بررسی رهایش اسانس بادرنجبویه انکپسوله شده در ماست بوسیله روش ریز استخراج مایع-مایع پخشی و کروماتوگرافی گازی

نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی
2 گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه اورمیه
3 گروه علوم و صنایع غذایی ارومیه
4 گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه
چکیده
امروزه اسانس بادرنجبویه به دلیل دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی جهت افزودن به سامانه های غذایی و زیستی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی میزان رهایش اسانس بادرنجبویه انکپسوله شده با وی پروتئین ایزوله و سدیم کازئینات در ماست بوسیله روش ریز استخراج مایع - مایع پخشی و کروماتوگرافی گازی می باشد. در این مطالعه نمونه های ماست با درصد های مختلف اسانس )0، 0/75 و 1/5 گرم در لیتر (انکپسوله شده به روش سونیکاسیون تهیه شدند. اثر دو فاکتور زمان نگهداری (1، 11 , 21 روز) و در صد افزودن اسانس انکپسوله بر روی پروفیل کروماتوگرافی گازی و نیز میزان رهایش اسانس بادرنجبویه توسط طرح آماری مرکب مرکزی[1] بررسی شد. از نمونه های ماست حاوی درصدهای مختلف اسانس انکپسوله شده، مقدار 10 گرم ماست سانتریفوژ شده و قسمت مایع آن از فیلتر سرسرنگی عبور داده شد. اسانس رهایش شده به داخل ماست (از قسمت مایع) بوسیله روش ریز استخراج مایع - مایع پخشی استخراج شده و به دستگاه کروماتوگرافی گازی تزریق شده و پروفیل کروماتوگرافی آن (مجموع سطح زیر پیک و مجموع ارتفاع پیک) بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد ارتباط معنی داری بین سطح زیر پیک و ارتفاع پیک های کروماتوگرافی گازی و میزان اسانس رها شده به درون ماست برقرار می باشد. با بررسی سطح زیر پیک کروماتوگرافی می توان میزان رهایش اسانس به داخل ماده غذایی را تخمین زده و از روی آن سرعت رهایش را نیز بررسی کرد.



[1] Central Composite Design
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

An investigation about the release of microencapsulated Melissa officinalis oil in the yogurt using DLLME/gas chromatography

نویسندگان English

Iraj Karimi sani 1
Mohammad Alizadeh 2
Sajjad Pirsa 3
Ehsan Moghaddas Kia 4
1 Food science and Technology Department, Urmia University
2 Food Science and Technology Department, Urmia University
3 Food Science and Technology Department, Urmia University
4 Food Science and Technology Department, Urmia University
چکیده English

Today, Melissa essential oil has been drawn a lot of attention in food researches. This essential oil has good antioxidant and antimicrobial activity, so it is a good candidate to incorporate in the nutritional and biological systems. The aim of this study was to investigate the release of Melissa essential oil (encapsulated via isolated proteins and sodium caseinate) in yoghurt by dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) /gas chromatography technique. In this study, yogurt samples with different percentages of essential oil (0, 0/75, 1/5 g/l) were prepared by sonication method. The effect of two factors, including storage time (1, 11 , 21 days) and the percentage of encapsulated essential oil on the gas chromatography profile were studied based on the central composite design (CCD). 10 grams of yogurt samples containing various percentages of essential oil was centrifuged and the liquid part was passed through a sterilization filter. The released essential in the yogurt was extracted (from the liquid part) by DLLME method and was injected into the gas chromatography and its chromatographic profile (total peak area and total peak height) was investigated. The results show that there is a significant relationship between the total peak area and the amount of essential oil released into the yogurt. By studying total peak area in chromatography, it is possible to estimate the amount of essential oil released into the yogurt sample, and it is possible to study the rate of release.

