تعیین برخی خواص فیزیکی سه رقم شلتوک در رطوبت های مختلف

چکیده
مشخصات فیزیکی محصولات کشاورزی به منظور طراحی بهینه ماشین های فرآوری، کاشت و برداشت و همچنین به منظور کاهش تلفات و حفظ کیفیت محصولات طی عملیات برداشت از اهمیت فراوانی برخوردار می باشند. دراین تحقیق برخی خصوصیات فیزیکی سه رقم متداول برنج (ارقام خزر، هاشمی و هیبرید) شامل ابعاد اصلی، قطر هندسی، قطر حسابی، ضریب کرویت، سطح و حجم دانه ها، وزن هزار دانه، چگالی ظاهری، حجم واقعی، چگالی واقعی، زاویه شیب طبیعی و زاویه استقرار در چهارسطح رطوبتی 10، 14، 18 و 22%w.b. (از رطوبت برداشت تا رطوبت نگهداری) تعیین و اثر محتوای رطوبت محصول بر آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش محتوای رطوبت محصول ابعاد اصلی، قطر هندسی، قطر حسابی، ضریب کرویت، سطح و حجم دانه ها، وزن هزار دانه، چگالی ظاهری، چگالی واقعی و زاویه شیب طبیعی به طور معنی داری افزایش می یابد در حالیکه حجم واقعی کاهش می یابد. همچنین با افزایش محتوای رطوبت محصول زاویه استقرار به طور معنی داری افزایش یافت. در تمام سطوح رطوبتی مورد مطالعه در بین سطوح تماس بیشترین میانگین زاویه استقرار در هر سه رقم، به سطح تماس ورق سیاه و کمترین میانگین زاویه استقرار در ارقام خزر و هیبرید به سطح تماس ورق روغنی و در رقم هاشمی به سطح تماس ورق گالوانیزه اختصاص داشت.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination of some mechanical properties of three paddy varieties in different moisture levels

چکیده English

Physical properties of agricultural crops are important to design of milling, planting and harvesting machines and also for reducing losses and safe quality of crops along to post harvest stage. In this study, some physical properties of three common varieties paddy rice (i. e. Khazar, Hashemy and Hybrid) including of main dimensions, geometric diameter, mathematical diameter, sphericity, area volume. weight of thousand grains, bulk density, true density, true volume, true density, angle of repose and external friction angle were determined at four level of moisture content( 10, 14, 18, 22% w. b.). Then effect of grain moisture content was investigated on them. Results showed that with increasing of moisture content of grain, main dimensions, geometric diameter, mathematical diameter, sphericity, area, volume, weight of thousand grains, bulk density and angle of repose were increased significantly (p<1%) While true volume was decreased. Also external friction angle was decreased respect to increasing moisture content of grain. At all grain moisture content levels and contact surfaces, the most external friction angle allocated to black sheet. The lowest external friction angle at Khazar and Hybrid allocated to mild contact surface. Also the lowest of this factor at Hashemy variety, obtained for galvanized contact sheet.

کلیدواژه‌ها English

Bulk density
Physical properties
Paddy
main dimensions
true density
Angle of repose
external friction angle