بررسی روند تغییرات ترکیبات زیست فعال، فعالیت آنتی اکسیدانی و شدت تنفس پرتقال خونی طی انبارمانی زهرا محمد حسینی1، مریم هاشمی2 ، عبدالرضا محمدی3، فوژان بدیعی4، سارا عشقی 1، کریم احمدی صومعه5

چکیده
چکیده
پرتقال خونی به دلیل محتوی ویتامین­ث، فولات، فیبر، عناصر معدنی و ترکیبات فیتوشیمیایی شامل انواع فلاونوئیدها، آمینواسیدها، تری­ترپن­ها، اسید فنولیک و کاروتنوئیدها، ارزش تغذیه­ای بالایی دارد. در بین واریته­های پرتقال، پرتقال خونی دارای بالاترین پتانسیل آنتی­اکسیدانی است. پس از برداشت پرتقال خونی به دلیل تداوم تنفس احتمال تغییر ترکیبات موجود در این میوه وجود دارد. در این پژوهش، روند تغییرات ترکیبات زیست­فعال، فعالیت آنتی­اکسیدانی و ارتباط این تغییرات با شدت تنفس پرتقال خونی پس از برداشت و طی انبارمانی بررسی شد.
مواد و روش­ها: پرتقال خونی واریته Sanguinello از مرکز تحقیقات مرکبات کشور (رامسر) تهیه شد. میوه پس از برداشت، بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و در انبار سرد با شرایط دمایی٥-٤ و رطوبت نسبی ٩۰-٨٥% برای٥۰ روز نگهداری شد. تقریبا هر هفته یک­بار روند تغییرات غلظت ویتامین­ث، ترکیبات فلاونوئیدی، آنتوسیانین، کاروتنوئید کل، فعالیت آنتی­اکسیدانی و شدت تنفس طی دوره انبار­مانی اندازه­گیری شد.
طی دوره انبارمانی پرتقال خونی غلظت ویتامین­ث کاهش و غلظت ترکیبات فلاونوئیدی، آنتوسیانین، کاروتنوئید کل، فعالیت آنتی­اکسیدانی و شدت تنفس افزایش یافت.
غلظت ویتامین­ث، ترکیبات فلاونوئیدی، آنتوسیانین، کاروتنوئید کل، پتانسیل آنتی­اکسیدانی و شدت تنفس در پرتقال خونی طی انبارمانی تغییر کرد. با توجه به ارزش تغذیه­ی و ترکیبات فراسودمند میوه پرتقال، استفاده از راه کارهای مناسب برای حفظ بهتر ترکیبات زیست فعال و فعالیت آنتی­اکسیدانی توصیه می­شود. همچنین با توجه به اثر شدت تنفس بر ترکیبات زیست­فعال و پتانسیل آنتی­اکسیدانی احتمالا کاهش شدت تنفس پرتقال خونی طی انبارمانی می­تواند منجر به حفظ بهتر ترکیبات فرا سودمند پرتقال شود.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Changes of the bioactive compounds, antioxidant activity and respiration rate of blood orange during storage Mohammadhosseini, Z. 1, Hashemi, M. 2, Mohammadi A. 3, Badie, F. 4, Eshghi, S. 1, Ahmadisomeeh, K. 5

چکیده English

Blood orange has high nutritional value due to high concentrations of vitamin C, fiber, folate, minerals and phytochemical compounds, such as flavonoids, amino acids, triterpenes, phenolic acids and carotenoids. The blood oranges contain greater amounts of antioxidants than other oranges. Orange fruit continue to respire, after harvest so there are probability changes of bioactive compounds that present in this fruit. The aim of this study was to investigatethe changes of the bioactive compounds, antioxidant activity and their relationship with respiration rate of blood orange during storage.
Blood oranges var. sangria was purchased from the Citrus Research Institute of Iran. The fruits were transported to the laboratory immediately after harvesting and were stored at 5-4°C and 85-90% relative humidity for 50 days. Changes of concentration of vitamin C, flavonoid compounds, total carotenoids, antioxidant activity and respiration rate were evaluated once a week during storage.
The concentration of vitamin C decreased, but the concentration of flavonoid, total carotenoids, antioxidant activity and respiration rate of blood orange increased during storage.
The concentration of vitamin C, flavonoid, total carotenoid, antioxidant activity and respiration rate of blood orange changed during storage. With attendance to nutritional value and the functional compounds of orange fruit, use of appropriate actions are recommended to better maintenance of the bioactive compounds and antioxidant activity. Also, considering effects of respiration rate on the bioactive compounds and antioxidant activity, decrease of respiration rate of blood orange during storage could lead to be better preservation of the functional compounds.

کلیدواژه‌ها English

Bioactive compounds
Antioxidant activity
Respiration Rate
Blood orange
Storage