بررسی اثر ترکیبات مکمل بر زنده مانی باکتری ها در پودر ماست پروبیوتیک معصومه ایزدی1، محمد هادی اسکندری2، مهرداد نیاکوثری3 ، شهرام شکرفروش4، محمد امین حنیف پور5، زهرا ایزدی6

چکیده
چکیده
ماست پروبیوتیک معمول­ترین و مهم­ترین ماده غذایی پروبیوتیکی محسوب می­شود. تحقیقات اخیر نشان­داده که زنده­مانی باکتری­های پروبیوتیک در طی نگهداری ماست کاهش می­یابد. یکی از روش­های حفظ زنده­مانی این باکتری­ها، تبدیل ماست پروبیوتیک به پودر، با استفاده از خشک کن پاششی در شرایط ملایم می­باشد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر ترکیبات مکمل بر زنده­مانی باکتری­های ماست پروبیوتیک در طی خشک کردن پاششی می­باشد. اثر افزودن ترکیبات مکمل (پروتئین آب پنیر تغلیظ شده، مالتودکسترین، لاکتوز، کازئینات سدیم و شیر خشک بدون چربی) در سطح w/v)) 5/1% به شیر، بر زنده مانی باکتری­های ماست پروبیوتیک در طی خشک کردن پاششی با دمای هوای ورودی °C 150، دبی هوای ورودی m3/h 478 و دبی خوراک L/h2 بررسی شد. نتایج نشان داد که افزودن ترکیبات مکمل به شیر می­تواند سبب رشد باکتری­ها در ماست پروبیوتیک شود، همچنین سبب افزایش درصد زنده مانی باکتری­ها، در طی خشک کردن پاششی ماست پروبیوتیک گردد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Investigating the effect of ingredients supplementation on survival rate of bacteria in probiotic yogurt powder Izadi, M.1, Eskandari, M. H.2, Niakousari, M.3 , Shekarforoush, Sh.4, Hanifpour, M. A.5, Izadi, Z.6

چکیده English

Probiotic yogurt is one of the most common and important probiotic products in the market. Researchers have revealed that the survival of probiotic organisms in yogurt during storage has often been low. An appropriate technique to preserve the survival rate of these organisms is to prepare yogurt powder using spray drying. The objective of this study was to investigation the effect of ingredient supplementation on survival of bacteria in probiotic yogurt during spray drying process. Effect of supplementing milk before preparing probiotic yogurt with various of ingredient (including whey protein concentrate, maltodextrin powder (DE=10-12), lactose, sodium caseinate and skim milk powder at a level of 1.5% (w/v) on survival of bacteria in probiotic yogurt powder after spray drying using inlet air temperature of 150 ˚C, air flow rate of 478 m3/h and feed flow rate of 2 L/h was investigated. The results indicate that supplementing milk with various ingredients prior to preparing probiotic yogurt not only enhances the growth of bacteria in fresh yogurt but also improve the survival rate these bacteria following spray drying and preparation of probiotic yogurt powder.

کلیدواژه‌ها English

Probiotic yogurt
Spray drying
Ingredient supplementation
Percentage survival