بررسی اثر رطوبت بر برخی خواص فیزیکی سه رقم سویا عبدالله گل محمدی 1 ، اکبر عباسی کوکجه 2

چکیده
چکیده
در این تحقیق برخی خواص فیزیکی مهم دانه سویا و تأثیر رطوبت بر آن ها مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر رقم (زان، ویلیامز و L17) و رطوبت (8، 10، 12، 14 و 16% بر پایه خشک) بر ابعاد (طول، عرض، ضخامت، قطر میانگین هندسی، قطر میانگین حسابی، ضریب کرویت و سطح رویه)، وزن، چگالی حقیقی و ظاهری، تخلخل، ضریب اصطکاک ایستایی (روی پنج سطح گالوانیزه، چوب، آهن، استیل و آلومینیوم) و زاویه پایداری در قالب طرح کاملاً تصادفی ارزیابی شد. نتایج نشان داد، به استثنای چگالی ظاهری، تخلخل و زاویه پایداری اثر رقم بر ابعاد، وزن هزار دانه، حجم تک دانه و چگالی حقیقی در سطح آماری 1% معنی دار بود. رطوبت اثر معنی داری در سطح آماری 1% بر خواص هندسی، خواص ثقلی و خواص اصطکاکی داشت. با افزایش رطوبت از 8% به 16% (بر مبنای وزن خشک)، مقدار قطر میانگین هندسی، چگالی حقیقی و وزن هزار دانه و تخلخل به ترتیب از 72/6 به 24/7 میلی­متر، 186/1 به 217/1 گرم بر سانتی متر مکعب، 42/178 به 21/201 گرم و 29/39% به 66/48% افزایش یافتند. چگالی ظاهری و درجه کرویت با افزایش رطوبت روند کاهشی داشتند. چگالی ظاهری رقم­های زان، ویلیامز و L17 به ترتیب برابر با 668/0، 684/0 و 675/0 گرم بر سانتی متر مکعب و درجه کرویت آن­ها برابر با 822/0، 887/0 و 898/0 بدست آمد. ضریب اصطکاک استاتیکی با افزایش رطوبت افزایش یافت، به طوری که سطوح چوب و استیل با مقادیر 639/0 و 483/0 به ترتیب بیشترین و کم ترین ضریب اصطکاک استاتیکی را به خود اختصاص دادند.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Effect of moisture content on some physical properties of soybean in three varieties Golmohammadi, A. 1 , Abbasi-Kokjeh, A. 2

چکیده English

In this study some physical properties of soybeans varieties in Ardebil were determined. The effect of variety (Zan, Williams and L17) and moisture content (8, 10, 12, 14 and 16% dry basis) as the main parameters on the desired properties were studied using a completely randomized design with factorial layout. Physical properties consisted of dimensions (major, intermediate and minor diameters, geometric mean diameter (GMD) and sphericity), weight, bulk and true densities, porosity, static coefficient of friction (over the surfaces of iron, wood, galvanized, steel and aluminum) and angle of repose. Results showed that, except for the true density, porosity and angle of repose the effect of variety on dimensions, weight, bulk density and static coefficient of friction was significant at 0.1% probability level. Moisture content had a significant effect on the geometric properties, the properties of gravity and friction properties. Increased from 8% to 16% moisture (dry weight basis), the geometric mean diameter, true density and porosity and seed weight of 6.72 to 7.24 mm 1.186 to 1.217 g/cm3, 178.42 to 201.21 and 39.29% to 48.66% increased heating. Bulk density and degree of spherical had a decreasing trend with increase moisture. Bulk density Zan, Williams and L17 respective 0.668, 0.684 and 0.675 g/cm3, and the degree of spherical equivalent of 0.822, 0.887 and 0.898 respective. The wood and steel surfaces had the maximum (0.639) and the minimum (0.483) static coefficient of friction, respectively.

کلیدواژه‌ها English

Soybeans
Physical properties
moisture
Density
Coefficient of friction
Angle of repose