بررسی اثرات استفاده از کیتوزان روی شفافیت و رنگ آب سیب یحیی مقصودلو1، آتنا ذبیحی 2، مهران اعلمی3

چکیده
چکیده
امروزه در اکثر نقاط دنیا برخی از آب میوه ها مانند آب سیب به صورت شفاف تهیه می شوند. تولید آب سیب شفاف و پایدار در صنایع نوشیدنی و آب میوه سازی موضوع قابل توجهی است و شفاف سازی، مرحله مهمی در فرآیند تولید آب میوه جات می باشد. هدف از این تحقیق، شفاف سازی آب سیب با استفاده از کیتوزان تجاری محلول در اسید و تعیین بهترین غلظت کیتوزان به عنوان عامل شفاف سازی و همچنین بهبود رنگ، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و مواد جامد محلول (بریکس) آب سیب و نیز تعیین بهترین درجه حرارت مورد استفاده بود. سیب زرد رقم گلدن دلیشز برای آبگیری استفاده شد. شفاف سازی توسط افزودن محلول های کیتوزان به آب سیب در دماهای 35 ، 40 و 45 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت انجام شد. به منظور شفاف سازی از محلول های کیتوزان با وزن مولکولی متوسط با غلظت های 1/0، 5/0، 7/0، 1، 5/1، 2، 5/2 و 3 گرم بر لیتر استفاده گردید. با اندازه گیری شفافیت و رنگ آب سیب، مناسب ترین غلظت و درجه حرارت واکنش بدست آمد. همچنین فاکتورهای اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و مواد جامد محلول (بریکس) آب سیب در غلظت ها و دماهای مختلف واکنش بررسی شد. با توجه به نتایج به دست آمده، مشاهده شد که با افزایش غلظت کیتوزان، شفافیت آب سیب افزایش یافت به طوری که در غلظت g/l 7/0 کیتوزان و درجه حرارت C˚40 ، بیشترین شفافیت آب سیب به دست آمد. همچنین استفاده از کیتوزان باعث بهبود رنگ آب سیب شد. با افزایش شاخص L* (روشنی)، مقدار a* (قرمزی) و نیز مقدار b* (زردی) آب سیب کاهش یافت و در غلظت g/l 5/0 و g/l 7/0 کیتوزان، آب سیب روشن تری به دست آمد. افزودن غلظت بیشتر کیتوزان به آب سیب، موجب کاهش اسیدیته قابل تیتراسیون و افزایش pH آب سیب شد. همچنین افزایش غلظت کیتوزان روی بریکس آب سیب تأثیر نسبی داشت.
کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Evaluation of using chitosan on the clarity and color of apple juice Maghsoudlou, Y. 1 , Zabihi, A. 2, Alami, M. 3

چکیده English

Today some fruit juices such as apple juice are processed clear in most of the countries. Production of clear and stable apple juice in beverage and fruit juice industries is an important object and clarification is an important step in the processing of fruit juices. The aim of this work was to investigate the clarification of apple juice with commercial acid soluble chitosan and to find out the best chitosan concentration as a clarifying aid and also to improve the apple juice color, titrable acidity, pH and soluble solids, and also the best reaction temperature. Apples of Golden Delicious variety were used. Clarification was performed by addition of soluble chitosan to apple juice at temperatures 35, 40 and 45˚C for 2 hrs. Chitosan solutions with medium molecular weight at concentrations 0/1, 0/5, 0/7, 1, 1/5, 2, 2/5 and 3g/l were used. The results showed that the clarity of apple juice was increased with increasing chitosan concentration. So that the sample with chitosan treatment at 0.7g/l and 40˚C reached maximum clarity. Also use of chitosan improved the color of apple juice. The a-values (redness) and b-values (yellowness) were decreased with increasing L-values (brightness) and chitosan treatment with 0/5g/l and 0/7g/l resulted in higher clarity. Addition of chitosan at higher concentrations to apple juice reduced titrable acidity and increased pH values. Also increasing chitosan concentration had relative effect on apple juice brix

کلیدواژه‌ها English

Key Words: Chitosan
Apple juice
Clarification
color