بررسی ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب هسته خرما

چکیده
هسته دو رقم خرما، شامل کبکاب و مرداسنگ برای شناسایی ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب آنها مورد تجزیه قرار گرفتند. هسته ها به طور متوسط دارای 5.65% پروتئین، 9.3% چربی، 1.25% خاکستر، 83.8% کربوهیدرات کل، 48.5% فیبرمحلول در شوینده اسیدی و 67% فیبر محلول در شوینده خنثی بر مبنای وزن خشک بودند. آنالیز مواد معدنی نشان داد که پتاسیم دارای بیشترین مقدار (300 میلی گرم در 100 گرم وزن خشک) است و پس از آن فسفر، منیزیم، کلسیم و سدیم قرار دارد بین مواد معدنی میکرو آهن دارای بیشترین مقدار بود(7.5 میلی گرم درصد گرم وزن خشک) و پس از آن منگنز روی و مس قرار داشتند. تجزیه روغن هسته ها به روشن کروماتوگرافی گازی نشان داد که اسید اولئیک (45.36%) اسید چرب غیر اشباع غالب در روغن هسته است در حالیکه اسید چرب اشباع غالب اسید لوریک (19.98%) بود. میر یستیک، پالمتیک، لینولئیک و استئاریک اسید به ترتیب در مقادیر 11.12، 10.11، 8.66، 3.93% مشاهده شدند. نتایج حاصل نشان می دهد که هسته دارای مقدار قابل توجهی فیبر و احتمالا نشاسته مقاوم است که ممکن است در ارتقا سلامتی مفید باشند و روغن هسته خرما، در تهیه محصولات آرایشی، داروئی و غذایی قابل استفاده است. شناسایی ترکیبات دارای فعالیت ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و محرک سلامتی در هسته خرما نیازمند تحقیق بیشتری است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Determination of chemical composition and fatty acids profile of date seed.

چکیده English

The seeds of two date palm (phoenix dactylifera) cultivars, kabkab and Mordasang were analysed for their chemical composition and fatty acid profiles. The average constituents were obtained as protein 5.65%, fat 9.3%, ash. 1.25%, total carbohydrate 83/8%, acid detergent fibre 48.5%, neutral detergent fiber 67% (on a dry weight basis). Mineral analysis showed higher concentration of k, ( 300mg / 100gr dry weight) followed by P,Mg, Ca and Na. Among the microelements, Fe was higher concentration (7.5 mg/ 100 gr dry weight) followed by Mn, Zn and Cu. Gas-liquid chromatography revealed that the major unsaturated fatty acid was oleic acid (45. 36%), while the main saturated fatty acid was lauric acid (19.98%) . Myristic, palmitic, linoleic and stearic acids were also found average value being 11.12, 10.81, 8.66 and 3.39% respectively. The Result showed that date seed contained large quantities of fibre and most likely, resistant starch that may have potential health benefit. Date seed oil could be used in cosmetic, pharmaceutical and food products. Further research is needed to characterization, antimicrobial, antioxidant and other health promoting activities constituents in date seed.

کلیدواژه‌ها English

Chemical analysis
Date plam seed
Fatty acid profile
Kabkab
Mordasang