بررسی و بهینه سازی استخراج ترکیبات فنولی از دانه آفتابگردان آجیلی و مقایسه فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن با آنتی-اکسیدان سنتزی در پایداری اکسیداتیو روغن آفتابگردان

نویسندگان
1 دکتری تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه-دستیار پسادکتری صنعتی در شرکت پاکدیس ارومیه
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد مؤسسه آموزش عالی صبا
چکیده
در این مطالعه محتوای فنول کل، فلاوونوئیدی کل و فعالیت ضداکسایشی دانه آفتاب­گردان آجیلی چربی­گیری شده مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی با استفاده از ظرفیت جمع­آوری رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازین تعیین گردید. نتایج مطالعه نشان داد که میزان استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و ظرفیت جمع آوری رادیکال آزاد وابسته به نوع حلال، دما و زمان عصاره­گیری می­باشد. به ­طوری که محتوای فنول کل استخراجی و فعالیت ضداکسایشی عصاره استخراجی دانه آفتابگردان در شرایط دمایی و زمانی بالا (80 درجه سانتی­گراد، 2 ساعت) توسط حلال متانول بیشتر (mg/g 026/152 و 760/97 %) و محتوای فلاوونوئیدی کل (mg/g 5/21) در همان شرایط دمایی و زمانی توسط حلال استون بیشتر بوده است. بر طبق آزمایشات انجام شده، رابطه­ی مستقیمی بین میزان ترکیبات فنولی و درصد مهار رادیکالی و رابطه عکس با میزان ترکیبات فلاوونوئیدی وجود دارد. نتایج نشان داد که عصاره­گیری توسط حلال متانول در دمای80 و زمان 2 ساعت استخراج ترکیبات فنولی بالاتری داشت بنابراین درصدی از این عصاره را به­عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی، با نمونه­ای ازآنتی­اکسیدان سنتزی BHA در روغن آفتاب­گردان مورد مطالعه قرار گرفت. که نتایج وجود خاصیت آنتی­اکسیدانی قوی دانه آفتاب­گردان و حتی برابری نمونه حاوی 1/0 % عصاره با نمونه % 01/0BHA را بیان می­کند .
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigation and optimization of phenolic compounds extraction from sunflower seeds and comparing its antioxidant activity with synthetic antioxidants in oxidative stability of sunflower oil

نویسندگان English

Laleh Mehryar 1
Maryam Eskandarkhani 2
1 Ph.D. of Food Technology, Faculty of Agriculture, Urmia University-Industrial postdoctoral research assistant at Pakdis Co.
2 M.Sc. Graduate student of Saba Higher Education Institute
چکیده English

In this research, total phenolic content, total flavonoids content and total antioxidant activity of defatted sunflower seeds were evaluated. The antioxidant activity was determined using scavenging capacity of diphenyl-1-picrylhydrazyl. The results showed that the extraction of phenolic compounds, flavonoids and free radical-gathering capacity depends on the type of solvent, temperature, and time of extraction. So that the content of the total phenol content, and antioxidant activity (152.026 mg/g and 97.760 %) of the extract of the seeds were higher at the same conditions (80 , 2h) by methanol, and total flavonoid content (21.5 mg/g) was reported to be higher using acetone as the solvent. According to the obtained results, there was found a linear relationship between the percentage of phenolic compounds and radical scavenging activity and an inverse relationship was observed between the level of flavonoids compounds and total phenol content. The results showed that extraction by methanol at 80 and for 2 hours, resulted in higher amounts of phenolic compounds, therefore; the mentioned extract was applied as the natural antioxidants for comparison with synthetic antioxidants (BHA) in sunflower oil. The results revealed powerful effects of extracted sunflower extracts, in which the samples containing 0.1% of extract, acted similar to 0.01% BHA.

