ویژگی های فیزیکی شیمیایی ارقام تجاری میوه گوجه فرنگی کاشته شده در ایران

نویسندگان
1 دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2 دانشیارگروه صنایع غذایی،دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3 گروه پژوهشی مواد غذایی، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده های کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج،
4 گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران
چکیده
با توجه به ارزش غذایی، توسعه تکنولوژی و افزایش روزافزون مصرف گوجه‌فرنگی و فرآورده‌های آن، شناخت دقیق از ویژگی‌های رقم‌های مختلف گوجه‌فرنگی ضروری است. باتوجه به تنوع بسیار زیاد رقم‌های گوجه‌فرنگی، نیاز است قبل از تولید هرمحصول بررسی دقیقی بر روی ویژگی‌های آن صورت گیرد تابتوان براساس نوع کاربری، بهترین رقم را پیشنهاد کرد چراکه نخستین گام در بهینه‌سازی روش‌های فرآوری، انتخاب واریته مناسب است. با این هدف، ویژگی‌های فیزیکی وشیمیایی چهار رقم گوجه‌فرنگی (کارون، 3402، LS0019 و H1015) با یکدیگر مقایسه شدند. به این منظور میزان مواد جامد محلول، کل مواد جامد، ماده خشک، pH، میزان رنگدانه‌های کاروتنوئیدی لیکوپن، β-کاروتن، لوتئین و β-کریپتوگزانتین و شاخص­های رنگی (a* ،b* ،L*)، زاویه رنگ (h)، خلوص رنگ (C)، پلی‌فنل کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی اندازه­گیری شدند. میزان مواد جامد محلول، کل مواد جامد، رنگدانه‌های کاروتنوئیدی (لیکوپن، بتا- کاروتن، لوتئین و بتا-کریپتوگزانتین)، پلی­فنول کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی رقم‌های مورد مطالعه اختلاف معنی‌دار داشتند(P<0.05). رقم 1015 Hغنی از رنگدانه‌های کاروتنوئیدی به‌ویژه لیکوپن بود و بیشترین میزان مواد جامد، شاخص رنگی a* ، پلی­فنول کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی را نشان داد. بنابراین می­توان نتیجه گرفت که برای مقاصد اقتصادی و تجاری مانند فرآوری و استخراج ترکیبات زیست فعال، رقم 1015 H نسبت به سایر رقم‌های موردمطالعه برتری دارد و استفاده از آن برای اهدافی همچون کشت و فرآوری توصیه می­شود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Physicochemical characterization of different tomato commercial cultivars grown in Iran

نویسندگان English

Saba Belgheisi 1
Ali Motamedzadegan 1
Jafar Milani 2
Ladan Rashidi 3
Ali Rafe 4
1 Dept. of Food Science, Faculty of Agricultural Engineering, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran
2 مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3 Dept. of Food Science & Technology, Faculty of Food Industry and Agriculture, Standard Research Institute (SRI), Karaj, Iran
4 Department of Food Science and Technology, Research Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran
چکیده English

The purpose of the present research was to investigate four commercial cultivars of tomato (Karoon, 3402, LS0019 and H1015) in order to determine the physicochemical attributes of the cultivar. During this investigation, fruit qualities were evaluated: Soluble solids, total solids, and moisture, pH, lycopene, β-carotene, lutein, and β-cryptoxanthin contents, color indexes (CIE a* b* L*), hue angle (h), chroma (C), total polyphenols and antioxidant activity.The amounts of total solids, a*, b*, L*, carotenoids (lycopene, β-carotene, lutein, β-cryptoxanthin), total polyphenols, and antioxidant activity (Free radical scavenging capacity, reducing power, total antioxidant capacity) remained significantly different among the investigated cultivars (p<0.05). The results showed that the H1015 cultivar had the highest antioxidant activity and carotenoids content especially lycopene. Moreover, this cultivar had the best color indexes (highest a*) in comparison with the other cultivars, it is concluded that the H1015 cultivar is comparable to other cultivars and thus is recommended for cultivation and processing.

