بهینه‌سازی تولید روغن فراسودمند دی‌آسیل‌گلیسرول از روغن گلرنگ و بررسی خصوصیات آن سید محمد صحافی1، سید امیر‌حسین گلی2 ، مهدی کدیور3

چکیده
چکیده
روغن دی آسیل گلیسرول به عنوان یک ترکیب مفید برای سلامتی انسان شناخته شده و از آن به عنوان روغن پخت و پز فراسودمند و حتی دارویی یاد می شود. هدف از این تحقیق بررسی پارامترهای مؤثر در تولید روغن دی آسیل گلیسرول از روغن گلرنگ و بهینه سازی واکنش در جهت حداکثر تولید می باشد. پس از استخراج روغن از دانه گلرنگ، از روش گلیسرولیز آنزیمی برای تولید روغن دی آسیل گلیسرول استفاده شد. شرایط تیمارهای انتخابی با استفاده از نرم افزار Design-expert تعیین شد و پس از مدل سازی فرآیند بهینه سازی صورت گرفت و در نهایت برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی روغن تولیدی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از تعیین مدل مشخص شد که اثر متغیر آنزیم به صورت خطی معنی دار و اثر متغیرهای زمان و مقدار گلیسرول به صورت درجه دوم معنی دار می باشند. همچنین بین متغیرهای آنزیم و زمان، آنزیم و مقدار گلیسرول و زمان و مقدار گلیسرول اثر متقابل معنی دار وجود دارد. نتایج نشان داد که روغن دی آسیل گلیسرول در مقایسه با روغن گلرنگ از لحاظ وزن مخصوص و عدد یدی تفاوتی نداشته ولی از لحاظ ضریب شکست، رنگ و عدد پراکسید دارای تفاوت می باشد. بیشترین مقدار تولید DAG، 454/48 در صد در دمای 9/46 درجه سانتیگراد، زمان 4 ساعت، مقدار آنزیم 75/0 در صد روغن گلرنگ و نسبت مولی گلیسرول به روغن 2 به 1 به دست آمد که پس از انجام خالص سازی مقدار آن به 84/53 درصد افزایش یافت.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Optimization of functional diacylglycerol (DAG) oil Production from safflower oil and evaluation of its properties Sahafi, S. M. 1, Goli, S. A. H. 2, Kadivar, M. 3

چکیده English

From 1999 and 2000, DAG oil production has been started in Japan and USA. It must be mentioned that DAG oil has been considered as useful product for human health and it is known as functional and nutraceutical cooking oil. The objective of this study was to evaluate reaction parameters in DAG production from safflower oil and to optimize the process to obtain maximum yield of DAG. After safflower oil extraction, enzymatic glycerolysis was used to produce DAG oil. The treatments were determined using Design-expert software and after modeling, the process optimization was done. Finally, some physicochemical properties of DAG oil were investigated. After modeling, it was observed that the enzyme load had linear effect while the reaction temperature and glycerol content showed the quadratic effect on DAG yield. Also it was obtained that there was significant interaction effect between enzyme load/time, enzyme load/ glycerol and time/glycerol. Results showed that there was no significant difference between DAG and safflower oils in terms of specific gravity and iodine value but refractive index, color and peroxide value were different. Maximum production of DAG (48.454 %) obtained at reaction temperature of 46.9 ºC, reaction time of 4 h, enzyme load of 0.75 % (weight of oil), and molar ratio of glycerol to oil 2:1 which was increased to 53.84 % after product purification.

کلیدواژه‌ها English

Safflower oil
Lipase TL IM
Glycerolysis
Diacylglycerol
response surface methodology