کلیدواژه‌ها English

sunflower seeds
Total phenolic content
Antioxidant activity
total flavonoid content
BHA
1. González‐Pérez, S., & Vereijken, J. M. (2007). Sunflower proteins: overview of their physicochemical, structural and functional properties. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87(12), 2173-2191.
2. وفایی، ن.، توکلی ‌پور،ح و قدس ولی،ع. (1387 ). بررسی عوامل موثر بر ظرفیت پوست‌گیری و برخی از خصوصیت فیزیکی و شیمیایی دانه‌ی آفتاب‌گردان روغنی استان گلستان. هجدهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی.23 تا 25 مهر. مشهد.
3. Fao, I. (2013). WFP, The State of Food Insecurity in the World 2013. The multiple dimensions of food security. FAO, Rome.
4. W.A.A. Organization. West Azerbaijan Agricultural Organization [Online]. Available: http://waaj.ir/ [Accessed 21 May 2014].
5. Dillard, C. J., & German, J. B. (2000). Phytochemicals: nutraceuticals and human health. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80(12), 1744-1756.
6. Wang, S., Meckling, K. A., Marcone, M. F., Kakuda, Y., & Tsao, R. (2011). Synergistic, additive, and antagonistic effects of food mixtures on total antioxidant capacities. Journal of agricultural and food chemistry, 59(3), 960-968.
7. Wettasinghe, M., & Shahidi, F. (2000). Scavenging of reactive-oxygen species and DPPH free radicals by extracts of borage and evening primrose meals. Food Chemistry, 70(1), 17-26.
8. Salta, F. N., Mylona, A., Chiou, A., Boskou, G., & Andrikopoulos, N. K. (2007). Oxidative stability of edible vegetable oils enriched in polyphenols with olive leaf extract. Revista de Agaroquimica y Tecnologia de Alimentos, 13(6), 413-421.
9. آقایی،آ.، درویش زاده،ر.، حاتم نیا،ع،ع و عباسی،ن. (1394). سنجش فعالیت ضداکسایشی و محتوای فنول کل در قسمت‌های مختلف دانه چهار ژنوتیپ آفتاب‌گردان(Helianthus annus L.). نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی، سال دهم، شماره 38، 10-1.
10. Taha, F. S., Mohamed, G. F., Mohamed, S. H., Mohamed, S. S., & Kamil, M. M. (2011). Optimization of the extraction of total phenolic compounds from sunflower meal and evaluation of the bioactivities of chosen extracts. American Journal of Food Technology, 6, 1002-1020.
11. Huang, D., Ou, B., & Prior, R. L. (2005). The chemistry behind antioxidant capacity assays. Journal of agricultural and food chemistry, 53(6), 1841-1856.
12. Parr, A. J., & Bolwell, G. P. (2000). Phenols in the plant and in man. The potential for possible nutritional enhancement of the diet by modifying the phenols content or profile. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80(7), 985-1012.
13. Kulisic, T., Radonic, A., Katalinic, V., & Milos, M. (2004). Use of different methods for testing antioxidative activity of oregano essential oil. Food chemistry, 85(4), 633-640.
14. Tsantili, E., Shin, Y., Nock, J. F., & Watkins, C. B. (2010). Antioxidant concentrations during chilling injury development in peaches. Postharvest Biology and Technology, 57(1), 27-34.
15. Lenucci, M. S., Cadinu, D., Taurino, M., Piro, G., & Dalessandro, G. (2006). Antioxidant composition in cherry and high-pigment tomato cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(7), 2606-2613.
16. Wu, H. C., Chen, H. M., & Shiau, C. Y. (2003). Free amino acids and peptides as related to antioxidant properties in protein hydrolysates of mackerel (Scomber austriasicus). Food research international, 36(9), 949-957.
17. Fernández-Agulló, A., Pereira, E., Freire, M. S., Valentao, P., Andrade, P. B., González-Álvarez, J., & Pereira, J. A. (2013). Influence of solvent on the antioxidant and antimicrobial properties of walnut (Juglans regia L.) green husk extracts. Industrial crops and products, 42, 126-132.
18. رضایی ارمی، س.، جعفری، س.م. و خمیری، م. (1390). ارزیابی فعالیت ضد میکروبی عصاره برگ و پوسته سبز گردو حاصل از استخراج با امواج مایکروویو. فرآوری و نگهداری مواد غذایی، دوره 3، شماره 1، 41-31.
19. De Leonardis, A., Macciola, V., & Di Domenico, N. (2005). A first pilot study to produce a food antioxidant from sunflower seed shells (Helianthus annuus). European journal of lipid science and technology, 107(4), 220-227.
20. Besbes, S., Blecker, C., Deroanne, C., Bahloul, N., Lognay, G., Drira, N.E.and Attia, H. (2004). Date seed 0il: phenolic, tocopherol and sterol profiles.Journal Of Food Lipids, 11(4):251-265.
21. Upadhyay, R., Jha, A., Singh, S. P., Kumar, A., & Singh, M. (2015). Appropriate solvents for extracting total phenolics, flavonoids and ascorbic acid from different kinds of millets. Journal of Food Science and Technology, 52(1), 472-478.
22. Abozed, S. S., El-Kalyoubi, M., Abdelrashid, A., & Salama, M. F. (2014). Total phenolic contents and antioxidant activities of various solvent extracts from whole wheat and bran. Annals of Agricultural Sciences, 59(1), 63-67.
23. Akowuah, G. A., Ismail, Z., Norhayati, I., & Sadikun, A. (2005). The effects of different extraction solvents of varying polarities on polyphenols of Orthosiphon stamineus and evaluation of the free radical-scavenging activity. Food chemistry, 93(2), 311-317.
24. Mokrani, A., & Madani, K. (2016). Effect of solvent, time and temperature on the extraction of phenolic compounds and antioxidant capacity of peach (Prunus persica L.) fruit. Separation and Purification Technology, 162, 68-76.
25. عزیزخانی، م.، زندی، پ.، گائینی، ا.، صفافر، ح. و اخوان عطار، ز. (1385). تأثیر مخلوط آنتی اکسیدان‌های طبیعی بر پایداری اکسیداتیو مارگارین. فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 2، 44-35.
26. کمالی روستا، ل.، قوامی، م.، قراچورلو، م. و عزیزی نژاد، ر. (1390). استخراج عصاره دارچین و بررسی تأثیر آن بر پایداری روغن آفتابگردان. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. شماره 1، 22-13.