بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی عصاره سبوس برنج فاطمه رئیسی1، سید هادی رضوی 2 ، محمد حجت الاسلامی 3، مهران محمدیان 4

چکیده
چکیده در این پژوهش به منظور استفاده از عصاره ی سبوس برنج در فرمولاسیون آب میوه ها سه واریته ی برنج طارم، عنبر بو و هاشمی انتخاب گردید و ویژگی های فلزات سنگین سبوس آن ها مورد بررسی قرار گرفت سپس به منظور انتخاب روش مناسب عصاره گیری از سبوس برنج چهار روش عصاره گیری شامل استفاده از آب زیر نقطه بحرانی در دماهای 100 و 120 درجه سانتی گراد و استفاده از مایکروویو و آون 100 درجه سانتی گراد به منظور استخراج عصاره ی سبوس برنج به کار گرفته شد. پس از برای انتخاب بهترین روش عصاره گیری ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و رئولوژیکی عصاره های حاصله مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون آماری دانکن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در روش عصاره گیری با استفاده از آب زیر نقطه بحرانی، با افزایش درجه حرارت میزان استخراج ترکیبات موجود در سبوس برنج افزایش می یابد به طوری که بیشترین میزان ترکیبات استخراجی از بین روش های فوق مربوط به عصاره گیری با استفاده از آب زیر نقطه بحرانی با دمای 120 درجه سانتی گراد می باشد و کم ترین میزان استخراج ترکیبات سبوس برنج مربوط به استفاده از آون 100 درجه سانتی گراد است. بررسی ویژگی های رئولوژیکی عصاره ها نیز بیانگر این است که کلیه عصاره ها رفتار یک سیال نیوتنی را نشان می دهند. با توجه به ویژگی های عصاره ی استخراجی با استفاده از آب زیر نقطه بحرانی با دمای 120 درجه سانتی گراد این روش به عنوان مناسبترین روش عصاره گیری در بین روش های ذکر شده می باشد.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Investigation of extraction methods of rice bran in order to using in the formulation of beverages Raiesi, F. 1, Razavi, S. H. 2, Hojjatoleslamy, M. 3, Mohammadian, M. 4

چکیده English

In this research In order to use the rice bran extract in the formulation of Fruit Drinks , Three varieties of rice, including tarom, anbar bo and hashemi were selected and heavy metals of them were analyzed and then In order to select the appropriate method of bran extract, Four extraction methods including using subcritical water at a temperature of 100 and 120 ° C, microwave and oven at 100 ° C for the extraction of rice bran were used. After choosing the best method of extraction, physical, chemical, and rheological characteristics of samples were measured and compared. Results of data using SPSS software and one-way ANOVA and the Duncan test were evaluated. Results showed that in using of subcritical water extraction method, increasing temperature increases the amount of extraction of compounds found in rice bran So that Most of the compounds extracted from the above methods is related to using subcritical water at 120° C And the least amount of compounds extracted from rice bran is related to using oven at 100° C. Investigate the rheological properties of the extracts also suggests that All extracts show the behavior of a Newtonian fluid. According to the characteristics of extraction produced from subcritical water at 120° C This method is the best method of extraction Among the extraction methods.

کلیدواژه‌ها English

Key word: Rice bran
Extraction
Subcritical water
Oven
Microwave