آنالیز سه گونه میگو و دو نوع ماهی تن تازه و کنسرو شده برای تعیین ارزش غذایی آنها علی آبرومند

چکیده
چکیده
میگوها و ماهیان، منابع غذائی خوبی برای تأمین پروتئین و نیز دارای کالری و چربی خوب بوده و غذای سالم به شمار می روند. این تحقیق برای آنالیز ترکیبات بیوشیمیایی سه گونه میگوی فرآوری شده از خلیج فارس شامل: میگوهای صورتی (Peanaeus sewisulcatus)، سفید (Metapenaeus affinis) و شیشه ای از خانواده ی شاه میگو Pana lirus homareus و همچنین 2 گونه ماهی تن و هوور جهت ارزیابی ارزش غذایی قبل و بعد از فرآوری انجام شد تا مشخص گردد که آیا مقادیر مواد مغذی آنها در طول فرآیند و بعد از آن در شرایط نگهداری تغییر می کند؟ میزان پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت این میگوها و ماهیان با روش های آزمایشگاهی AOAC آنالیز شد. درصد کربوهیدرات میگوی سفید (41/4) گرم درصد گرم نمونه بود که در مقایسه با دو میگوی صورتی و شیشه ای (شاه میگو) بیشتر بوده و میزان انرژی کل حاصل از میگوی شیشه ای (شاه میگو) Kcal5324/393 بود که از دو میگوی دیگر بیشتر است. همچنین مقایسه ی میزان پروتئین، چربی و خاکستر نمونه ها نشان داد که میگوی شیشه ای (شاه میگو) مقدار پروتئین و چربی بیشتری داشته ولی میزان خاکستر در میگوی صورتی بیشترین مقدار بود. نتایج همجنین نشان داد که شاخص چربی بعد از فرآیند در هر دو ماهی افزایش و شاخص خاکستر و پروتئین در ماهی هوور کاهش یافت. رطوبت در ماهی تن بعد از فرآیند و در زمان نگهداری کاهش یافت ولی در ماهی هوور روند خاصی را به دنبال نداشت. همچنین pH ماهی تازه تا حدودی اسیدی تر از ماهی کنسرو شده بود. از نتایج حاصله از این بررسی می توان نتیجه گرفت که برای فراوری میگوی شیشه ای در آینده مناسب تر است. چون میزان پروتیئن و چربی و درصد انرژی آن بالاست. همچنین استفاده از کنسرو ماهی تن زرده به دلیل نداشتن روند کاهشی پروتئین، بهتر است.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Analysis of three shrimps species and two fresh and canned tuna fishes for determination of nutritive values Aberoumand, A.

چکیده English

The shrimps and fishes provide good food sources of protein and contain good fat and calories and are as a healthy food. This study analyzed biochemical composition of the Persian Gulf selected processed shrimps such as pink shrimp (peanaeus sewisulcatus), white (Metapenaeus affinis) and glassy shrimp from families pana lirus homareus and Two fish species of tuna for evaluation of nutritional values in before and after processing for control of the nutrients process during process and after it. Protein, fat, ash and moisture contents of the shrimps and fishes were analyzed using AOAC methods. The carbohydrate percent of white shrimp was (41/4) g that in comparison with others was high. Total energy of the glassy shrimp (393/5324) was higher than others. The comparison of protein, fat and ash contents of samples showed that the glassy shrimp contain high fat, protein and ash contents, while ash content in pink shrimp was highest value. Results showed fat contents of all samples increased after processing while ash and protein contents decreased for Katsuwonus. Moisture content decreased for Euthynus after processing and during in storage time while it was not clear in Katsuwonus. pHlevel was little acidic in fresh fish in comparison to canned fish. It is concluded that the Pana lirus homareus shrimp because of high protein, fat and energetic values, was suitable for processing in the future and we can proposed it for next processing.

کلیدواژه‌ها English

Key words: Analysis
Species of shrimps
Fish
Nutritive
Volus