کلیدواژه‌ها English

Melissa essential oil
Encapsulation
Release
Dispersive liquid-liquid microextraction
Gas chromatography
[1] Alzoreky, N. S., & Nakahara, K. (2003). Antibacterial activity of extracts from some edible plants commonly consumed in Asia. International journal of food microbiology, 80(3), 223-230.
[2] Asensio-Ramos, M., Ravelo-Pérez, L. M., González-Curbelo, M. Á., & Hernández-Borges, J. (2011). Liquid phase microextraction applications in food analysis. Journal of Chromatography A, 1218(42), 7415-7437.
[3] Belitz, H. D., Grosch, W., & Schieberle, P. (2004). Amino acids, peptides, proteins. In Food chemistry (pp. 8-91). Springer, Berlin, Heidelberg.
[4] Cushen, M., Kerry, J., Morris, M., Cruz-Romero, M., & Cummins, E. (2012). Nanotechnologies in the food industry–Recent developments, risks and regulation. Trends in Food Science & Technology, 24(1), 30-46.
[5] Cho, Y. H., Shin, D. S., & Park, J. Y. (2000). Optimization of emulsification and spray drying process for the microencapsulation of flavor compounds. Korean journal of food science and technology, 32(1), 132-139.
[6] Drusch, S., & Mannino, S. (2009). Patent-based review on industrial approaches for the microencapsulation of oils rich in polyunsaturated fatty acids. Trends in Food Science & Technology, 20(6-7), 237-244.
[7] Dorman, H. J. D., Peltoketo, A., Hiltunen, R., & Tikkanen, M. J. (2003). Characterisation of the antioxidant properties of de-odourised aqueous extracts from selected Lamiaceae herbs. Food chemistry, 83(2), 255-262.
[8] Desai, K. G. H., & Jin Park, H. (2005). Recent developments in microencapsulation of food ingredients. Drying technology, 23(7), 1361-1394.
[9] Farhani, T. and Najafi, F. (2012). Medicinal Plants (Balm). Rashedin Publication, Tehran, 34-37.
[10] Gutiérrez, F. J., Albillos, S. M., Casas-Sanz, E., Cruz, Z., García-Estrada, C., García-Guerra, A., ... & Olabarrieta, I. (2013). Methods for the nanoencapsulation of β-carotene in the food sector. Trends in food science & technology, 32(2), 73-83.
[11] Herodež, Š. S., Hadolin, M., Škerget, M., & Knez, Ž. (2003). Solvent extraction study of antioxidants from Balm (Melissa officinalis L.) leaves. Food Chemistry, 80(2), 275-282.
[12] Hayashi, K., Kamiya, M., & Hayashi, T. (1995). Virucidal effects of the steam distillate from Houttuynia cordata and its components on HSV-1, influenza virus, and HIV. Planta medica, 61(03), 237-241.
[13] Kamyshny, A., & Magdassi, S. (2006). Nanoparticles in confined structures: formation and application. Colloid Stability: The Role of Surface Forces–Part I, 1, 207-233.
[14] Kamankesh, M., Mohammadi, A., Tehrani, Z.M., Ferdowsi, R. and Hosseini, H.,(2013). Dispersive liquid–liquid microextraction followed by high-performance liquid chromatography for determination of benzoate and sorbate in yogurt drinks and method optimization by central composite design. Talanta, 109, pp.46-51.
[15] Krasaekoopt, W., Bhandari, B., & Deeth, H. (2003). Evaluation of encapsulation techniques of probiotics for yoghurt. International Dairy Journal, 13(1), 3-13.
[16] Meyers, M., (2007). Lemon Balm: An herb society of America guide.
[17] Rodea-González, D. A., Cruz-Olivares, J., Román-Guerrero, A., Rodríguez-Huezo, M. E., Vernon-Carter, E. J., & Pérez-Alonso, C. (2012). Spray-dried encapsulation of chia essential oil (Salvia hispanica L.) in whey protein concentrate-polysaccharide matrices. Journal of Food Engineering, 111(1), 102-109.
[18] Rezaee, M., Yamini, Y., & Faraji, M. (2010). Evolution of dispersive liquid–liquid microextraction method. Journal of Chromatography A, 1217(16), 2342-2357.
[19] Safaiekhoram, M., jafarnia, S. and khosroshahi, S. (2010). The world’s most important medicinal plants. Iran’s green farm training complex. 132-133.
[20] Xu, X., Su, R., Zhao, X., Liu, Z., Li, D., Li, X., Zhang, H. and Wang, Z.)2011(. Determination of formaldehyde in beverages using microwave-assisted derivatization and ionic liquid-based dispersive liquid–liquid microextraction followed by high-performance liquid chromatography. Talanta, 85(5), pp.2632-2638.
[21] Yazicioglu, B., Sahin, S., & Sumnu, G. (2015). Microencapsulation of wheat germ oil. Journal of food science and technology, 52(6), 3590-3597.