بررسی مقاومت انتروکوکوس‌های جدا شده از پنیر سنتی کردی به آنتی بیوتیک‌های رایج درمانی، فعالیت همولیتیکی و ژلاتینازی آن‌ها

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
4 استادیار، گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی مشهد، مشهد، ایران
5 دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
ویژگی­ دوگانه انتروکوکوس­ها از یک سو آن­ها را به باکتری­های مناسبی جهت تهیه کشت­های آغازگر در تولید فراورده­های غذایی ساخته اما از سویی دیگر بروز ویژگی مقاومت به آنتی­بیوتیک­ها و فاکتورهای بیماری­زایی، باعث نگرانی در حوزه سلامت مصرف­کننده شده­ است. در این پژوهش جهت بررسی مقاومت آنتی­بیوتیکی، فعالیت همولیتیکی و ژلاتینازی ایزوله­های انتروکوکوس­های جدا شده از پنیر سنتی کردی از انتشار در آگار به کمک دیسک (دیسک دیفیوژن) و روش­های مبتنی بر کشت استفاده شد. نتایج حاصل از هاله بازدارندگی مربوط به ایزوله­های انتروکوکوس نسبت به آنتی­بیوتیک­های رایج درمانی نشان داد که جدایه­ها به آنتی­بیوتیک­های ونکومایسین و آمپی­سیلین حساس و نسبت به آنتی­بیوتیک­های کانامایسین و استرپتومایسین مقاوم بودند. جدایه­های مورد بررسی مقاومت بسیار کمی نسبت به تتراسایکلین و کلرامفنیکل از خود بروز دادند. هیچ­کدام از جدایه­ها به تمامی آنتی­بیوتیک­های مورد آزمایش مقاومت نداشتند. نتایج حاصل از بررسی فعالیت همولیتیکی جدایه­ها نشان داد که هیچ ­یک از باکتری­های مورد آزمون قادر به تجزیه خون و در نتیجه ایجاد هاله شفاف در محیط حاوی خون گوسفند نبوده و تمامی آن­ها گاما-همولیتیک و فاقد هر گونه فعالیت همولیتیکی بودند. نتایج حاصل از فعالیت ژلاتینازی سویه­ها نیز نشان داد که هیچ کدام از جدایه­های مورد بررسی نتوانستند در محیط TSA حاوی ژلاتین، ایجاد هاله روشن کنند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Evaluation of antibiotic resistance of Enterococcus isolates from Kurdish traditional cheese against common therapeutic antibiotics and their hemolytic and gelatinase activity

نویسندگان English

Hossein Zanganeh 1
Seyed Ali Mortazavi 2
Fakhri Shahidi 2
Behrooz Alizadeh behbahani 3
Elnaz Mialni 4
Mohammad Reze Edalatian Dovom 5
1 PhD Student, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
4 Assistant Professor, Food Quality and Safety Department, Food Science and Technology Research Institute, Mashhad branch, Mashhad, Iran
5 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده English

Dual properties of Enterococcus on the one hand, have made them suitable and accepted bacteria as starter cultures in the production of food products and probiotics, but on the other hand, because of antibiotic resistance properties and virulence factors, has resulted in concerns about the consumer’s health. In this study, in order to evaluate the antibiotic resistance of enterococcal isolates, the disk diffusion method was used. Also, culture-based method was applied for hemolytic and gelatinase activities. The results of the inhibition zone of Enterococcus isolates against common clinical antibiotics revealed that the isolates were sensitive to Vancomycin and Ampicillin and are resistant to Kanamycin and Streptomycin. The isolates showed very little resistance to Tetracycline and Chloramphenicol and none of the isolates were resistant to all tested antibiotics. Results obtained from hemolytic activity of isolates showed that none of examined isolates were capable of blood hemolysis and consequently no clear zone of inhibition in medium containing sheep’s blood. All of isolated were γ hemolytic and they have no hemolytic activity. Gelatinase activity results confirmed that none of the isolates are able to produce clear zone in tryptone soy agar containing gelatin.