کلیدواژه‌ها English

Antioxidant capacity
Biochemical analysis
Carotenoids
Total polyphenols
cultivar
Tomato
1- Motamedzadegan, A. and Tabarestani, H.S. 2010. Tomato Processing, Quality, and Nutrition, in: Sinha NK (ed) Handbook of Vegetables and Vegetable Processing, first ed. Wiley-Blackwell, Oxford, UK.
2- Aghaei, P., Hosseini Tafreshi, S.A., Ebrahimi, M.A. and Haerinasab, M. 2018. Tolerance evaluation and clustering of fourteen tomato cultivars grown under mild and severe drought conditions, Scientia Horticulturae, 232, 1-12.
3- Flores, P., Sanchez, E., Fenoll and J., Hellin, P. 2016. Genotypic variability of carotenoids in traditional tomato cultivars, Food Research International, 100 (3), 510-516.
4- Ahmad khan, M., Shahid Javed, B., Ahmed Khan, K., Nadeem, F., Yousaf, B. and Umer Javed, H. 2017. Morphological and physico-biochemical characterization of various tomato cultivars in a simplified soilless media, Annals of Agricultural Sciences, 62,139-143.
5- Kavitha, P., Shivashankara, K.S., Rao, V.K., Sadashiva, A.T., Ravishankar, K.V. and Sathish, G.J. 2014. Genotypic variability for antioxidant and quality parameters among tomato cultivars, hybrids, cherry tomatoes and wild species, Journal of the Science of Food and Agriculture, 94(5), 993–999.
6- Cano, A., Acosta, M., Arnao and M.B. 2003. Hydrophilic and lipophilic antioxidant activity changes during on-vine ripening of tomatoes (Lycopersiconesculentum Mill.), Postharvest Biology and Technology, 28 (1), 59–65.
7- Cantore, V., Boari, F., Vanadia, S., Pace, B., Depalma, E., Leo, L. and Zacheo, G. 2008. Evaluation of yield and qualitative parameters of high lycopene tomato cultivars, ActaHorticulturae (ISHS), 789,173–180.
8- Georgé, S., Tourniaire, F., Gautier, H., Goupy, P., Rock, E. and Caris-Veyrat, C. (2011). Changes in the contents of carotenoids, phenolic compounds and vitamin C during technical processing and lyophilisation of red and yellow tomatoes, Food Chemistry, 124(4), 1603–1611.
9- Sacks, E.J. and Francis, D.M. 2001. Genetic and environmental variation for tomato flesh color in a population of modern breeding lines, Journal of the American Society for Horticultural Science, 126,221–226.
10- Davis, A.R., Fish, W.W. and Perkins-Veazie P. 2003. A rapid spectrophotometric method for analyzing lycopene content, in tomato and tomato products, Postharvest Biology and Technology, 28, 425-430.
11- Armendariz, R., Macua, J.I., Lahoz, I., Gamica, J. and Bozal, J.M. 2006. Lycopene content in commercial tomato cultivars for paste in Navarra, ActaHorticulturae (ISHS), 724, 259–262.
12- Adedeji, O., Taiwo, K.A., Akanbi C.T., and Ajani, R. (2005). Physicochemical properties of four tomato cultivars grown in Nigeria, Journal of Food Processing and Preservation, 30, 79-86.
13- Damian, C., Carpiuc, N., Leahu, A., Oroian, M. and Avramiuc, M. 2013. A study on the thermal effect on quality characteristics of tomato purée, Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 19(2), 237-240.
14- Sadler, G., Davis, J. and Dezman, D. 1990. Rapid extraction of lycopene and ß-Carotene from reconstituted tomato paste and pink grapefruit homogenate, Journal of Food Science, 55, 1460-1461.
15- Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Pair, S.D. and Roberts, W. 2001. Lycopene content differs among red-fleshed watermelon cultivars, Journal of the Science of Food and Agricultur, 81, 983–987.
16- IIahy, R., Hdider, C., Lenucci, M.S., Tlili, I. and Dalessandro, G. 2011. Antioxidant activity and bioactive compound changes during fruit ripening of high-lycopene tomato cultivars, Journal of Food Composition and Analysis, 24, 588-595.
17- Thaipong, K., Boonprakob, U., Crosby, K., Cisneros-Zevallos, L., and Byrne, D. H. 2006. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts, Journal of food composition and analysis, 19(6-7), 669-675.
18- Egydio, A.J., Moraes, M.A. and Rosa, T.V. 2010. Supercritical fluid extraction of lycopene from tomato juice and characterization of its antioxidation activity, Journal of Supercritical Fluids, 54,159–164.
19- Shahraki, E. 2013. Antioxidant activity of PolygonumPutulamM.Bieb, Phytoscience, 1(1), 1-5.
20- Prieto, P., Pineda, M., and Aguilar, M. (1999). Spectrophotometric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: specific application to the determination of vitamin E. Analytical Biochemistry 269 (2), 337-341.
21- Ereifej, K.I., Shibli, R.A., Ajlouni, M.M. and Hussain, A. 1997. Physico-chemical characteristics and processing quality of newly introduced seven tomato cultivars into Jordan in comparison with local variety, Journal of Food Science and Technology –Mysore, 34, 171–174.
22- Gomez-Prieto, M.S., Caja, M.M., Herraiz, M. and Santa-Maria, G. 2003. Supercritical Fluid Extraction of all-trans-Lycopene from Tomato, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51 (1), 3-7.
23- Sass-Kiss, A., Kiss, J., Milotay, P., Kerek, M.M. and Toth-Markus, M. (2005). Differences in anthocyanin and carotenoid content of fruits and vegetables, Food Research International, 38, 1023-1029.
24- George, B., Kaur, C., Khurdiya, D.S. and Kapoor, H.C. 2004. Antioxidants in tomato (Lycopersicon esculentum) as a function of genotype, Food Chemistry, 84, 45-51.
25- Ilahy, R., Hdider, C., Lenucci, M.S., Tlili, I. and Dalessandro, G. 2011. Phytochemical composition and antioxidant activity of high-lycopene tomato (Solanum lycopersicum L.) cultivars grown in Southern Italy, Scientia Horticulturae, 127, 255-261.