نشاندن نانو ذرات نقره بر روی سطوح با روش ابتکاری نفوذ-تبخیر و بررسی اثر آن بر پاتوژن های مواد غذایی (اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس ) سیده سمانه توکلیان ، مهرداد منطقیان ، غلامحسن اسدی ، شهین نجار پیرایه، ، شاهرخ شعبانی

چکیده
چکیده رشد پاتوژن های غذایی از شایع ترین مشکلات صنایع غذایی است. برای آنکه ماندگاری محصولات غذایی مختلف با نانو ذرات افزایش یابد روشی نو برای پوشش با نانو ذرات نقره ارائه شد. در ابتدا نانو ذرات نقره تولید و خواص نوری آنها توسط دستگاه طیف سنجی مرئی- فرابنفش بررسی شد. سپس با استفاده از روش نفوذ-تبخیر این ذرات در منافذ ظروف سفالی نشانده شدند. از قطعات سفال محتوی نانو ذرات نقره آزمون­های میکروسکوپ الکترونی روبشی1، دتکتور اشعه ایکس2، طیف پراش پرتو ایکس3 و میکروسکوپ نیروی اتمی4 به عمل آمد. توزیع اندازه ذرات نانو نقره تولید شده در محدوده 30-10 نانومتر تعیین شد. در مرحله بعد خاصیت آنتی­میکروبی قطعات سفال محتوی نانو ذرات نقره بر روی دو پاتوژن غذایی اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد. اثر مثبت آنتی باکتریال نانو ذرات نقره در هر مورد تایید شد و مشخص شد که اثر ظروف تولید شده محتوی نانو ذرات نقره بر روی باکتری گرم منفی اشریشیاکلی بیشتر از باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس است. تصور می شود این بدلیل ضخامت بیشتر دیواره پپتیدوگلیکان در باکتری های گرم مثبت نسبت به باکتری های گرم منفی است. همچنین با افزایش میزان نقره قطعات سفال محتوی نانو ذرات نقره خاصیت ضدمیکروبی این ظروف افزایش می یابد. کلید واژه گان: نانوذرات نقره، نفوذ-تبخیر، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس
1 SEM (Scanning Electron Microscope) 2. EXD (Energy dispersive spectrometer) 3. XRD (XRay Diffractometer) 4 AFM (Atomic Force Microscopy)
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Impregnation of porcelain pots with silver nanoparticles by an innovative pervaporation technic and study of the effects on food stock pathogens (Escherichia coli, Staphylococcus aureus) Tavakolian, S.1, Manteghian, M.2, Asadi,Gh.3, Najarpiraie, Sh.4, Shabani, Sh. 5

چکیده English

Growth of Pathogenic microorganisms is one of the major obstacles in the food industry. An innovative method has been introduced for impregnating porcelain pots with antimicrobial silver nanoparticles. Silver nanoparticles have been produced by reducing silver nitrate with hydrazine. Particles have then been impregnated in porcelain pottery using a pervaporation technique. Samples of the pots have been analysed by SEM, EDX, XRD and AFM. Antibacterial properties of the pottery have been confirmed by exposing them in broths containing Escherichia coli and Staphylococcus aureus while the destructive effects have more profoundly been detected on gram negative Escherichia coli as compared to gram positive Staphylococcus aureus. The finding is attributed to the thicker Staphylococcus aureus membrane as compared to thinner membrane of Escherichia coli. It is also found out that a higher silver particle content of the samples results in a stronger antibacterial property.

کلیدواژه‌ها English

silver nanoparticles
Pervaporation
Escherichia coli
Staphylococcus aureus