کلیدواژه‌ها English

Enterococcus
Kurdish traditional cheese
Antibiotic resistance
Hemolytic activity
Gelatinase activity
1- Giraffa, G. 2003. Functionality of enterococci in dairy products. Int J Food Microbiol. 88(2-3):215-22.
2- Gelsomino, R., Vancanneyt, M., Cogan, T.M., Condon, S., Swings, J. 2001. Source of enterococci in a farmhouse raw-milk cheese. Appl Environ Microbiol. 68: 3560–3565.
3- Sarantinopoulous, P., Kalantzopoulous, G., Tsakalidou, E. 2002. Effect of Enterococcus faecium in microbiological, physicochemical and sensory characteristics of Greek feta cheese. Int J Food Microbiol. 76: 93–105.
4- Garcı´a, M.C., Rodrı´guez, M.J., Bernardo, A., Tornadijo, M.E., Carballo, J. 2002. Study of enterococci and micrococci isolated throughout manufacture and ripening of San Sı´mon cheese. Food Microbiol. 19: 23–33.
5- Barouei, J,, Karbassi. A., Ghoddusi, H.B., Mortazavi, A. 2008. Lactic microflora present in Lighvan ewe's milk cheese. Int J Food Prop. 11: 407-414.
6- Rodriguez, E., Gonzalez, B., Gaya, P., Nun˜ez, M., Medina, M. 2000. Diversity of bacteriocins produced by lactic-acid bacteria. Int Dairy J. 10: 7–15.
7- Landman, D., and Quale, J.M. 1997. Management of infections due to resistant enterococci: a review of therapeutic options. J Antimicrob Chemother. 40: 161–170.
8- Leclercq, R. 1997. Enterococci acquire new kinds of resistance. Clin. Infect. Dis. 24 (suppl. 1).pp. 80– 84.
9- Franz, C.M., Muscholl-Silberhorn, A.B., Yousif, N.M., Vancannet, M., Swings, J., Holzapfel, H.W. 2001. Incidence of virulence factors and antibiotic resistance among enterococci isolated from food.Appl Environ Microbiol. 67: 4385– 4389.
10- Lopes, M.F., Ribeiro, T., Martins, M.P., Tenreiro, R., Crespo, M.T. 2003. Gentamicin resistance in dairy and clinical enterococcal isolates and in reference strains. J Antimicrob Chemoter. 52: 214–219.
11- Clinical and Laboratory Standards Institute. 2006. Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests; approved standard, 9th ed. Wayne,Clinical and Laboratory Standards Institute. PP: 2-9.
12- Eaton, T.J., and Gasson, M.J. 2001. Molecular screening of Enterococcus virulence determinants and potential for genetic exchange between food and medical isolates. App Environ Microbiol. 67: 1628–1635.
13- Ogier, J.,and Pascale, S. Safety assessment of dairy microorganisms: The Enterococcus genus, Int J Food Microbiol2008;126 : 291–301.
14- Pavia, M., Nobile, C.G.A., Salpietro, L., Angelillo, I.F. 2000.Vancomycin resistance and antibiotic susceptibility of enterococci in raw meat. J Food Prot. 63: 912– 915.
15- Fines, M., Perichon, B., Reynolds, P., Sahm, D.F., Courvalin, P. 1999. VanE, a new type of acquired glycopeptide resistance in Enterococcus faecalis BM4405. Antimicrob Agents Chemother. 43: 2161–2174.
16- Ridwan, B., Mascini, E., Reijden, N., Verhoef, J., Bonten, M. 2002. What action should be taken to prevent spread of vancomycin resistant enterococci in European hospitals. BMJ. 324: 666– 668.
17- Lund, B., and Edlund, C. 2001. Probiotic Enterococcus faecium strain is a possible recipient of the vanA gene cluster. Clin Infect Dis. 32: 1384–1385.
18- Cocconcelli, P.S., Cattivelli, D., Gazzola, S. 2003. Gene transfer of vancomycin and tetracycline resistances among Enterococcus faecalis during cheese and sausage fermentations. Int J Food Microbiol. 88: 315–323.
19- Peters, J., and Mac, K., Wichmann-Schauer, H., Klein, G., Ellerbroek, L. 2003. Species distribution and antibiotic resistance patterns of enterococci isolated from food of animal origin in Germany. Int J Food Microbiol. 88: 311–314.
20- Huys, G., D'Haene, K., Collard, J.M., Swings, J. 2004. Prevalence and molecular characterization of tetracycline resistance in Enterococcus isolates from food. App and Environ Microbiol. 70: 1555–1562.
21- Teuber, M., Meile, L., Schwarz, F. 1999. Acquired antibiotic resistance in lactic acid bacteria from food. Antonie Van Leeuwenhoek. 76: 115–137.
22- Garde, S. 2001. PCR detection of the structural genes of nisin Z and lacticin 481 inLactococcus lactis subsp. lactisINIA 415, a strain isolated from raw milk Manchego cheese. J Biotech Let. 23(2): 85-89.
23- Sabia, C. 2008. Detection of bacteriocin production and virulence traits in vancomycin‐resistant enterococci of different sources. J App Microbiol. 104(4): 970-979.
24- Tsikrikonis, G., Maniatis, A.N., Labrou, M., Ntokou, E., Michail, G., Daponte, A., Stathopoulos, C., Tsakris, A., Pournaras, S. 2012. Differences in biofilm formation and virulence factors between clinical and fecal enterococcal isolates of human and animal origin. Microb Pathog. 52:336–343.