Cooperative extent ion service, Institute of Food and Agricultural Sciences, pp. 1-11.
[9] Bogdanov, S., Lullman, C., Martin, P., Ohe, W., Russmann, H., Vrowohl, G., Oddo, L., Sabatini, A.G., Marcazzan, G.L., Piro, R., Flamini, C., Morlot, M., Lheritier, J., Borrneck, R., Marioleas, P., Tsigouri, A., Kerkvliet, J., Ortiz, A., Ivanov, T., Darcy, B., Mossel, B., & Vit, P. (2002). Honey quality and International honey Commision. Virtural Beekeeping Gallery, Apicervices- Article. Honey quality. Swiss Bee Research Centre, FAM, Liebefeld, Switzerland. pp. 1-3.
[10] Iranian Institute of Standards and Industrial Research. (2007). Honey: Properties and Analysis Methods. National Standard of Iran No 92.
[11] Biluca, F. C., Braghini, F., Gonzaga, L. V., Oliveira Costa, A. C., & Fett, R. (2016). Physicochemical profiles, minerals and bioactive compounds of stingless bee honey (Meliponinae). Journal of Food Composition and Analysis, 50, 61-69.
[12] Mendes, E. B., Proenca, E., & Ferreira, M. A. (1998). Quality evaluation of Portuguese honey. Carbohydrate Polymers, 37, 219-223.
[13] Alqarni, A. S., Owayss, A. A., & Mahmoud, A. A. (2016). Physicochemical characteristics, total phenols and pigments of national and international honeys in Saudi Arabia. Arabian Journal of Chemistry, 9, 114-120.
[14] Saxena, S., Gautam, S., & Sharma, A. (2010). Physical biochemical and antioxidant properties of some Indian honeys. Food Chemistry, 118, 391-397.
[15] Khalil, M. I., Sulaiman, S. A., & Gan, S. H. (2010). High 5-hydroxymethylfurfural concentrations are found in Malaysian honey samples stored for more than one year. Food and Chemical Toxicology, 48(8), 2388-2392.
[16] Ram, A. K., (2011), Production of spray-dried honey powder and its application in bread, agricultural and mechanical college, Louisiana State University Press, pp. 1-83.
[17] Saxena, S., Gautam, S., & Sharma, A. (2010). Microbial decontamination of honey of Indian origin using gamma radiation and its biochemical and organoleptic properties. Journal of Food Science, 75, 19-27.
[18] Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Zaldivar-Cruz, J. M., Kuri, V., Fernández- López, J., Carbonell-Barrachina, A. A., & Pérez-Álvarez, J. (2010). Aroma profile and physicochemical properties of artisanal honey from Tabasco, Mexico. International Journal of Food Science and Technology, 45, 1111-1118.
[19] Habib, H. M., Al Meqbali, F. T., Kamal, H., Souka, U. D., & Ibrahim, W. H. (2014). Physicochemical and biochemical properties of honeys from arid regions. Food Chemistry, 153, 35-43.
[20] Raftani Amiri, Z., & Belgheisi, S. (2019). Study of physicochemical and microbial characteristics of honeys with different floral origin in Alborz province. Food Science and Technology, 90, 27-37.
[21] Hizomi-Shirejini, S., Kooshani, H., & Seyyed-Alangi, S. Z. (2018). Antibacterial activity and physic-chemical analysis of several types of honey with different floral origions in the Golestan Province. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 14(2), 273-282.
[22] Mouteria, M. C., Malacalza, N. H., Lupano, C. E., & Baldi, B. M. (2003). Analysis of honey produced in the province of Buenos Aires, Argentina, from (1997 to 2000). Ministerio de Agricultura, Ganaderga y Alimentacin. Labdad de Miel, 532-1900-LapIata, Argentina. pp. 1-6.