آلودگی به آفلاتوکسین ها و اکراتوکسین A در فلفل قرمز ایرانی پس از برداشت رزیتا سالاری1 ، محمد باقر حبیبی نجفی2، محمد طاهر بروشکی3، سید علی مرتضوی2، محسن فتحی نجفی4

چکیده
چکیده مایکوتوکسین ها متابولیت های سمی تولید شده توسط برخی از گونه های جنس های قارچی از قبیل آسپرژیلوس ، پنیسیلیوم و فوزاریوم می باشند. این ترکیبات در بسیاری از گونه های جانوری و انسان، سرطان زا، جهش زا ، عامل ناقص الخلقه زایی و سرکوب کننده سامانه ایمنی هستند. انسان از طریق غذاهایی همچون شیر، غلات، حبوبات و ادویه های مختلف در معرض آفلاتوکسین و اکراتوکسین قرار می گیرد. هدف از این مطالعه تعیین محتوای آفلاتوکسین (AF) و اکراتوکسین A ( OTA) موجود درفلفل قرمز ایران (سبزوار) توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) با آشکارساز فلورسانس و با استفاده از ستون خالص ساز ایمونوافینیتی می باشد. از فاز متحرک آب- استونیتریل – متانول (60: 25 :15 , v / v / v) در تعیین آفلاتوکسین ها و از فاز متحرک آب -استونیتریل- استیک اسید ( 47 :51 :2 , v / v / v) در تعیین اکراتوکسین A با سرعت جریان0/1 میلی لیتر در دقیقه استفاده گردید. حد تشخیص ((LOD و حد تعیین مقدار ((LOQ به ترتیب برای AFB1 و AFB2 1/0 و 3/0 میکروگرم در کیلوگرم ، برای AFG1 و AFG2 14/0 و 45/0 میکروگرم در کیلوگرم و برای OTA 15/0 و 5/0 میکروگرم در کیلوگرم بدست آمد. مقادیر متوسط بازیافت مایکوتوکسین ها 2/96-1/71 درصد بود و محدوده بازیافت هنگامی که AFB1 و AFG1 در سطح 10 میکروگرم در کیلوگرم ، AFB2 و AFG2 در سطح 2 میکروگرم در کیلوگرم و OTA در سطح 5 میکروگرم در کیلوگرم به فلفل قرمز اضافه شده بود ، برای AFB1 ، AFB2 ، AFG1 ، AFG2 و OTA به ترتیب 2/89-7/82 درصد ، 2/114-3/79 درصد ، 9/71-5/66 درصد ، 5/92-3/66 درصد و 80-1/61 درصد به دست آمد. در این تحقیق، 36 نمونه فلفل از سطح مزرعه جمع آوری و تا رسیدن به رطوبت استاندارد (حداکثر 11 درصد) در آفتاب ( با میانگین دمای روزانه 5± 25 درجه سانتیگراد و میانگین رطوبت نسبی محیطی 5± 35 درصد) خشک گردید. آفلاتوکسین کل در 25 نمونه (4/69 درصد) از 36 نمونه تحت آزمایش تشخیص داده شد و میزان این آلودگی 6/15-4/0 با انحراف معیار 9/3 میکروگرم بر کیلوگرم بود. از بین انواع آفلاتوکسین ها، آفلاتوکسین B1 بالاترین شیوع آلودگی را دارا بوده و در 25 نمونه از مجموع 36 نمونه یافت شد. ازنمونه های مورد آزمایش، به ترتیب هفت نمونه (5/19 درصد) و سه نمونه (34/8 درصد) دارای میزان آفلاتوکسین بالاتر از محدودیت های نظارتی اتحادیه اروپا برای AFB1 (5 میکروگرم بر کیلوگرم) و آفلاتوکسین کل (10 میکروگرم برکیلوگرم) بود. میزان OTA نیز در شش نمونه (7/16 درصد) در مقادیر 17/2-74/0 با انحراف معیار 62/0 میکروگرم بر کیلوگرم شناسایی شد. مقادیر OTA در هیچ یک از نمونه ها بالاتر از محدودیت های قانونی مجاز نبود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Aflatoxins and ochratoxin a contamination in Iranian red pepper after harvesting Salari, R.1, Habibi Najafi, M. B.2, Boroushaki, M. T.3, Mortazavi, S. A. 2, Fathi Najafi, M. 4

چکیده English

Mycotoxins are the toxic metabolites produced by some species of mould genera such as Aspergillus, Penicillium and Fusarium. Mycotoxins are carcinogenic, mutagenic, teratogenic and immunosuppressive for the most animal species and humans. Humans are exposed by aflatoxins and ochratoxin A via foods such as milk, cereals and various spices. The objective of this study was to determine the aflatoxin and ochratoxin A (OTA) contents of Iranian (Sabzevar) red pepper using high performance liquid chromatography (HPLC) with fluorescence detector and Immunoaffinity column clean-up. An isocratic mobile phase of water–acetonitrile–methanol (60:25:15, v/v/v), and acetonitrile–water–acetic acid (51:47:2, v/v/v) with a flow rate of 1.0 ml/min was used for aflatoxins and ochratoxin A determination, respectively. Limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were respectively, 0.1 and 0.3 μg/kg for AFB1 and AFB2, 0.14 and 0.45 μg/kg for AFG1 and AFG2, 0.15 and 0.5 μg/kg for OTA. The values of average recoveries of mycotoxins were 71.1–96.2%. When AFB1 and AFG1 were added to red pepper at the level of 10 μg/kg, AFB2 and AFG2 at the level of 2 μg /kg and OTA at the level of 5 μg/kg, the recovery ranges of 82.7–89.2% for AFB1, 79.3–114.2% for AFB2, 66.5–71.9% for AFG1, 66.3–92.5% for AFG2 and 61.1–80% for OTA were obtained. 36 samples of pepper were collected from the farm and were dried by sun up to standard moisture (Max 11%). Total aflatoxins (AFs) were detected in 25 out of 36 samples (69.4% of incidence) and the contamination levels were 0.4-15.6 μg/kg. The highest incidence of contamination was aflatoxin B1 and was found in 25 out of 36 samples. Seven (19.5%) and three (8.34%) out of 36 samples had levels above the regulatory limits according to the European :union: for AFB1 (5 μg/kg) and total aflatoxins (10 μg/kg), respectively. OTA was detected in six samples (16.7%) at the ranging from 0.74-2.17 μg/kg. None of the samples had OTA levels higher than the legal acceptable limits.

کلیدواژه‌ها English

Red pepper
Aflatoxins
Ochratoxin A
High performance liquid chromatography